Baleset-bűnügy

ATV: Szexuális zaklatás miatt feljelentést tett, meghurcolták a főhadnagyot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 26. 18:08

A honvéd főhadnagy azt állítja, hogy a parancsnoka gyakran ölelgette és szexuális ajánlatot tett neki. Amikor végül panaszt tett, lekezelően bántak vele, felettesével szemben pedig nem indult eljárás.

A Központi Nyomozó Főügyészség elé kerülhet egy honvéd főhadnagy zaklatási ügye, írja az ATV.

A Szolnokon szolgáló katonanő ügye tavaly kezdődött, amikor állítása szerint a parancsnoka többször is szexuális ajánlatot tett neki és meg nem engedett módon közeledett hozzá:

ölelés és hasonlók, amit az én ügyfelem nem szeretett volna, erre tanú is volt

– magyarázta a főhadnagy ügyvédje.

A honvéd főhadnagy panaszt tett felettese ellen és kérte áthelyezését. A nő azt állítja, hogy a belső vizsgálat során lekezelően bántak vele, felettesével szemben pedig nem indult eljárás. A nő áthelyezését idén tavasszal visszavonták, az eljárás során kialakult idegállapota miatt végül egészségügyi szabadságra került.

A katonanő a vezérkari főnökhöz és a honvédelmi miniszterhez is segítségért fordult. Előbbitől nem, az utóbbitól kapott csak egy rövid választ, miszerint az illetékesek vizsgálják az ügyet. A nő végül az ügyészségen tett feljelentés, jelenleg a döntésre vár, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség indít-e nyomozást.

A nő ügyvédje az ATV-nek azt mondta, hogy védence az áthelyezése során további két szexuális bántalmazásról is tudomást szerzett, amit állítása szerint a felettes tiszt követett el. Ekkor kérte a vizsgálóbizottság egyik tagját, hogy hivatalból tegyenek feljelentést, de ez nem történt meg.

Nyitókép: Kovács Anikó / MTI

#Baleset-bűnügy#bűnügy#szexuális zaklatás#nők elleni erőszak#magyar honvédség

Címlapról ajánljuk