Külföld

Agyhártyagyulladást okozó, ritka kutyabetegséget kapott el három brit

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 14:54

2020-ban mindössze 9 fertőzött kutyáról tudtak, mostanra 91-ről. 

Három ember kapott el egy ritka kutyabetegséget az Egyesült Királyságban – írja az Independent

A Brucella canis, a kutyáknál fájdalmat, sántaságot és meddőséget okozó bakteriális fertőzés, ami a fertőzött állatok testnedveivel való érintkezés útján terjed, és bár az emberek esetében általában enyhe lefolyású, agyhártyagyulladáshoz és vérmérgezéshez is vezethet.

Az első ember, akinél tavaly azonosították a fertőzést, Wendy Hayes volt. Öt kutyáját kellett elaltatni, miután segített mentőkutyája ellésénél és elkapta a betegséget. Egy másik fertőzött személy egy állatorvosnál dolgozott, de nem voltak tünetei. Az ő fertőzését rutinvizsgálatok során azonosították.

Az Independent azt írja, 2020 nyara óta egyre több Brucella canis-fertőzésről érkezett hír; a legtöbb esetben közvetlenül Kelet-Európából vitték be a betegséget az Egyesült Királyságba. 2020-ban mindössze 9 fertőzött kutyáról tudtak, mostanra 91-ről. 

Wendi Shepherd, az UKHSA új fertőzésekkel és zoonózisokkal foglalkozó részlegének vezetője arról beszélt, hogy az Egyesült Királyságban idén kis számban fordult elő, hogy a fertőzést emberek is elkapták, és a fertőzött kutyával szoros kapcsolatba került embereket érintő kockázat is csekély.

Az emberekben világszerte jelentett kisszámú fertőzéses esetek alapján a fertőzés általában enyhe lefolyású, de a legyengült immunrendszerű, terhes vagy kisgyermekes embereknél nagyobb valószínűséggel fordulhat elő súlyosabb fertőzés

– tette hozzá. 

A betegség jelei a kutyáknál a letargia, a korai öregedés és a hátfájás, néhány kutya azonban tünetmentesnek tűnik.

Embereknél nem jelentettek halálos kimenetelű eseteket, de a lehetséges tünetek közé tartozhat a láz, fejfájás, fogyás, súlyosabb esetekben pedig agyhártyagyulladást, vérmérgezést és ízületi gyulladást okozhat. A fertőzés tünetei csak évek múlva jelentkezhetnek.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#kutyabetegség#betegség#ritka betegség#fertőzés#agyhártyagyulladás#brucella canis#egyesült királyság#brucellózis

Címlapról ajánljuk