Külföld

Képgaléria: mutatjuk, hogy milyen az eltűnt F-35-ös vadászbombázó, és azt is, hogyan mulatott rajta az internet népe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 19. 15:48

Különös véletlen, hogy a hétvégén tartott ostravai NATO-napok egyik sztárja pont egy olyan F-35-ös vadászbombázó volt, amilyen vasárnap Dél-Karolina államban szőrén-szálán eltűnt. A fenti galériában megmutatjuk a lezuhant géptípust földön és levegőben is, az alábbiakban pedig végigkattinthatnak egy bőséges válogatást is a hétvégén született vicces képekből.

Nem vitás, a hétvége egyik, ha nem a legvirálisabb híre egy amerikai F-35-ös gép rejtélyes eltűnése volt. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a tengerészgyalogság a lakosság segítségét kérve kezdte keresni az egyik Lockheed Martin F-35B Lightning II vadászbombázóját.

Egyelőre nem tudni, pontosan mi történt, az első híradások szerint a vasárnap délutáni gyakorlórepülés közben a pilóta kénytelen volt katapultálni valami műszaki malőr miatt. Az elhagyott gép azonban nem zuhant le azonnal: robotpilóta-üzemmódban maradva tovább repült, és valahol Dél-Karolina állam erdős, tavas, vadregényes tájai fölött szőrén-szálán eltűnt.

A repülőgépet azonnal keresni kezdték, több repülőgépet is a feltételezett lezuhanás környékére irányítva. Mivel hatalmas területről volt szó, felhívást tettek közzé, kérve a civileket, hogy amennyiben tudják, hová zuhanhatott a gép, értesítsék a hatóságokat, segítsék a keresőosztagok munkáját.

Az, hogy az USA kormányzata elveszített egy méregdrága katonai gépet, amit égre-földre keresnek, a lakosság segítségét is kérve, alaposan megmozgatta az internetezők fantáziáját, és azonnal beindult a mémgyártás. Az alábbi galériába összegyűjtöttünk egy csokorra valót ezekből:


A keddi híradások szerint a gép felkutatása végül sikerrel járt: hétfőn felfedezték a lezuhant gép roncsait. A történtek miatt a tengerészgyalogság megbízott parancsnoka, Eric Smith tábornok kétnapos repülési tilalmat rendelt el a tengerészgyalogság összes légi közlekedési egysége számára.

Sajtóközleményben a tengerészgyalogság illetékesei azt közölték, hogy „az elmúlt hat hétben három A-osztályú repülési szerencsétlenség történt” ezért Smith utasította a tengerészgyalogság összes légi közlekedési egységét, hogy ezen a héten tartsanak kétnapos hadműveleti szünetet, és vizsgálják ki az eseteket.

Képeken mutatjuk meg a típust

Különös egybeesés, hogy a hétvégén tartották Ostravában a NATO-napokat. A cseh haditechnikai rendezvény egyik sztárja pont egy (illetve kettő) olyan Lockheed Martin F-35B Lightning II vadászbombázó volt, mint amilyen az USA-ban vasárnap lezuhant. A brit királyi légierő (RAF) két ilyen gépet hozott magával, egyik nap az egyikkel, a másik nap a másikkal mutatott be rövid műsort a mosnovi repülőtéren, 

főként azt szemléltetve, hogy miképp tud teljesen lefelé fordított hajtóművel akár lebegni is a világ legmodernebbnek tartott támadó repülőgépe. A cikkünk tetején megnyitható galériában megmutatjuk a géptípust a földön és a levegőben is.

Érdekes módon a RAF egyik F-35-öse is meghibásodott: miután szombat este bevitték a hangárba, hogy védett helyen töltse az éjszakát, másnap egy rejtélyes műszaki hiba miatt már nem tudták kivontatni.


Az F-35-program (a Joint Strike Fighter) az amerikai védelmi minisztérium legdrágább fegyverprogramja: a becslések szerint a gépek megvásárlása és fenntartása 1,7 billió dollárt emészt fel annak teljes használati ideje alatt. Egy F-35B vásárlási ára pedig 136 millió dollár, azaz majdnem ötvenmilliárd forint körül van. Ráadásul az F-35-ösök nem a megbízhatóságukról híresek, viszonylag gyakran fordul elő velük baleset.

#Külföld#képgaléria#haditechnika#f-35#vadászgép#vadászbombázó#eltűnt#lezuhant#egyesült államok#Dél-Karolina#nato napok#ostrava#ma

Címlapról ajánljuk