Külföld

Nem találják az egyik legdrágább amerikai vadászgépet, miután pilótája katapultált

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 9:31

A lakosság segítségét kért az amerikai haditengerészet, mert nem tudják, hol lehet az egyik, milliárdokat érő vadászgépük. 

Eltűnt az amerikai haditengerészet egyik szuperdrága F35B Lightning II vadászbombázóját, miután pilótája egy kiképzés közben katapultált a lopakodóból. A tengerészgyalogságban szolgáló pilóta helyi idő szerint vasárnap délután volt kénytelen katapultálni Dél-Karolina állam felett, egy közelebbről meg nem határozott hiba miatt.

A pilótát North Charleston város egyik lakónegyedében találták meg, és stabil állapotban szállították egy helyi kórházba. A gépnek azonban nyoma veszett. Jelenleg két nagyobb tó környékén keresik, és ehhez a lakosság segítségét is kérték.  

Egy helyi képviselő a Twitter-oldalán megrökönyödésének adott hangot ezzel kapcsolatban, közölve, hogy „mégis hogy a fenébe lehet elveszíteni egy F35-öst, hogy lehet, hogy nincs benne egy nyomkövető”, hozzátéve, hogy „mit szeretnénk a lakosságtól, hogy találjanak meg egy vadászgépet és adják le?”

Az F-35B Lightning II vadászgépprogram az amerikai védelmi minisztérium legdrágább fegyverprogramja: a becslések szerint a gépek megvásárlása és fenntartása 1,7 billió dollárt emészt fel annak teljes használati ideje alatt. Egy F35B vásárlási ára pedig 136 millió dollár, azaz majdnem ötvenmilliárd forint körül van.

Nyitókép:Seth Rosenberg/U.S. Marine Corps/Handout via REUTERS

#Külföld#f35b#vadászgép#egyesült államok#pilóta#katapult

Címlapról ajánljuk