Külföld

Újabb méregdrága vadászbombázót vesztett el az amerikai légierő

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 20. 13:59

Szerda este Utah államban lezuhant egy F-35A Lightning II repülőgép, szerencsére a pilóta még időben tudott katapultálni.

Lezuhant a Utah állambeli Hill légibázis egyik F-35-öse, közölte szerda este Twitteren az amerikai légierő 388. vadászrepülő-százada az egyik repülőgépük elvesztéséről szóló hírt.

A baleset körülményeiről, okairól nem sokat tudni. A  388. vadászrepülőszázad Lockheed Martin F-35A Lightning II vadászbombázója a légibázis  futópályájának északi végénél zuhant le, a pilóta sikeresen katapultált, és kisebb sérülésekkel kórházba szállították.


Egy a CNN-nek nyilatkozó szemtanú szerint a gép landoláshoz készült, amikor hirtelen veszíteni kezdett a magasságából. Egy másik szemtanú a KSL tévének azt mondta, hogy a gép hajtóművéből csak úgy ömlött a füst. Friss információk szerint a pilóta mielőtt katapultált, még lakatlan terület fölé tudta kormányozni a gépet, így elkerülve, hogy civil áldozatai legyenek a katasztrófának. 

Az F-35-ös végül a légibázis területén csapódott a földbe. A több mint százmillió dollárba kerülő, és méregdrágán üzemeltethető repülőgép felrobbant, darabjai nagy területen szóródtak szét.

A felrobbanó gép 8-10 hektáron tüzet is okozott, ezt azóta már eloltották, és a vegyvédelmi mentés is megkezdődött. (A lopakodó tulajdonságokkal is bíró F-35-ösök radarhullámokat elnyelő festése egészségre ártalmas anyagokat tartalmaz, emiatt van szükség a fokozott óvatosságra baj esetén.)


Az Egyesült Államokban a Hill légibázis ad otthont a legtöbb F-35-ösnek, számos fegyverzetértékelési, kiképzési és tesztelési tevékenységet végeznek itt, más repülőgépek részvételével, emlékeztet az esettel kapcsolatban a The War Zone.

Ez a harmadik F-35A Lightning II vadászbombázó, amit szolgálatba állása óta elveszít az amerikai légierő.

Nyitókép: Hill AFB / Facebook

#Külföld#haditechnika#egyesült államok#utah#f-35#lezuhant#vadászbombázó

Címlapról ajánljuk