Külföld

Prigozsint Putyin, az ukránok, a CIA vagy a franciák ölték meg, vagy meg sem halt

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. augusztus 29. 5:56

Alig csapódtak a földbe Jevgenyij Prigozsin repülőgépnek füstölgő roncsai, máris megindultak a Wagner-csoport vezetőjének haláláról szóló összeesküvés-elméletek. Az, hogy baleset történt, már a kezdetektől fogva szinte fel sem merült, így már csak az volt a kérdés, hogy ki állhat a gép felrobbantása mögött. 

A nyilvánvaló és széles körben gyakorlatilag tényként elfogadott elmélet szerint Vlagyimir Putyin rendelte el Jevgenyij Prigozsin megölését. A Wagner-csoport vezetőjének holttestét az orosz hatóságok közlése szerint vasárnap DNS-vizsgálattal azonosították annak a magánrepülőnek az utasaként, ami szerdán zuhant le Oroszországban.


Miután Prigozsin két hónapja egy gyorsan véget ért puccskísérletet hajtott végre, szakértők és nyugati tisztségviselők szinte egyöntetűen állították: csak idő kérdése, hogy a Wagner-csoport vezére merénylet áldozata legyen. Putyin híres arról, hogy gyűlöli azokat, akik elárulják, és az árulók büntetést érdemelnek.

Azonban hamar szárnyra kaptak más lehetőségek is, mert bár Prigozsin halála várható volt, a körülmények furcsák és szokatlanok voltak.

  • Miért egy repülőt felrobbantva ölték meg, ahelyett, hogy sok más Kreml-kritikushoz hasonlóan ő is leesett volna egy magas ablakból vagy erkélyről, esetleg gyanús körülmények között öngyilkosság áldozata vált volna, vagy méreg ölte volna meg? 
  • Miért hagyta Putyin, hogy két hónapon át szabadon mozogjon? 
  • Miért volt ott Prigozsin, amikor Putyin afrikai országok vezetőivel tárgyalt Szentpéterváron?

Nem is halt meg

A gép roncsai szinte még füstölögtek, amikor megindult a pletyka, hogy Prigozsin valójában nem is halt meg, hanem csak eljátszotta a halálát, hogy megszabaduljon a Kremltől, és vígan élje le élete további részét. 

Az elmélet hívei szerint a Wagner-vezér egy másik magángépen tartózkodott, ami nem sokkal a repülőgép lezuhanás után ért földet. Felelevenítették, hogy többen is felvették Prigozsin nevét, hogy nehezebben lehessen követni a mozgását, a Wagner-vezér pedig előszeretettel használt parókákat és álszakállakat külseje megváltoztatására.

Prigozsin megrendezett halála nem csak az összeesküvéshívők fejében merült fel, komoly kutatók is meglebegtették ezt a lehetőséget. „Ne lepődjünk meg, ha nemsokára felbukkan egy új videóban Afrikából” – mondta Keir Giles, a londoni Chatham House elemzője, aki a Sky Newsnak nyilatkozva hozzátette, hogy Prigozsin már azelőtt komolyan vette a saját biztonságát, hogy „célkeresztet rajzolt magára azzal, hogy Moszkvába kezdett masírozni”.  

A Meduza orosz tényfeltáró oldalnak még orosz kormányzati tisztségviselők is azt mondták, hogy nem zárják ki ennek az elméletnek a lehetőségét, mert Prigozsin híres volt a „trükkjeiről” és „trollkodásairól”. A Wagner-vezérről így emlékezett meg az RTL Híradó:

Az ukránok ölték meg

Prigozsin halála annyira eltért attól a módtól, ahogy Putyin belső ellenzékének tagjai, illetve az őt kritizáló tisztségviselők és milliárdosok meg szoktak halni (mérgezés és magas ablakból történő kizuhanás), annyira „szükségtelenül drámai” és „agresszívan nyílt” volt, hogy felvetődött az is: valaki más állhat Prigozsin megölése mögött – mondták oroszszakértők az Insidernek. Ötletük is volt arra, ki lehetett a tettes.

Az oroszokon kívül „természetesen az ukránok” lennének azok, akik „holtan akarják látni Prigozsint, és képesek is ezt végrehajtani” – magyarázta az Insidernek Robert English, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora. A szakértő hozzátette, hogy ha ez történt, az „zseniális húzás lenne”, hiszen egy nappal az ukrán függetlenség napja előtt „egy újabb briliáns akciót hajtanak végre Oroszországban”, amiben meggyilkolják Ukrajna egyik legnagyobb ellenségét, és közben „megalázzák Putyint is”.

Volodimir Zelenszkij ezekre a vádakra reagálva közölte, hogy országának semmi köze Prigozsin halálához, hozzátéve, hogy „mindenki tudja, hogy kinek van köze hozzá”, egyértelműen Putyinra utalva. Jegyezzük meg azt is: Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő abszolút hazugságnak nevezte, hogy a Kremlnek köze lenne annak a magánrepülőgép lezuhanásához.

Az orosz hírszerzés és/vagy hadsereg, Putyin tudta nélkül

Vannak, akik orosz kezet látnak Prigozsin gépének lezuhanás mögött, de kivételesen nem Putyinét. A BBC-nek egy nappal az eset után egy védelmi minisztériumi forrás arról beszélt, hogy valószínűleg az FSZB hajtotta végre a merényletet. Esetleg azért, hogy megerősítse az orosz hadsereg és a védelmi minisztérium helyzetét, amit megtépázott Prigozsin, valamint bosszúból a puccskísérlet miatt.

Simon Miles történész, az amerikai Duke egyetem Szovjetunióval foglalkozó professzorhelyettese szerint elképzelhető, hogy a védelmi szektor egyes tagjait felháborította és elfogadhatatlannak tartották, hogy Prigozsin szabadon mászkálhatott a puccskísérlete után, és „úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a dolgot”. A merénylet végrehajtásához pedig meg is voltak az eszközeik. 

A CIA ölte meg

Természetesen az amerikai hírszerzés sem kerülhette el, hogy kapcsolatba hozzák Prigozsin megölésével. Az összeesküvés-elméletek szerint a CIA a puccskísérlete után be akarta szervezni a Wagner-vezért, de nem jártak sikerrel. Esetleg már eddig is a CIA-nak dolgozott, és el akarták hallgattatni. Vagy a CIA pénzelte a puccskísérletét, de átverte őket, és most bosszút álltak. Netán vezérük megölésével akarták elérni, hogy a Wagner-csoport végleg Putyin ellen forduljon.

A franciák ölték meg

Prigozsin halálával kapcsolatban felmerült a lehetősége annak is, hogy a franciák végeztek vele, afrikai érdekeltségeik miatt. Mielőtt az ukrán háború alatt igazán ismertté vált volna, a Wagner-csoport főleg Afrikában képviselte Moszkva érdekeit. A konteók szerint ténykedésük aggasztotta Párizst, egészen pontosan a franciák attól tartottak, hogy a nigeri puccs miatt – amiben az elméletek szerint részt vett a Wagner-csoport is – elveszítik uránbányáikat.

Ajánlat:
Putyin a bosszút hidegen tálalta, de még robbanhat Prigozsin bombája

Rakétával vagy bombával?

Miután szemtanúk robbanásról számoltak be, és a repülőgépről készült videókon is azt látni, hogy lángolva, darabokra hullva zuhant le, két lehetőség merült fel. Az egyik, hogy rakétával lőtték le, amit egyesek szerint bizonyítanak a roncsokon látható lyukak, amiket repeszek okozhattak. Ezt a teóriát a Pentagon azonban cáfolta: az amerikai hírszerzések szerint inkább szándékos robbanás okozta a gép lezuhanását.

Egy népszerű összeesküvés-elmélet szerint a bombát egy drága borokat tartalmazó ládába rakva csempészték fel a repülőgépre. Állítólag a gépet bombakereső kutyákkal vizsgálták át felszállás előtt, de az ajándékládát az utolsó pillanatban tették fel a repülőre. Az orosz közösségi oldalakon terjedő egyik történet szerint a magángép egyik légiutas-kísérője a rokonaiknak elmondta, hogy felszállás előtt egy kisebb javítást kellett elvégezni a gépen, és a bombát ekkor helyezték el rajta.

Prigozsin él, de Putyin tudtával

Egy elmélet egyesíti a két lehetőséget, hogy a gépet Putyin utasítására semmisítették meg, és Prigozsin él. Eszerint Putyin kénytelen volt likvidálni a Wagner-vezért, hogy megerősítse a hatalmát, és erősnek lássák, de egyben nem engedhette meg magának, hogy elveszítse Prigozsint, ezért eljátszották a halálát – mondta Marina Miron a Newsweeknek. A londoni King’s College kutatója közölte, hogy ebben az esetben Prigozsin és Dmitrij Utkin a háttérből továbbra is irányítják a Wagner-csoport egységeit, amik Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában is az orosz érdekeket védik, illetve Putyinék politikáját segítik elő, és közben Putyin a kemény kezű vezető szerepét játszhatja, aki elbánik az árulókkal.

Nyitókép: Emlékhely Jevgenyij Prigozsin emlékére Moszkvában. Fotó: REUTERS/Stringer/File Photo

#Külföld#jevgenyij prigozsin#vlagyimir putyin#merénylet#oroszország#összeesküvés-elmélet#repülőgép#bomba#ma#orosz-ukrán háború#wagner-csoport

Címlapról ajánljuk