Külföld

A genetikai teszt is megerősítette: Jevgenyij Prigozsin volt a lezuhant repülőn

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 27. 13:49

A hivatalos vizsgálatok alapján az utaslistán szereplő 10 ember valóban a gépen tartózkodott.

Hivatalosan is halottnak nyilvánították Jevgenyijt Prigozsint, a Wagner zsoldossereg volt vezetőjét, miután a DNS-teszt megerősítette: ő is rajta volt a Moszkvától nem messze lezuhant repülőgépen – írta a BBC az orosz hatóságok közlése alapján. A hivatalos vizsgálatok alapján az utaslistán szereplő 10 ember valóban a gépen tartózkodott, azaz az áldozatok között van Dimitrij Utkin is, aki Jevgenyij Prigozsin helyettese, a Wagner-csoport katonai vezetője volt. 

A Kreml tagadja, hogy közük lenne a szerencsétlenséghez, de a korábbi beszámolók alapján több robbanást is hallottak a szemtanúk, mielőtt lezuhant a gép. Az első feltételezések szerint légvédelmi rakétával likvidálták a repülőt, de később olyan találgatások is megjelentek, amelyek szerint egy bomba robbant a fedélzeten. Szakértők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök így állt bosszút, amiért két hónapja zendülést szervezett Jevgenyij Prigozsin. 

A brit hírszerzés szerint az orosz katonai hírszerzés vezetője, Andrej Averjanov tervelhette ki az akciót.


Az orosz hatóságok vallatás alá vetették a mérnököt, aki a felszállás előtti utolsó pillanatokban végzett el javításokat Jevgenyij Prigozsin repülőgépén, amely Moszkva mellett zuhant le.

Nyitókép: Alekszandr Zemljanyicsenko/MTI/AP

#Külföld#jevgenyij prigozsin#gyilkosság#repülő#dns-teszt#orosz-ukrán háború#wagner-zsoldossereg

Címlapról ajánljuk