Külföld

Brit kutatóintézet: az oroszok telenyomják az ágyútölteléknek használt katonáikat amfetaminnal, hogy hajlandóak legyenek beleszaladni a géppuskatűzbe

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 20:14

A katonai szakértők szerint ez a gyakorlat nem ritka háborús időkben.

Oroszország extrém módszerekhez nyúl azért, hogy a hiányos kiképzést kapó civilekből és foglyokból lett katonák hajlandóak legyenek harcolni, írja a Business Insider a brit Royal United Service Institute nevű kutatóintézet elemzése alapján.

Az ágyútölteléknek szánt katonák az ütközetek előtt amfetamint kapnak, hogy adott esetben akár a géppuskatűzbe is hajlandóak legyenek belefutni.

Az eufórikus állapotot előidéző kábítószer módosítja a felhasználók veszélyérzetét és fájdalomérzetét is, így sokkal többre kapható, sokkal tovább harcoló katonákat eredményez a használatuk. Arról már ukrán katonák is beszámoltak, hogy több frissen elfogott orosz katona szemmel láthatóan be van tépve, illetve hogy olyanok is akadnak, akik még azután is harcolni akarnának, hogy súlyos sérüléseket szereztek.

A jelentés szerint az a legvalószínűbb, hogy az orosz katonák folyékony halmazállapotban juttatják szervezetükbe az amfetamint. Mick Ryan nyugalmazott ausztrál tábornok szerint ez a gyakorlat egyáltalán nem új: ő Kelet-Timúrban saját szemével látta 2000-ben, hogy működik ez.

A harcoló katonák bedrogozásának több híres-hírhedt történelmi példája is akad: a második világháború során a német Blitzkrieg egyik eleme volt, hogy a nagy sebességgel mozgó csapatok tagjai amfetamint kaptak, amelynek beceneve a náci hadseregben „Panzerschokolade”, azaz tankcsoki volt. 

Az amerikai katonák pedig a vietnami háború során kaptak speedet, míg korábban, az első világháborúban inkább a metamfetamin volt a sláger.

Korábban arról írtunk: vannak az orosz hadseregben, akik öngyilkos osztagnak hívják a főként újoncokból álló csapatokat, mások ágyútöltelékeknek. A hírek szerint különösen a Wagner-csoport harcedzett zsoldosainak bevett módszere az, hogy a frissen besorozott, képzetlen kiskatonákat tömegekben küldik ki a csatatérre, hogy az ukránok lelődözzék őket, ezzel felfedve saját harcállásaikat, amelyeket később az „igazi” katonák rendesen meg tudnak támadni.

Arról is írtunk hosszabb cikket, hogy gyakran nem az oroszokat, hanem az Oroszország területén élő nemzetiségek tagjait használja ágyútölteléknek az orosz hadsereg. Akadtak olyan katonák is, akik személyesen Vlagyimir Putyinhoz fordultak, miután elegük lett az öngyilkos küldetésekből.

Nyitókép: STRINGER / Reuters

#Külföld#orosz-ukrán háború#amfetamin#drog#katona

Címlapról ajánljuk