Külföld

Kreml-barát búbánat egyenesen a Falloutból – úgy tűnik, az orosz propaganda most épp az egyik leghíresebb posztapokaliptikus videojátékot idézi meg

Mohos MátéMohos Máté

2023. április 29. 12:40

Új front nyílt a mémháborúban: ezúttal a Fallout című videojáték-sorozat stílusában elkészített orosz tréningvideókon pörög az internet. Nem biztos, hogy a Kreml áll a felvételek mögött, de mindenesetre ijesztő, hogy a nukleáris sivatagban játszódó sztorik képi világa mennyire passzol az orosz-ukrán háborúhoz. A videók ráadásul arról is tanúskodhatnak, mennyire elmaradott az orosz újoncok kiképzése.

Egy színes, vidám stílusban megrajzolt katonát látunk, a mellkasán Z-jellel, ahogy megemel egy farudat. A fára rászáll egy kék pillangó, ami összezavarja a kadétot: komikus módon eltanyál a lövészárokban. A bizarr képsorok olyan interneten keringő videókból származnak, amelyet állítólag orosz katonáknak vetítenek le a kiképzés részeként.

A felvétel a Pókembert és Deadpoolt megidéző mémekkel mutatja be a hadviselés csínját-bínját, kezdve az alagútásásnál, át az ellenfél átverésén, egészen az ukránok elleni közelharcig. A vizuális stílus elsősorban a videojátékosok számára lehet ismerős: az egyértelműen a Fallout című posztapokaliptikus sorozatban látható tréningvideókat idézi meg – igaz, színesben, és nem fekete-fehérben.

Emiatt extrán kényelmetlen ezeket a videókat nézni: hiszen a játéksorozat hasonló klipjei azt hivatottak megtanítani a játékosnak, hogyan kell életben maradni az atomháború után egy nukleáris sivatagban, ahol zombik és erőszakos szekták garázdálkodnak. Ráadásul a játék harmadik részében a főhősnek is lehetősége van arra, hogy elsüssön egy atombombát egy civilek lakta területen.

Íme egy válogatás a Fallout kisfilmjeiből:


És íme a főleg Telegramon terjedő, orosz vezetésnek tulajdonított videók összevágva:


Az orosz videók címe „A különleges katonai műveletek ABC-je”: a kerettörténet szerint a szíriai háború veteránja tanítja meg bennük a fiatal katonáknak azt, hogyan éljenek túl Ukrajnában. A Vice öt rövid klipet talált meg, amelyek az interneten keringenek.

A videók eredete nem tiszta. Április 24-e előtt főként orosz és ukrán Telegram-csatornákon lehetett látni őket, de azóta elterjedtek a nyugatiak által szívesebben látogatott közösségi felületeken, például a Twitteren és a Redditen – és a szélsőséges tartalmakat hírhedten vonzó 4chanen is nagyot mentek a videók.

Akadt olyan ukrán médium is, ami már állította, hogy a videókat az orosz hadsereg készítette, mégpedig azért, mert nem képesek rendesen kiképezni a frontra küldött katonákat, ezért a videókkal helyettesítenék a valódi tréninget. A New Voice szerint a videóban szereplő kiképzőtisztet Ivan Oklobisztin propagandistáról és filmkészítőről – vagy ahogy a lap jellemzi őt, „botrányos Kreml-barát búbánatról” – mintázták.

Tény, hogy a videó képi világa hol nyíltan, hol szolidabban rájátszik az orosz propaganda által használt szimbólumokra. Az orosz katonákat a karszalagjuk mellett végig a Z betűvel azonosítják, az ukrán katona sisakján viszont egy SS-szimbólum látható – ez utalás arra, hogy Putyin szerint a „különleges katonai művelet” az ország „nácitlanítása” miatt szükséges.

„Botrányos Kreml-barát búbánat” a Falloutban – az orosz propaganda most épp az egyik leghíresebb posztapokaliptikus videojátékot idézi meg
A híres pókemberes mém is megjelenik a videóban.

Tényleg ennyiből állna az orosz katonák kiképzése?

A New Voice szerint „egy ilyen megközelítés elég sokat elárulhat az orosz fegyveres erők új katonáinak képzettségi szintjéről, ukrajnai kilátásaikról, valamint azoknak a sorsáról, akik ahelyett, hogy hivatásos oktatókkal vettek volna órákat, a közösségi médiában keringő videókból tanultak” harcolni.

Egyáltalán nem biztos, hogy minden új kadétot csupán egy animációs videós kurzus után zavarnak ki a frontra az oroszok, ám arról valóban többször lehetett már hallani, hogy mióta Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást rendelt el, a frontra érkező katonák harckészültsége finoman szólva sem a legprofibb.

Egy 2019-es kutatás úgy találta, hogy az országban csak négy-ötezren vannak, akiket a nyugati hadi felfogás szerint „aktív” tartalékosoknak lehet nevezni, azaz akik rendszeresen részt vesznek havi és éves gyakorlatokon. Ehhez képest Putyin pár hónapja háromszázezer újoncot küldött a frontra.

Az oroszok hivatalos közlése szerint a frontra küldött tartalékosok „kiegészítő és harci kiképzést kaptak”, aminek része a terepgyakorlat, valamint a navigációs berendezések használata. A besorozottak viszont ősz óta rendre arról számolnak be: gyakorlatilag semmilyen kiképzést nem kaptak, a felszerelést maguknak kellett megvásárolni, amit kaptak, az alig használható, teljesen felkészületlenül, meglehetősen kaotikus körülmények között dobták át őket Ukrajnába.

Tudni olyan esetről is, hogy öt év börtönbüntetést kapott egy orosz katona, aki szóvá tette feletteseinél a rossz felszerelést és szegényes kiképzést, és panaszának azzal adott nyomatékot, hogy jól meglökte alezredesét.

Később a CNN már azt írta, hogy a „kiképzés” mindössze négy nap, a fronton pedig felszerelés és orvosi ellátás sem vár az újoncokra. Éppen ezért orosz feleségek és anyák egy csoportja arra szólította fel Putyint, hogy hagyja abba férjeik és fiaik „vágóhídra” küldését. Egy nő arról beszélt:

Felkészültek arra, hogy szolgálják hazájukat, de nem rohamosztagosként, hanem a kiképzésüknek megfelelően. Arra kérjük az elnököt, hogy hozza vissza a frontról őket és biztosítson megfelelő felszerelést az ott harcolóknak.

A BBC szerint van, aki öngyilkos osztagnak hívja a főként újoncokból álló csapatokat, mások ágyútöltelékeknek. A hírek szerint különösen a Wagner-csoport harcedzett zsoldosainak bevett módszere az, hogy a frissen besorozott, képzetlen kiskatonákat tömegekben küldik ki a csatatérre, hogy az ukránok lelődözzék őket, ezzel felfedve saját harcállásaikat, amelyeket később az „igazi” katonák rendesen meg tudnak támadni.

Így abszolút érthető lenne, ha az orosz vezetés már csak pár rövid videóval akarná letudni az újoncok kiképzését – de az is, hogy esetleg más készítene hasonló anyagokat, hogy motiválja a kiskatonákat. Mindenesetre nem ez lenne az első eset, hogy egy hadsereg rajzfilmekkel mutatja be a hadviselés csínját-bínját: az Egyesült Államok a második világháborúban a besorozott katonáknak Snafu közlegény példáján keresztül demonstrálta több rajzfilmben azt, hogyan nem érdemes viselkedni a harctéren.


Nyitókép: Telegram / Bethesda Softworks

#Külföld#orosz-ukrán háború#propaganda#nukleáris#videojáték#pókember#deadpool#kiképzés#ma

Címlapról ajánljuk