Külföld

A 300 ezer besorozott orosz katonából eddig 87 ezren mentek az ukrán frontra

rtl.hurtl.hu

2022. november 1. 12:58

Rajtuk kívül 120 ezer sorkatona kezdi meg az egyéves szolgálatot, őket Szergej Sojgu szerint nem fogják a frontra küldeni.

Az oroszországi részleges mozgósítás keretében besorozott 300 ezer katonából 87 ezret vezényeltek eddig a harci övezetbe – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi online parancsnoki tanácskozáson.

A katonák „kiegészítő és harci kiképzést kaptak” – mondta. Ezen belül elsősorban a terepgyakorlatra, valamint a kommunikációs, navigációs és felderítő berendezések használatára összpontosítottak. A központokban harcjármű- és harckocsiszemélyzetet, tüzéreket, mesterlövészeket, drónirányítókat, elektronikus hadviselési szakembereket képeztek ki. (Ehhez képest a besorozottak rendre arról számolnak be, hogy gyakorlatilag semmilyen kiképzést nem kaptak, a felszerelést maguknak kellett megvásárolni, amit kaptak, az alig használható, teljesen felkészületlenül, meglehetősen kaotikus körülmények között dobták át őket Ukrajnába.)

Szergej Sojgu felhívta a parancsnokok figyelmét arra, hogy a mozgósításban érintetteket korábbi egységekkel együtt kell bevetni. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek a részleges mozgósítást elrendelő parancsát, amely konkrétan 300 ezer ember behívására vonatkozott, teljesítették.

A védelmi tárca vezetője azt is elmondta, hogy kedden Oroszország 85 régiójában több mint 2700 sorozóbizottság kezdte meg a munkát. 120 ezer sorkatona kezdi meg az egyéves szolgálatot, őket Sojgu szerint nem fogják a frontra küldeni.

Nyitókép: Mihail Mecel/MTI/AP/Kreml/Pool

#Külföld#orosz-ukrán háború#szergej sojgu#sorozás#front

Címlapról ajánljuk