Külföld

„Még nőkkel is lefeküdtem, senki se higgye azt, hogy meleg vagyok” – éppen Putyinnak köszönhetik az ukrán melegek, hogy többé nem páriák

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. április 27. 11:05

A fronton unikornisos felvarróval tették magukat láthatóvá a meleg ukrán katonák, akik korábban a világért sem fedték volna fel bajtársaik előtt szexuális irányultságukat. Ám az orosz invázió a közvélemény egyre nagyobb részét állítja az LMBTQ emberek mellé Ukrajnában, ahol korábban a Pride felvonulást sem lehetett biztonságosan megtartani.

Amikor Viktor Pilipenko a 2014-es orosz támadást követően az ukrán hadsereg terrorellenes egységénél szolgált a Donbász területen, még nem merte felvállalni, hogy meleg, és eltitkolta ezt a tényt bajtársai elől. A férfi a DW-nek 2021-ben elmondta:

Folyamatos bújócskázás volt. Még nőkkel is lefeküdtem, hogy senki se higgye azt, hogy meleg vagyok.

2018-ban végül ő lett az első ukrán katona, aki nyíltan felvállalta, hogy meleg. Az azóta melegjogi aktivistaként dolgozó Pilipenko elmondta, a bejelentés után sokan kezdték el szidni a közösségi oldalán, de bajtársai többsége kiállt mellette:

Főleg azok, akikkel együtt harcoltam az ellenség ellen, akikkel együtt mentettük a sebesülteket.

Pilipenkónak azóta egyre több követője lett. Az Ukrajna ellen indított orosz háború kitörése óta már legalább száz LMBTQ ukrán katona vállalta fel nyíltan szexuális irányultságát, és az ukrán közvélemény is sokkal elfogadóbb lett a melegekkel, akik a róluk elterjedt sztereotípiát meghazudtolva ugyanolyan eltökéltséggel harcolnak az oroszok ellen, mint heteroszexuális bajtársaik.

 

Amit a háború igazán megváltoztatott, az az, hogy miként tekintenek a LMBTQ emberekre

mondta el Sydney Morning Heraldnak Lenny Emson, a kijevi Pride ideiglenes igazgatója.

Ukrajna 1991-ben, a volt szovjet köztársaságok közül elsőként dekriminalizálta a homoszexualitást, de a közvélemény még évtizedekig nagyrészt homofób maradt. 2012-ben az utolsó pillanatban le kellett fújni az első kijevi Pride-ot, és a már összegyűlt felvonulókat rendőröknek kellett kimenekíteniük az őket fenyegető több száz ellentüntető elől, akiknek a nagy részét fociultrák tették ki.

Három évvel később homofób támadók tíz embert vertek össze a kijevi melegfelvonuláson, míg egy felmérés adatai szerint 2016-ban még az ukránok 60,4 százaléka volt negatív véleménnyel a melegekről. Sőt egy 2019-es közvéleménykutatás adatai szerint az ukránoknak még akkor is csak alig 14 százaléka gondolta úgy, hogy a homoszexualitást a társadalomnak el kell fogadnia.

A melegek elfogadása azonban szép lassan teret hódított az ukrán társadalomban. 2021-ben már hétezren vonultak fel a kijevi Pride-on, és az ország ellen indított orosz támadás ezt a folyamatot csak még jobban felgyorsította. 

 

Egy idén januári felmérés adatai szerint az ukránoknak már 58 százaléka gondolja úgy, hogy a melegek élvezzenek a többségi társadalom tagjaival azonos jogokat. Egy tavalyi közvéleménykutatás eredménye szerint pedig az ukránoknak már csak 38,2 százaléka van negatív véleménnyel a melegekről.

Unikornis egység

Bár az ukrán fegyveres erőknél nem tiltották, hogy melegek is szolgáljanak, az LMTBQ katonák a hadseregben és a társadalomban elterjedt előítéletek miatt nem merték felvállalni magukat. A Krím-félsziget és a kelet-ukrajnai területek 2014-ben kezdődött elfoglalása után még az volt az elterjedt nézet, hogy a melegek elmenekültek a harcok elől, és a meleg katonáknak a létezését is tagadták.

Az orosz invázió kezdetén hallottam, hogy néhányan azt hitték, hogy az LMBTQ emberek nem akarnak harcolni, és mindannyian elmenekültek az országból 

mondta el a France24-nek Aleksz Sadszih szanitécőrmester.

Ez ellen az elképzelés ellen végül egy unikornisos felvarróval kezdtek el küzdeni a meleg katonák. Azért választották éppen az unikornist, mert az egy nemlétező, kitalált teremtmény – mondta el a Reuters brit hírügynökségnek az egyik nyíltan meleg ukrán katona.

A sajtónak nyilatkozó meleg katonák elmondása szerint bajtársaik nagyrészt elfogadók voltak velük szemben, bár hozzátették, hogy sok függ attól, milyen a parancsnokuk. A legtöbben arról számoltak be, csak az számít, hogyan harcolnak. Ivan Honzik szanitéc, aki egy Instagram-posztjával vált ismertté, amin az egyik képen rúdtáncolás közben látható, magassarkú cipőben és harisnyában, a másikon pedig az egyenruhájában, az NBC Newsnak elmondta:

A bajtársaimat lenyűgözte, hogy mit csináltam Bahmutban, a kemény munka, amit elvégeztem. Utána már egész egyszerűen nem érdekelte őket, hogy kivel fekszem le.

Egy másik meleg katona a Zoborona című lapnak kijelentette:

Nem számít, ki vagy, mert most a fő feladatod megölni az ellenséget, és megakadályozni, hogy előre nyomuljon.

Putyinnak köszönhetik

Ukrán melegjogi aktivisták közben arra hívták fel a figyelmet, hogy ironikus módon éppen a durva homofób kampányt és politikát folytató Vlagyimir Putyinnak köszönhetik, hogy a melegek egyre elfogadottá váltak Ukrajnában. Egyrészt rávette a melegeket arra, hogy harcoljanak, hiszen Oroszország, ahol egymás után vezették be a melegellenes törvényeket, megmutatta, mi vár rájuk, ha Moszkva irányítása alá kerülnek.

Másrészt az ukránok a homofób retorikát egyre inkább az oroszokkal kezdték el azonosítani: amikor Ukrajnáról beszél, Putyin mindig megemlíti a „hagyományos értékek” védelmét a „hamis nyugati értékekkel” szemben, amik „ellentétesek az emberi természettel. Így az oroszok elleni küzdelem a homofóbia elleni küzdelemmé is vált egyre több ukrán szemében.

Az oroszok igazán sokat tettek azért, hogy megváltozzon a hozzáállás Ukrajnában az LMBTQ közösséggel szemben. Oroszország minél inkább hivatalos állami álláspontjává teszi a homofóbiát, annál inkább elutasítják azt Ukrajnában

jelentette ki a Politicónak Inna Szovszun. Az ukrán parlamenti képviselő szerint az orosz elnöknek köszönhető, hogy márciusban be tudott nyújtani az ukrán országgyűlés elé egy törvényt, ami törvényessé tenné a melegek élettársi viszonyát.

Ukrajnában jelenleg a meleg pároknak nincsenek olyan jogaik, mint a heteroszexuális pároknak, és erre is a meleg ukrán katonák helyzete irányította rá a közvélemény figyelmét. A háborúban megsebesült meleg katonákat ugyanis a jogszabályok szerint párjuk nem látogathatja meg a kórházban, mert hivatalosan nem családtag. Sőt az elesett katona holttestét sem azonosíthatja, és a temetését sem intézheti, továbbá nem is örökölhet utána semmit.

Tavaly nyáron már 28 ezren írtak alá azt a petíciót, ami a melegházasság legalizálását szorgalmazta a meleg katonákra hivatkozva. Ezzel elérték azt az aláírásszámot, ami törvényileg kötelezi az ukrán elnököt, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Volodimir Zelenszkij közölte, hogy ehhez alkotmánymódosításra van szükség, amit háború idején nem lehet véghezvinni, de ígéretet tett arra, hogy a kórházi látogatást lehetővé tevő élettársi viszony bevezetését megvizsgálják. 2022 decemberében pedig az ukrán parlament megtiltotta az LMBTQ közösség elleni gyűlöletbeszédet.

Szovszun szerint a háború jelentősen felgyorsította a melegek elfogadását, ugyanakkor elismerte, nem teljesen biztos benne, hogy az ukrán parlament meg is szavazza az általa benyújtott törvénymódosítást a hivatalos élettársi viszonyról. Ezért a biztonság kedvéért előkészített egy másik tervezetet is, ami csak a katonai szolgálatot teljesítő melegek számára tenné lehetővé az élettársi kapcsolatot.  

Bár a melegek elfogadásában nagy ugrást jelentett a háború, Ukrajna ettől még nem vált melegparadicsommá, ahol teljes nyugalomban élhetnek az LMBTQ közösség tagjai. Szovszun felhívta a figyelmet, hogy vidéken továbbra is diszkriminációval nézhetnek szembe a melegek, és a meleg katonákat sem mindenhol fogadják el bajtársaik. A Syndey Morning Heraldnak az ausztráliai ukrán nagykövet úgy fogalmazott:

Mindannyian tudjuk, hogy Ukrajna nem a legjobb hely a melegek számára, de fontos hangsúlyozni a fejlődést és a tényt, hogy a szabadságért harcolunk. A területi szabadságunkért, de azért is, hogy az emberek szabadon azok lehessenek, akik csak akarnak.

Nyitókép: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#melegek#lgbtq#homoszexualitás#katonák#vlagyimir putyin#homofób#ma#oroszország#ukrajna#pride#homofóbia

Címlapról ajánljuk