Külföld

Brutális támadás érte a betiltott orosz lap újságíróját Csecsenföldön, még Putyint is értesítették róla

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 15:28

Álarcos fegyveresek bántalmazták a Novaja Gazeta című független lap ismert újságírónőjét.

Álarcos fegyveresek megtámadták és súlyosan bántalmazták kedd reggel Csecsenföldön az Oroszországban tavaly ellehetetlenített, Nobel-békedíjas Novaja Gazeta című független lap egyik ismert újságírónőjét, Jelena Milasinát. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője jelezte: az államfőt is tájékoztatták a támadásról, amelyet nagyon súlyosnak tekintenek, írja az MTI.

Jogvédő szervezetek és Milasina munkatársainak beszámolója szerint az újságírónő Alekszandr Nyemov ügyvéddel együtt utazott egy autóban a csecsen főváros, Groznij felé egy bírósági meghallgatásra tartva, amikor járművüket megállították és rájuk támadtak. Mindkettejüket egy szomszédos régió kórházába szállították őket.

Jelena Milasina elmesélte, hogy a támadók fegyvert szegeztek a fejükhöz, megrugdosták és halállal fenyegették meg őket. Miközben verték őket, a támadók azt kiabálták:

Figyelmeztettünk titeket, tűnjetek el innen, és ne írjatok semmiről!

– közölte az Oroszországban betiltott Memorial jogvédő csoport a Telegramon. Hozzátették: a támadók leborotválták az újságírónő haját, zöld festékkel kenték be a fejét, és több ujját is eltörték. A Kínzás Elleni Csoport nevű jogvédő szervezet azt közölte, hogy az újságíróval utazó Alekszandr Nyemovot megszúrták a lábán.

Milasina évekig vizsgálódott csecsenföldi jogsértések ügyében, most azért utazott Groznijba, hogy tudósítson egy csalással és rendőrök bántalmazásával megvádolt nő bírósági tárgyalásáról. Az ügyben a bíróság kedden bűnösnek találta a vádlottat, és öt és fél év büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kedden jelezte: tájékoztatják Vlagyimir Putyin elnököt Milasináék megveréséről. Közlése szerint ez „súlyos támadás volt, amelyre határozott választ kell adni”.

Korábban az orosz rezsim számos lépést tett azért, hogy ellehetetlenítse mind a Novaja Gazeta, mind a Memorial működését. Az újságról ebben a cikkben számoltunk be, a Memorial hányadtatásaival pedig hosszabban is foglalkoztunk.

Nyitókép: YouTube

#Külföld#csecsenföld#oroszország#novaja gazeta#újságíró#bántalmazás#kínzás#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk