Külföld

Betiltották az orosz propagandától független Novaja Gazeta online változatát is

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 17:56

A lap nyomtatott változatát már betiltották, most az internetes verzióra csapott le a bíróság.

Megfosztotta működési engedélyétől az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön a Novaja Gazeta című független lap online változatát – írja az MTI. A bíróság az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor adminisztratív keresete alapján hozta meg ítéletét, amely kifogásolta,

hogy két nem kormányzati szervezet - a Grazsdanszkoje Szogyejsztvie (Polgári Segítségnyújtás) és a Gumanyitarnoje Gyejsztvije (Humanitárius Cselekvés) - esetében a hírportál nem tüntette fel, hogy külföldi ügynöknek minősítették őket.

A szerkesztőség jogi képviselője közölte, hogy a vétséghez képest aránytalanul szigorú ítélet született, és kilátásba helyezte a fellebbezést.

Egy moszkvai bíróság szeptember 5-én a Novaja Gazeta nyomtatott változatának bejegyzési bizonyítványát vonta vissza, amivel gyakorlatilag betiltotta a működését. A Roszkomnadzor abban az esetben azt kifogásolta, hogy nem nyújtották be hozzá a lap működési alapszabályát a 2006-os tulajdonosváltás után. A Novaja Gazeta jogi képviselője szerint ennek alapján nem lehetne visszavonni a lap bejegyzési bizonyítványát.

Dmitrij Muratov, a lap Nobel-békedíjas főszerkesztője az ítéletet akkor politikai gyilkosságnak nevezte, amelyet szerinte a legcsekélyebb jogalap nélkül követtek el. Bejelentette, hogy a lap fellebbezni fog. A Novaja Gazeta szerkesztősége közleményt adott ki, amely szerint a moszkvai Baszmannij kerület bírósága, amelyhez a politikai ügyek egy jó része kerül, „megölte az újságot, 30 évet rabolt el újságírói életéből, és megfosztotta az olvasókat a tájékozódáshoz való joguktól”.

A Novaja Gazetát 1993-ban alapították, részben az augusztus végén elhunyt Mihail Gorbacsov néhai szovjet elnök-pártfőtitkár Nobel-békedíjából. A lap, amelynek három évtized alatt hét újságíróját gyilkolták meg, vezető tényfeltáró médium maradt az orosz sajtószabadság fokozatos visszaszorítása közepette is.

Az Ukrajna elleni háború kezdete, vagyis február 24. óta a korábbinál is nagyobb nyomás nehezedik az orosz hivatalos fősodorhoz nem tartozó, a Kreml politikáját bíráló médiumokra. Betiltották az Eho Moszkvi rádióállomást és a Dozsgy online televíziót, emellett blokkolták a hozzáférést több orosz nyelvű szolgálattal rendelkező külföldi állami műsorszolgáltató honlapjához.

Nyitókép: Dmitrij Muratov orosz újságíró, a márciusban betiltott Novaja Gazeta című független orosz lap főszerkesztője lapjának egy példányával az előző évben elnyert Nobel-békedíjának árverésén a New York-i Times Centerben 2022. június 20-án. – Fotó: Jason Szenes / MTI / EPA

#Külföld#novaja gazeta#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk