Külföld

Visszatért az alaptáborba Varga Csaba, aki oxigén és serpák nélkül mászta meg a Nanga Parbatot

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 19:57

A 8126 méteres Nanga Parbat volt Varga Csaba 6. nyolcezres csúcssikere, amivel ő a jelenleg élő legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó.

Varga Csaba helyi idő szerint 20:30-kor leért a 4200 méteren fekvő alaptáborba, ezzel sikerrel zárult a nagyváradi hegymászó Nanga Parbat expedíciója – közölte hétfőn a Hazajáró Facebook-oldala.

Mint írják a bejegyzésben, Varga Csaba teljesítette kettős célját: egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával kifejezte a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását, másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumára is méltón megemlékezett.

Mint arról az rtl.hu és a Híradó is beszámolt, vasárnap feljutott a világ kilencedik legmagasabb csúcsára, a Nanga Parbatra Varga Csaba. A nagyváradi magyar hegymászó dél körül érte el a 8126 méteres csúcsot. Ez a hatodik 8 ezer méter feletti csúcs, amit a hegymászó oxigénpalack és serpák nélkül ért el – ám a csúcs még csak félút volt, a leereszkedést nemrég fejezte be a hegymászó.

A magyar hegymászó két sikeres akklimatizációs kör után, június 29-én helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki a világ kilencedik legmagasabb hegyének. Ez volt Varga Csaba 6. nyolcezres csúcssikere, amivel ő a jelenleg élő legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó.

Nyitókép: Facebook / Hazajáró

#Külföld#varga csaba#hegymászó#himalája#expedíció#siker#alaptábor#visszatért

Címlapról ajánljuk