Külföld

Moszkva 700 ezer gyereket deportált Ukrajnából

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 10:07

Ezt egy orosz szenátor jelentette be azzal, hogy megmentik a gyerekeket a háborútól. Ukrajna szerint azonban erőszakos deportálás történt és történik, és a Nemzetközi Büntetőbíróság is ezen az állásponton van.

Oroszország hétszázezer gyereket szállított el Ukrajnából orosz területekre – közölte az orosz szenátus nemzetközi bizottságának vezetője. Grigorij Karaszin egykori külügyminiszter-helyettes a közösségi oldalán kijelentette:

Az elmúlt években hátszázezer gyerek talált menedékre nálunk, elmenekülve a bombázások és ágyúzások elől Ukrajna konfliktusos területeiről.

Moszkva azt hangoztatja, hogy árva és magukra hagyott gyerekeket visznek magukkal Ukrajnából, hogy biztonságba helyezzék őket, Kijev viszont erőszakos deportálásról beszél.

A Nemzetközi Büntetőbíróság idén tavasszal jogellenes deportálással vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Oroszország gyermekjogi biztosát.

Az ukrán kormány több mint 19 ezer gyereket azonosított, akiket Oroszországba vagy orosz megszállás alatt álló területekre hurcoltak el, de vannak, akik szerint a valós szám közelebb áll a 150 ezerhez. Bár Oroszország azt állítja, azért viszi el a gyerekeket a háborús zónákból, hogy megvédje őket, semmi nyoma annak, hogy bármit tennének azért, hogy visszakerülhessenek a szüleikhez.

Ehelyett átneveléssel és orosz családoknak való örökbe adással igyekeznek eltörölni ukrán identitásukat.


Nyitókép: 2023. január 28-i kép TvBoy olasz graffitiművész egyik falfestményéről egy orosz légicsapásban korábban megrongálódott művelődési ház udvarán az ukrajnai Irpiny városában 2023. január 30-án. Fotó: MTI/EPA/Andrij Neszterenko

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#gyerekek#deportálás

Címlapról ajánljuk