Külföld

Oroszország elismerte: 190 ezer gyereket hurcoltak el Ukrajnából

Dévai LászlóDévai László

2022. május 13. 19:28

„Nem találják a szüleiket”, ezért fel kell venniük az orosz állampolgárságot, hogy „hozzáférjenek az orosz szolgáltatásokhoz” – jelentette be a Kreml egy bizarr interjúban, amelyet Putyin elnök készített az orosz gyermekjogi biztossal.

Az orosz gyermekjóléti biztossal, Maria Lvova-Belovával készült interjú formájában jelentette be az orosz külügy, hogy valóban rengeteg kelet-ukrajnai gyerek landolt Oroszországban. Az anyagot a Twitterre is posztolták a Kreml egyik fiókján. Az oroszok a következő kísérőszöveggel osztották meg a cikket:

Eddig több mint 190 000 gyerek „érkezett meg Donbaszból”, közülük 1200-an a donyecki és luhanszki árvaházakból.

Az interjúban egészen bizarr módon Vlagyimir Putyin kérdezi Maria Lvova-Belovát, az honlapon ennek a beszélgetésnek a leirata olvasható.

Belova elmondása szerint a legnagyobb gondot a gyerekek elhelyezése jelenti, mivel egyelőre nem találják a szüleiket. Az elhurcolt gyerekeket ezért orosz nevelőszülőknél fogják elhelyezni.

Az orosz gyermekjóléti biztos megjegyzi: ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a gyerekeknek fel kell venniük az orosz állampolgárságot. Lvova-Belova szerint erre csak praktikus okok miatt van szükség, a gyerekek ugyanis csak így fogják tudni használni az orosz szociális szolgáltatásokat.

Így tudják majd igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat, de akár wellness-üdülőhelyekre is mehetnek majd.

– mondta Belova.

Az interjúban egy idő után egy szót sem esik arról, hogy meg akarják találni a gyerekek szüleit, csak arra térnek ki, miként fognak beépülni az orosz társadalomba. A biztos kitér arra is, hogy az oroszok a szakadár megyékből is örökbe fogadhatnának gyerekeket, és arra törekednek, hogy megegyezzenek ebben az ügyben a donyekci és a luhanszki vezetéssel.

Némileg kilépve a saját feladatköréből Lvova-Belova arról is tájékoztatott, hogy fel fognak állítani egy orosz-donyecki-luhanszki bizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy előkészítsék a szakadár megyék Oroszországba olvadását.

Nyitókép: Kreml

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#donbasz#gyerek#gyerekrablás

Címlapról ajánljuk