Külföld

Rácz András: Ha lennének Prigozsin-részvényeim, igen gyorsan eladnám őket

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 14:35

Az Oroszország-szakértő állítja, Prigozsinnak maximum pár ezer zsoldosa lehet, Rosztov-na-Donu pedig ezer kilométerre van Moszkvától, így jelen állás szerint nem valószínű, hogy a Wagner zsoldosok el tudnak jutni az orosz fővárosig.

„Minden ilyen helyzetben az a leglényegesebb változó, hogy az elit meghatározó tagjai csatlakoznak-e a kihívóhoz, jelen esetben Prigozsinhoz. Egyelőre nem látszik ilyesmi” – kommentálta Rácz András Oroszország-szakértő az orosz felkelést.

Mint arról beszámoltunk, 2023. június 23. péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg főnöke Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit. Az eseményekről folyamatosan frissülő tudósításunkban számolunk be, amit itt lehet követni.

A jelek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori legfőbb bizalmasa törésre viszi a közte, valamint a védelmi minisztérium és az orosz hadsereg vezetői közt hónapok óta egyre jobban romló viszonyt. Szergej Szurovikin tábornok és Vlagyimir Alekszejev vezérkari főnök péntek késő este videóüzenetben szólították fel Prigozsint, hogy vonja vissza csapatait és térjen vissza a frontra.

Szintén kulcskérdés a fegyveres erők, elsősorban az orosz Nemzeti Gárda, a hadsereg, a titkosszolgálatok és a rendőrség lojalitása. Egyelőre nem látszik, hogy bármelyik megingott volna

– fogalmaz Rácz András friss Facebook-posztjában.

Hozzáteszi, valójában „nem mérvadó” az események szempontjából, hogy néhány „meglepett katona vagy ellenőrzőponton dolgozó rendőr nem tanúsított ellenállást”, amikor megjelentek a Wagner páncélosai. A szakértő szerint

Prigozsinnak maximum pár ezer zsoldosa lehet, Rosztov-na-Donu pedig ezer kilométerre van Moszkvától, így jelen állás szerint nem valószínű, hogy el tudna jutni az orosz fővárosig.

A Rosztov-na-Donuval szomszédos régiókban nincs jele annak, hogy a Wagner akciója „bármilyen mértékben terjedne”, és arra sem utal semmi, hogy az orosz állami média és központi információs apparátus támogatná a zsoldossereg parancsnokát. A szakértő szerint Vlagyimir Putyin reggeli beszéde jelezte, milyen reakciót akar adni az orosz állam, ebben Prigozsin nevét pedig még csak nem is említette.

Összességében azt gondolom, hogy bár a végeredményt biztosan most még senki sem tudja, de ha lennének Prigozsin-részvényeim, igen gyorsan eladnám őket

– fogalmaz Rácz András.

A szakértő gondolatait azzal zárja, hogy kérdéses, meddig lesz a parancsnokság Prigozsinék kezén, és hogy az ukránok „ki tudják-e használni az orosz irányítás átmeneti megbénulását”.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#rácz andrás#jevgenyij prigozsin#wagner-zsoldossereg#oroszország#felkelés#wagner-csoport#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk