Külföld

„Könnyen mi lehettünk volna” – feladta helyét a Titanon egy Las Vegas-i milliárdos és fia

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 10:03

Aggasztónak találták a tengeralattjárót, attól tartottak, hogy nem biztonságos, és inkább kiszálltak. 

Csak pár héttel az indulás előtt adta fel helyét a Titan tengeralattjárón egy Las Vegas-i üzletember és húszéves fia, mert aggódtak a jármű biztonsága miatt. Jay Bloom a Reuters brit hírügynökségnek elmondta:

Minden egyes alkalommal, amikor meglátom annak a pakisztáni üzletembernek és 19 éves fiának a fényképét, arra gondolok, hogy könnyen én és a húszéves fiam is lehetett volna.

Fia, Sean a CNN-nek elmondta, hogy „túlságosan sok figyelmeztető jel volt” a tengeralattjáróval kapcsolatban, és végül apja is egyetértett vele abban, hogy kockázatos lett volna vállalni az utazást. Elmondásuk szerint a Titan üzemelő cég vezetője igyekezett mindent megtenni azért, hogy rávegye őket az utazásra, és még leárazott jegyeket is kínált nekik.

Bloom nyilvánosságra hozott több üzenetváltást is az OceanGate vezetőjével, akik azt állította, hogy járművével lemenni a Titanc roncsaihoz „sokkal biztonságosabb, mint a búvárkodás, vagy a helikopteres vezetés, és közölte, hogy „35 éves még csak sérülések sem voltak civil tengeralattjárókban”.

Az üzletember azonban utánanézett a járműnek, és különösen aggasztónak találta, hogy annak falát szénszálas anyagból készítették, és halálra rémítette, hogy belülről nem lehet kinyitni. Bloom hozzátette, hogy „minél többet tudtam meg” Stockton Rush tengeralattjárójáról, „annál jobban aggódtam”.

A Titant üzemeltető cég egyik alkalmazottja már 2018-ban jelentést írt arról, hogy a hajó nem biztonságos és nem bírja a 4000 méteres mélységet:


A Fókusznak tavaly exkluzív interjút adott Stockton Rush, az üzemeltető cég vezetője, aki akkor arról beszélt, hogy míg az ő feladatuk, hogy adatokat gyűjtsenek, felvételeket készítsenek, a tengeralattjáróval merülő civilek feladata, hogy – miután betanítják őket – kezeljék a mélyben a berendezéseket.


Nyitókép: Fókusz

#Külföld#titan#utasok#tengeralattjáró#titanic

Címlapról ajánljuk