Külföld

Peking kiakadt, mert Joe Biden lediktátorozta a kommunista egypártrendszert vezető kínai elnököt

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 12:45

Az amerikai elnök kedd este diktátornak nevezte Hszi Csin-pinget egy kaliforniai adománygyűjtésen, amikor szóba került az Egyesült Államok felett lelőtt kínai kémballon ügye. Peking „kirívó provokációnak” tartja a Joe Biden megjegyzéseit, amikkel szerintük súlyosan megsértette a diplomáciai protokollt és „Kína politikai méltóságát”.

Peking szerdán rendkívül abszurdnak és felelőtlennek nevezte, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke „lediktátorozta” Hszi Csin-ping kínai elnököt – írja az MTI.

Mint arról szerda reggel beszámoltunk, Joe Biden kedd este diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt egy kaliforniai adománygyűjtésen, amikor szóba került az Egyesült Államok felett lelőtt kínai kémballon ügye. Az amerikai elnök egy nappal azután tette ezt az erős megjegyzést a Kínai Kommunista Párt első emberére, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingbe utazott annak érdekében, hogy enyhítsék a két szuperhatalom közti feszültséget.

Nagyon kínos a diktátorok számára, amikor nem tudják, hogy mi történik

– fogalmazott Joe Biden.

Mao Ning külügyi szóvivő pekingi tájékoztatóján Biden megjegyzésére utalva kijelentette, az amerikai elnök súlyosan megsértette a diplomáciai protokollt, és „Kína politikai méltóságát”. Peking „kirívó provokációnak” tartja az amerikai elnök szavait, amivel szemben elégedetlenek és tiltakozásukat fejezik ki. A kínai szóvivő állítja, hogy az említett léggömb meteorológiai megfigyeléseket végzett, és csak a szél sodorta le véletlenül az eredetileg tervezett útvonaláról.

Nyitókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Joe Biden amerikai elnök találkozója 2022 novemberében, a G20-csúcs előtt. AP Photo / Alex Brandon, File

 

#Külföld#joe biden#Hszi Csin-ping#diktátor#kína#reakció

Címlapról ajánljuk