Külföld

Joe Biden diktátornak nevezte a kínai elnököt

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 6:55

Az amerikai elnök egy nappal azután hívta diktátornak a kínai kommunista diktatúrát vezető Hszi Csin-pinget, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingbe utazott annak érdekében, hogy enyhítsék a két szuperhatalom közti feszültséget.

Joe Biden amerikai elnök diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt egy kaliforniai adománygyűjtésen – írja a BBC.

Az amerikai elnök egy nappal azután tette ezt az erős megjegyzést a Kínai Kommunista Párt első emberére, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingbe utazott annak érdekében, hogy enyhítsék a két szuperhatalom közti feszültséget.

Hszi Csin-ping a tárgyalások után kijelentette, hogy történt némi előrelépés, azonban jelezte azt is, hogy mindkét fél nyitott a további egyeztetésekre. Kína még nem reagált arra, hogy Biden diktátornak nevezte az elnököt. Az amerikai elnök az említett, kedd esti adománygyűjtésen hozta szóba az Egyesült Államok felett lelőtt kínai kémballont ügyét, ami feszültségekhez vezetett a két ország között.

Hszi Csin-ping nagyon feldúlt lett, amikor lelőttem azt a kémballont, mert nem tudta, hogy ott van. Nagyon kínos a diktátorok számára, amikor nem tudják, hogy mi történik

– fogalmazott Joe Biden.

Mint ismert, Washington és Peking már régóta vitázik egymással egy sor kérdésben – többek között a kereskedelem, az emberi jogok és Tajvan ügyében –, azonban a viszony az elmúlt években különösen megromlott. A kínai külügyi államtanácsos korábban azt mondta, hogy mélyponton vannak a kínai-amerikai kétoldalú kapcsolatok.

Nyitókép: Joe Biden amerikai elnök (k) szakszervezeti tagokhoz szól újraválasztási kampányának első nagygyűlésén a Pennsylvania állambeli Philadelphiában 2023. június 17-én. MTI / EPA / Jim Lo Scalzo

#Külföld#joe biden#amerikai elnök#Hszi Csin-ping#diktátor#megjegyzés

Címlapról ajánljuk