Külföld

Az Egyesült Államok felett áthaladó kínai kémballon képes volt információkat továbbítani Pekingbe

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 21:54

Az FBI még mindig vizsgálja a léggömböt. 

Az év elején az Egyesült Államok felett áthaladó kínai kémballon képes volt képeket rögzíteni és bizonyos jeladásokat gyűjteni amerikai katonai helyszínekről – mondta a CNN-nek egy, az ügyet ismerő forrás.

A forrás szerint a léggömb képes volt valós időben információt továbbítani Pekingbe, és az amerikai kormányzat egyelőre nem tudja biztosan, hogy a kínai kormány képes volt-e törölni a léggömb adatait, amint azokat megkapta. 

Ez felveti a kérdést, hogy vajon vannak-e még olyan információk, amelyeket a léggömb képes volt összegyűjteni, és amelyekről az USA még mindig nem tud.

Ennek ellenére a hírszerző közösséget nem aggasztja túlzottan a ballon által gyűjtött információ – tette hozzá a forrás –, mivel az nem sokkal kifinomultabb, mint amit a kínai műholdak képesek összegyűjteni, amikor hasonló helyszínek felett keringenek.

Az Egyesült Államok azt is tudta, hogy mi lesz a léggömb útvonala, és képes volt megvédeni az érzékeny helyszíneket és cenzúrázni néhány jelet, mielőtt a léggömb fel tudta volna venni azokat, mondták a tisztviselők.

Az amerikai hírszerzés tavaly kifejlesztett egy módszert, amellyel nyomon követhető, hogy a kínai hadsereg által irányított kínai léggömbökből álló flotta hogyan működik szerte a világon.

Az FBI még vizsgálja a léggömböt. 

A CNN megkereste a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsát és a Pentagont, hogy kommentálják a hírt, de egyelőre nem érkezett válasz. 

A léggömb január végén lépett be az Egyesült Államok légterébe Alaszka felett, majd Kanadán keresztül Montanába jutott, ahol néhány napig lebegett, ami miatt az Egyesült Államok azt hitte, hogy érzékeny katonai helyszíneket próbál megfigyelni, például a montanai Malmstrom légibázist. Az Egyesült Államok végül február 4-én lőtte ki a ballont a partoknál, és az incidens tovább fokozta a feszültséget Washington és Peking között, beleértve Antony Blinken amerikai külügyminiszter kínai diplomáciai látogatásának elhalasztását.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#peking#kína#kémballon#ballon#egyesült államok#kémkedés

Címlapról ajánljuk