Külföld

A tengerfenéken nem lehet megmenteni a Titan utasait, rendkívül veszélyes a Titanic környezete

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 10:50

Dik Barton búvár elmondta, hogy a Titant irányító francia Paul-Henry Nargeolet rendkívül tehetséges tengeralattjáró-kezelő.

Dik Barton volt az első brit búvár, aki látta a Titanic elsüllyedt roncsát, az ITV Good Morning Britain című műsorában arról beszélt, hogy a hely veszélyes és ellenséges, írta meg az Independent.

Szavai szerint 100 százalékosan veszélyben érezte magát a roncsoknál tett korábbi expedíciói során.

Ez egy nagyon, nagyon veszélyes, ellenséges hely

 –  mondta. A víznek van egy helyi apálya és áramlása, amely nem állandó. A Titan ereje viszonylag korlátozott, tette hozzá.

A hajtóművek elég erősek, de végső soron takarékoskodni kell az energiával, mert ez a létfenntartó rendszerhez és a navigációs rendszerhez is kell.

Barton jóban van Paul-Henry Nargeolet-val, aki a hírek szerint az eltűnt hajó fedélzetén van. „PH egy rendkívül tehetséges tengeralattjáró-kezelő” –  mondta, majd hozzátette, hogy a francia búvár mélytengeri kutató, aki 37 alkalommal volt lent a Titanicnál.

Rengeteget dolgoztam vele, óriási tiszteletet érzek iránta és a képességei iránt, és őszintén szólva, ha van valaki, akit ne adj' Isten, ilyen helyzetben szeretnék látni, akkor az PH lenne.

Szerinte Nargeolet minden bizonnyal mindent megtesz majd, amit csak tud, hogy mindenki nyugodtan és összeszedetten várja kimentésüket. Kiemelte, hogy a tengerfenéken nem lehet hozzáférni a tengeralattjáróhoz, és ahhoz, hogy 

az utasokat és a személyzetet megmentsék, a hajót vissza kell hozni a felszínre.

Amerikai lapértesülések szerint 30 perces időközönként dörömbölő hangot észleltek kedden a Titan eltűnésének vélelmezett helyszínénél, egy szuperhajó elindult a területre, de várhatóan csak szerda este érkezik meg.

A tengeralattjáróról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép:  Ocean Gate / Handout / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#titan#titanic#tengeralattjáró#búvár

Címlapról ajánljuk