Külföld

30 percenként dörömbölő hangot hallottak az elsüllyedt tengeralattjáró környékén, elindult egy szuperhajó

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 6:30

A Nautile nevű tengeralattjáró robottal felszerelt Atalante szerda este érkezhet meg a térségbe.

Amerikai lapértesülések szerint 30 perces időközönként dörömbölő hangot észleltek kedden a Titan nevű, eltűnt tengeralattjáró vélhető helyszíne környékén, írja a BBC, amely minisztériumi állásfoglalást kért az információval kapcsolatban. 

Egyelőre nem világos, hogy mikor és mennyi ideig tartott a hang. A kiszivárgott belső feljegyzésekben ez áll: 

A P8-as [tengerjáró] hangbójákat helyezett ki, amelyek a vészhelyzethez közeli pozícióban kapcsolatról számoltak be. A P8-as 30 percenként hallott dörömbölő hangokat a környéken. Négy órával később további szonárokat vetettek be, és még mindig dörömbölést hallottak.

A mentést vezető bostoni parti őrségnem nem nyilatkozott az állítólagosan észlelt hangokról. 

A Hvg.hu cikke szerint az Ifremer francia tengerkutató intézet a Nautile nevű tengeralattjáró robottal felszerelt Atalante nevű hajóját az Atlanti-óceán északi része felé irányította, oda, ahol két nappal ezelőtt a fedélzetén öt emberrel eltűnt a Titanic roncsaihoz indult kis merülőhajó.


Az Atalante várhatóan közép-európai idő szerint szerdán 20 órakor ér az övezetbe, ahol a francia legénység leereszti majd a robotot a Titanic négyezer méteres mélységben található roncsához.

A feltaláló és üzemeltető szerint a Titan sziklaszilárd, ennek némileg ellentmondani látszik, hogy utasbeszámolók és képek tanúsága szerint egy Nintendo-kontrollerrel lehet irányítani. Ráadásul korábban már előfordult, hogy meghibásodott. 

Az RTL Híradó riportjából többet is megtudhat a Titanról:


Nyitókép: Ocean Gate / Handout/ Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#titan#titanic#tengeralattjáró#hajó#atalante

Címlapról ajánljuk