Külföld

Kis híján meghalt az Everesten, de nem volt hajlandó kifizetni az őt megmentő serpát

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 21:08

A kínai nőt a 8500 méter magasságban lévő halálzónában találták meg eszméletlenül, a mentésében résztvevő hegymászóknak meg sem köszönte, hogy megmentették. 

Egy kínai hegymászónő kis híján meghalt az Everesten, mégsem volt hajlandó kifizetni az életét megmentő serpának a 10 ezer dolláros (kb. 3,4 millió forintos) mentési díjat, miután hátán cipelte le a halálzónából – írja a hongkongi South China Morning Post alapján a Telex.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a Suhajda Szilárdot is kereső Gelje serpa pár héttel ezelőtt mentett meg egy malajziai hegymászót, aki bár roppant hálás volt a szponzorainak, a serpának viszont nem annyira. A serpa pár héttel ezelőtt hozta le saját hátán a maláj férfit a halálzónából a Mount Everesten, ám ő most már tudomást sem vesz róla, és Instagramon is letiltotta őt.

Azonban most újra áll a bál a nemzetközi hegymászó közösségben. A közép-kínai Hunan tartományból származó, 50 éves Liu esetében az a pláne, hogy végül a megmentésében résztvevő másik két hegymászónak meg sem köszönte a segítséget. 

Sőt, még a mentési díjat sem akarta megfizetni.

Végül vitatkozni kezdtek, és a nő felajánlotta, hogy ad 4 ezer dollárt, mire az egyik kínai férfi annyira mérges lett, hogy inkább nem kérte, és kifizette mind a 10 ezer dollárt. Liut egyébként egy meg nem nevezett serpa találta meg eszméletlenül, a 8500 méter magasságban lévő halálzónában.

Nyitókép: AP Photo / Niranjan Shrestha, File

#Külföld#mount everest#serpa#kínai#hegymászó

Címlapról ajánljuk