Külföld

Megerősítette Donald Trump legfőbb vetélytársa, hogy indul az amerikai elnökválasztáson

rtl.hurtl.hu

2023. május 24. 21:45

Ron DeSantis korábban már hadat üzent a sokszínűségnek, és még azt is előírta, ki, hova mehet vécére.

Florida republikánus kormányzója, Ron DeSantis megerősítette, hogy 2024-ben indul az amerikai elnökválasztáson – írta a BBC.

A 44 éves DeSantist Donald Trump volt elnök legfőbb riválisának tekintik a republikánus jelöltek versenyében. A hivatalos megerősítést már régóta várták, szerdán regisztrálta magát a Szövetségi Választási Bizottságnál.

Ron DeSantis a napokban aláírt egy törvényt, amely korlátozza a transzneműek jogait, a fiatalkorú transz emberek egészségügyhöz való hozzáférését, a személyes névmások használatát az iskolában, a drag show-kat, és arról is szól, hogy ki, hova mehet el vécére.

Egy másik jogszabály alapján pedig megtiltotta az állam főiskoláinak és egyetemeinek, hogy pénzt költsenek a sokszínűséggel, a méltányossággal és a befogadással kapcsolatos programokra.

A brit The Guardian korábban egyébként azt boncolgatta, hogy Orbán Viktor kormányfő Thomas Péterffy magyar származású milliárdos miatt közelebb pozicionálhatja magát Ron DeSantis floridai kormányzóhoz.

Ron DeSantis másfél hete Iowa államban tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy a kormányzás nem szórakoztatásról, és saját márkaépítésről, illetve a közösségi médiában való kommunikálásról szól, hanem eredmények felmutatásáról.

Az elmúlt négy hétben készült közvélemény-kutatások – RealClearPolitics által közölt – összegzése szerint a republikánus párton belül Donald Trump messze a legnépszerűbb politikus. A volt elnököt a republikánus választók 56 százaléka támogatja, míg a floridai kormányzót 19 százalék. A harmadik legnépszerűbb republikánus politikus Mike Pence volt alelnök 5,6 százalékkal, de ő nem jelezte indulását és az utóbbi időszakban utalást sem tett erre.

A már hivatalosan is elnökjelöltségre pályázó republikánusok közül Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet népszerűsége 4,3 százalék, Vivek Ramaswamy vállalkozóé 3,6 százalék, míg Tim Scott szenátoré, aki hivatalosan hétfőn tett bejelentést indulásáról, egyelőre 1,8 százalék.

Nyitókép: Alberto Pezzali/MTI/AP

#Külföld#ron desantis#donald trump#amerikai választás

Címlapról ajánljuk