Külföld

Floridában törvényben szabták meg, hogy ki hova mehet vécére

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 6:38

Ennél persze többről is szó van, az állam republikánus kormányzója a fiatalkorú transzneműek egészségügyhöz való hozzáférését is korlátozta.

Ron DeSantis republikánus floridai kormányzó aláírt egy törvényt, amely korlátozza a transzneműek jogait, a fiatalkorú transz emberek egészségügyhöz való hozzáférését, a személyes névmások használatát az iskolában, a drag show-kat, és arról is szól, hogy ki hova mehet el vécére, írja a PBS.

DeSantis különösen nagy hangsúlyt fektet az LMBTQ-ellenes törvényhozásra azóta, hogy elnöki ambíciói formát öltöttek. A lap beszámolója szerint az új törvényt egy kampányrendezvényszerű eseményen írta alá egy evangélikus iskola előtt. 

Az aláírás után alkoholos filceket dobált a tömegbe.

„Elég szomorú, hogy ezeket a vitákat le kell foyltatnunk”, mondta DeSantis az összegyűlt tömegnek, a demokraták és a progresszívek tiltakozására hivatkozva a törvény ellen. A transzügyben DeSantis egy olyan narratívát képvisel, amely az USA orvosi szövetségeinek nagy része szerint hamis. Például azt állítja, hogy a gyerekeket rendszerszinten „csonkítják meg” a „transz agenda” nevében.

Az új törvény ráadásul nemcsak a fiatalkorúaknak tiltja meg, hogy orvosi segítséget kérjenek a nemváltoztatáshoz, hanem a felnőttek számára is korlátozza a lehetőségeket: ezentúl például semmiféle állami támogatást nem kaphatnak efféle beavatkozásokra.

Ez már a második korlátozó törvény, amit a héten aláírt DeSantis. Korábban arról írtunk: a kormányzó hétfőn törvénybe iktatott egy törvényjavaslatot, amely megtiltja az állam főiskoláinak és egyetemeinek, hogy pénzt költsenek a sokszínűséggel, a méltányossággal és a befogadással kapcsolatos programokra (Diversity, Equity and Inclusion, avagy összefoglaló nevükön DEI-program – a szerk.), továbbá több kurzus esetében is meghatározza, hogyan lehet bizonyos faji kérdéseket tárgyalni.

Ron DeSantis elnöki ambícióiról korábban itt írtunk hosszabban.

Nyitókép: MTI/EPA/Carloine Brehman

#Külföld#florida#transznemű#korlátozás#törvény#ron desantis

Címlapról ajánljuk