Külföld

DeSantis aláírta a törvényt, amely megtiltja, hogy a floridai főiskolák pénzt költsenek a sokszínűséggel foglalkozó programokra

rtl.hurtl.hu

2023. május 15. 20:42

„Ha olyan dolgokkal akarsz foglalkozni, mint a nemi ideológia, menj Berkeley-be. Menjetek más helyekre” – magyarázta. 

Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn törvénybe iktatott egy törvényjavaslatot, amely megtiltja az állam főiskoláinak és egyetemeinek, hogy pénzt költsenek a sokszínűséggel, a méltányossággal és a befogadással kapcsolatos programokra (Diversity, Equity and Inclusion, avagy összefoglaló nevükön DEI-program – a szerk.), továbbá több kurzus esetében is meghatározza, hogyan lehet bizonyos faji kérdéseket tárgyalni, írja a Washington Post

A DEI olyan programok leírására használt kifejezés, amelyek ösztönzik a különböző embercsoportok képviseletét, beleértve a különböző nemű, fajú és etnikumú, képességű és fogyatékosságú, vallású, kultúrájú, korú, szexuális irányultságú, valamint a különböző háttérrel, tapasztalatokkal, készségekkel és szakértelemmel rendelkező embereket. 

A Post megjegyzi, hogy a lépés egy nagyobb konzervatív támadás közepette történik a felsőoktatási DEI-programok ellen, amelyek DeSantis és támogatói szerint 

erősítik a faji megosztottságot és támogatják a liberális ortodoxiát. 

A program támogatói azonban úgy vélik, hogy a foglalkozások létfontosságúak az ország egyre sokszínűbb hallgatói populációjának kiszolgálásához.

DeSantis szerint a DEI inkább a diszkriminációt, a kirekesztést és az indoktrinációt jelenti, 

Ez a törvényjavaslat kimondja, hogy az egész DEI-kísérlet véget ér Florida államban

– mondta egy hétfői sajtótájékoztatón. 

A törvény azt is megtiltja az állami főiskoláknak, hogy olyan általános oktatási kurzusokat kínáljanak, amelyek „eltorzítják a jelentős történelmi eseményeket”, „identitáspolitikát” tanítanak, vagy „olyan elméleteken alapulnak, amelyek szerint a rendszerszintű rasszizmus, szexizmus, elnyomás vagy kiváltságok az Egyesült Államok intézményeinek velejárói, és a társadalmi, politikai vagy gazdasági egyenlőtlenségek fenntartására jöttek létre”.

A floridai jogszabály ellenérzéseket váltott ki mind állami, mind országos szinten, felsőoktatási szakértők szerint az állam lábbal tiporja az akadémiai szabadságot. „Ez lényegében államilag elrendelt cenzúra, aminek nincs helye egy demokráciában” – mondta Irene Mulvey, az Amerikai Egyetemi Professzorok Szövetségének elnöke a The Washington Postnak adott interjújában.

DeSantis szerint azoknak a hallgatóknak, akik „hiányszakmákat”, például a kritikai fajelméletet szeretnék tanulmányozni, más helyet kellene keresniük. „Florida kiszáll ebből a játékból” – mondta. „Ha olyan dolgokkal akarsz foglalkozni, mint a nemi ideológia, menj Berkeley-be. Menjetek más helyekre”.

Nyitókép: MTI/EPA/Carloine Brehman

#Külföld#ron desantis#florida#kormányzó#törvényjavaslat#befogadás#woke#főiskola#főiskolák#programok

Címlapról ajánljuk