Külföld

Orbán Viktor egy magyar milliárdos miatt ejtheti Trumpot

Dévai LászlóDévai László

2023. április 12. 12:43

A brit The Guardian azt boncolgatja, hogy a miniszterelnök Thomas Péterffy magyar származású milliárdos miatt közelebb pozicionálhatja magát Ron DeSantis,floridai kormányzóhoz.

Novák Katalin köztársasági elnök a múlt hónapban találkozott Donald Trump legnagyobb párton belül kihívójával, Ron DeSantis-szal, és a republikánusokat rengeteg pénzzel támogató magyar származású milliárdossal, Thomas Péterffy-vel, aki nemrég bejelentette: nem támogatja Trump 2024-es elnökjelöltségét. Péterffy a „kedvenc emberének” nevezte DeSantist, akinek már 2022-ben is 570 000 dollárt adományozott kampánycélokra, idézi az OpenSecrets kampányfinanszírozásokat monitorozó szervezetet a brit The Guardian.

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint a magyar kormányban már eddig felvetődtek kétségek, melyek szerint biztos megéri-e mindent feltenni Donald Trump győzelmére.

A volt elnök ellen indított eljárások miatt ezek a kétségek az elmúlt időszakban egyre csak erősödhettek. Ezt bizonyítja az is, hogy egy Guardian által megszólaltatott, de a neve elhallgatását kérő volt magyar diplomata szerint a magyar kormány DeSantison kívül felvette a kapcsolatot más republikánusokkal is.

Ezeknek a megkereséseknek a száma megnövekedett az elmúlt kilenc hónapban, több kormányzati tisztviselő látogatott el az Egyesült Államokba, mint korábban

– mondta a lapnak a volt diplomata.

Diplomáciai források szerint még a köztársasági elnök útja előtt megkeresték Georgia és Virginia republikánus tisztségviselőit, Thomas Péterffy pedig régóta jó kapcsolatot ápol az Orbán-kormánnyal.

Orbán 2017-ben a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki Péterffy-t, a bankját, az Interactive Brokers Central Europe Zrt.-t nemrég jegyezték be Magyarországon, alig három hónappal azután, hogy a kormány módosította a banki különadóról szóló rendeletet. Péterffy legújabb magyarországi szerepvállalásáról korábban ebben a cikkben írtunk.

DeSantis is elismerően beszélt Orbán Viktorról, a lap a „gyermekvédelmi törvényt” hozza fel példaként. A magyar kormánypárti média is jó véleménnyel van DeSantisról, akiről többek között azt írták, hogy Orbán nyomdokain lépked. A republikánus kormányzó sajtótitkára, Christina Pushaw ugyanakkor korábban tagadta, hogy a magyar gyermekvédelmi törvény ihlette volna a meglehetősen hasonló floridai törvénytervezetet.

Florida továbbra is fontos politikai és gazdasági partnere a világ számos országának, és mivel külföldi tisztviselők találkozókat kérnek irodánkkal, így helyénvaló fogadni őket, továbbfejleszteni ezeket a kapcsolatokat

– mondta a DeSantis szóvivője a Novák Katalinnal folytatott megbeszélések után.

Mindössze hat nappal azután, hogy találkozott a magyar köztársasági elnökkel, DeSantis lényegében megismételte az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos orbáni álláspontot. DeSantis azt mondta Tucker Carlsonnak, a Fox News műsorvezetőjének, hogy hiba lenne belegabalyodni az Ukrajna és Oroszország között fennálló területi vitába, szerinte ez a téma nem létfontosságú az Egyesült Államok számára.

DeSantis kijelentésén többen felháborodtak, a kormányzó a műsor után azt mondta, hogy a területi vitáról szóló kijelentéseit félreértelmezték.

A lap idéz egy Orbán-kormányhoz közel álló forrást is, aki szerint a magyar miniszterelnök abban reménykedik, hogy bárki is lesz az elnökjelölt, a lényeg, hogy a republikánusok nyerjék az elnökválasztást.

Nyitókép: Orbán Viktor Twitter-oldala

#Külföld#donald trump#ron desantis#orbán viktor#thomas péterffy

Címlapról ajánljuk