Külföld

Fegyverek és rózsák: virágzik az Oroszországba irányuló európai virágexport

Nagy MartinNagy Martin

2023. május 16. 10:59

Évente több millió virágcsokor köt ki Oroszországban, miután a vágott virágok exportját nem szankcionálja az Európai Unió. Az Oroszországba tartó uniós kivitel többsége Hollandiából származik, miközben a holland kormány éppen arra költi a pénzét, hogy tankokat küldjön az ukrán erőknek. Ha a virágárusok maradnak az orosz piacon, akkor akár bojkottálhatják is őket, de úgy tűnik, ettől egyelőre nem kell tartaniuk, noha más iparágak szereplői korábban már megütötték a bokájukat. 

„Minden eurócent, amit az oroszok virágokra költenek, már nem tud a harckocsikra menni” – mondta egy holland virágtermesztő még februárban a NU.nl hírportálnak. A kérdés azért merülhetett fel, mert a Hollandia egyik jelképeként is számon tartott tulipánok milliói landolnak orosz virágboltok polcain, miután a vágott virág kereskedelmére nem vonatkoznak az Oroszország elleni EU-s szankciók.  

A nagy holland virágárusok azonban ugyanolyan morális dilemmával szembesülnek, mint mostanában más európai cégek: ha maradnak Oroszországban – lévén nem tiltotta meg az EU –, akkor bojkottálják őket, amiért áttételesen mégiscsak Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúját támogatják, ha viszont kivonulnak, akkor súlyos bevételektől esnek el.

Eurómilliókért kereskednek az oroszokkal

Az Oroszországba irányuló vágottvirág-kivitel tavaly 9,4 millió eurót (kb. 3,5 milliárd forintot) hozott az uniós termelőknek, a legtöbb csokor pedig Hollandiából érkezett – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Az északnyugat-európai ország igazi virágnagyhatalom, a globális kereskedelem csaknem 60 százalékát bonyolítja le.

2022 első három negyedévében már javában zajlott az Ukrajna elleni háború, a teljes holland kivitel mégis 3,4 milliárd eurós rekordot döntött.

Ráadásul az adatok szerint az elmúlt években sok millió csokor vándorolt Oroszországba – különösen anyák napján és a Valentin-nap közeledtével –, a holland vidék szimbolikus tulipánjai és a krizantémok voltak a legnépszerűbbek. 

Tavaly áprilisban az Európai Unió ugyan megtiltotta a tagállamoknak, hogy virághagymákat és faiskolai termékeket exportáljanak az orosz piacra, de a vágott virágok a mai napig kivételt képeznek. Az indoklás a következő:

az oroszok hosszú távon hozzáadott értéket tudnának előállítani abból, hogy a Nyugatról behozott növényeket helyben termesztik és nevelik. A vágott virágok élettartama viszont rövid, kevesebb pénzt hoz, ezért nem szankcionálja az EU.

Guns N’ Roses

A kereskedelmet megnehezítették az uniós büntetőintézkedések, de mint kiderült, az orosz virágipar továbbra is él és virul. A moszkvai Azalia friss vágottvirág-nagykereskedő az Euronews kérdésére megerősítette, hogy heti kétszer is érkezik nagyobb szállítmány Hollandiából.

A helyzetnek különös ízt ad, hogy miközben a virágárusok szép summát keresnek az orosz vevőkön, a holland kormány épp arra költi a pénzét, hogy tankokat küldjön Ukrajnának.

Korábban több ország, köztük Lengyelország, Finnország és Hollandia is felajánlotta, hogy német gyártmányú Leopard 2-es harckocsikat küldenének az ukrán erőknek. A dán és a holland kormány közösen mintegy 165 millió euróért (kb. 61,6 milliárd forintért) vásárol meg 14 ilyen lánctalpast, amelyek várhatóan jövő tavasszal érkeznek meg Ukrajnába.

Virágok és lánctalpasok
Leopard 2 harckocsik Németországban. Forrás: Martin Meissner / AP Photo

A holland NU.nl hírportál riportjából kiderül az is, hogy a helyi növénytermesztőknek a jelek szerint nincsenek erkölcsi aggályaik. Az egyik vállalkozás azt állította, hogy a termesztők egy része nem is üzletel közvetlenül az orosz vásárlókkal, az eladás exportőrökön keresztül történik. Hozzátették: az orosz bankszektorra kivetett szankciók a nemzetközi utalásokat is megnehezítették, és a szállítás is körülményessé vált számukra.

Nem minden kelt botrányt

Egyelőre nem okozott felháborodást a holland-orosz virágbiznisz. Mindez azért is érdekes, mert máshol, más területen már járt súlyos következményekkel az Oroszországgal való üzletelés: egy év bojkott után az Absolut Company április elején bejelentette, hogy visszatér az orosz piacra. A francia tulajdonban lévő svéd vodkagyártó azonban arra nem számított, hogy durva botrány tör ki annak ellenére, hogy az étel- és italexportot nem érintik a szankciók.

Karin Karlsbro svéd EP-képviselő nyomban felszólította a cég vezérigazgatóját, hogy azonnal állítsa le az alkoholszállítást, de nem ő volt az egyetlen, aki a nálunk is népszerű Absolut vodkamárka bojkottjára kérte a vásárlókat. Anders Ygeman volt svéd migrációs és menekültügyi miniszter is posztolt az ügyről, a Twitteren gúnyosan az „Absolut Putyin” jelzővel illette a vállalatot.


Az alkoholgyártó anyacége végül pár nap után meghátrált, és bejelentette, hogy teljesen felfüggeszti az Absolut vodka Oroszországba irányuló exportját.

Vannak, akik félnek a bojkottálástól

Az rtl.hu Szép Viktort, a Groningeni Egyetem szankciókutatóját is megkérdezte az uniós exporttilalmak hátteréről, valamint az Oroszországgal kereskedő cégek bojkottálásáról. 

A szakértő elmondta, hogy az EU-s szankciós rezsim az orosz oligarchák vagyonának befagyasztásán és az utazási tilalmakon túl megannyi szektorokat érintő elemet tartalmaz. Az átfogó intézkedések ugyanakkor nem jelentik azt, hogy az Európai Unió és Oroszország között teljes mértékben megszűntek a gazdasági kapcsolatok, csak a büntetőintézkedések hatálya alá tartozó szektorokban váltak lehetetlenné a tranzakciók.

Vannak olyan esetek, amikor néhány gazdasági szereplő nem mer kereskedni az orosz féllel, mert a tevékenységük határterületen van

– mondta el a szankciókutató.

Jó példaként hozta, hogy a bankok például már félve hajtanak végre bizonyos tranzakciókat, és inkább meghátrálnak ahelyett, hogy vállalnák a kereskedelemmel járó jogi kockázatot és retorziót az EU részéről. Szerinte fontos leszögezni, hogy ezzel szemben a morális megkötések világa teljesen más, ezért érdemes különválasztani a kettőt.

Lehet legitim lépés, ha egy szervezet morális kérdéssé teszi a gazdasági kapcsolatokat. De ez az egyéni mérlegelési jogkörükbe tartozik, ami nem feltétlen kapcsolódik a szankciós rezsimhez

– állítja Szép Viktor.

Itt a szakértő a sportvilágból hozott példát. A legtöbb orosz állampolgár jelenleg részt vehet teniszbajnokságokon, mégis van egy kivétel: a legrangosabb torna, a Wimbledon. Nem a szankciók miatt zárják ki az oroszokat, hanem mert a szervezők úgy döntöttek, hogy morális okokból nem versenyezhetnek.

Nyitókép: Peter Dejong / AP Photo

#Külföld#oroszország#hollandia#virág#export#ukrajnai háború#harckocsi#szállítás#uniós szankciók#ma#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk