Külföld

A német külügyminiszter szerint Berlin nem akadályozza a Leopard harckocsik továbbadását Ukrajnának

Dévai LászlóDévai László

2023. január 23. 10:42

Korábban Lengyelország, Finnország és Hollandia is ajánlott fel a saját páncélosaiból, de Németország nem adott engedélyt a szállításokra.

Berlin nem akadályozná Leopard típusú exportált német harckocsik továbbadását Ukrajnának

– mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap este az LCI francia hírtelevíziónak. Baerbock a német vezetés által hetek óta hangoztatott álláspontot ismételve azt nyilatkozta, hogy erre vonatkozó megkeresés még nem érkezett szövetségi kormányhoz. Korábban több ország, köztük Lengyelország, Finnország és Hollandia is felajánlotta, hogy német gyártmányú Leopard 2-es harckocsikat küldenének az ukrán erőknek, csakhogy ehhez Németország engedélyére is szükség van. A nyugati országok egy nagyszabású orosz támadásra számítva ajánlották fel a modern fegyvereket – erről az rtl.hu részletesen írt.

A német külügyminiszter vasárnap esti nyilatkozata szerint ha érkezik ilyen kérés, akkor nem állnánk a kezdeményezés útjába.

Vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel külügyminiszter is nyilatkozott a témában, kijelentette: hogy amennyiben szükség van rá, a németek részvétele és beleegyezése nélkül is ellátják korszerű páncélosokkal Ukrajnát. A Leopard 2 a világ legerősebb harckocsijának számít. Lengyelország egy nemzetközi összefogás keretében tizennégyet adna át az orosz támadás ellen védekező ukrán erőknek. Finnország, Spanyolország és Portugália is jelezte, hogy csatlakozna a kezdeményezéshez. A balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia) külügyminiszterei korábban közös nyilatkozatban felszólították a német kormányt, hogy azonnali hatállyal biztosítson ilyen harckocsikat Ukrajnának.

A németek vizsgálnak

A német jogszabályok szerint csak a szövetségi kormány engedélyével lehet külföldön értékesített német harckocsit átadni harmadik félnek. Olaf Scholz kancellár kormányától nemcsak jóváhagyást várnak a  kezdeményezésekhez, hanem azt is, hogy a német hadsereg is adjon át Leopard 2-es harckocsikat Ukrajnának. Boris Pistorius védelmi miniszter pénteken közölte, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a Bundeswehr állományát, és az Ukrajnát támogató partnerekkel együttműködve a lehető leghamarabb döntenek.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#németország#leopard 2#harckocsi

Címlapról ajánljuk