Külföld

Hatalmas orosz támadás készül, ezért vértezi fel a Nyugat Ukrajnát egyre komolyabb fegyverekkel

Kovács IstvánKovács István

2023. január 14. 7:11

Rengeteg fegyvert ajánlottak fel az elmúlt hetekben Ukrajnának: hírhedt amerikai lövészpáncélosok, modern német és brit harckocsik, tarackok és rengeteg lőszer kerülhet az országba. Oroszország a tavaly februárinál is nagyobb támadásra készülhet Ukrajna ellen, de a sárral és az esővel egyelőre a megtámadottaknak kedvez a szokatlanul enyhe tél.

Rengeteg fegyvert ajánlottak fel az elmúlt hetekben a nyugati országok Kijev számára. Csak az elmúlt pár napban Európába érkezett, és már Ukrajna felé tarthat az Egyesült Államok által adott 50 M2 Bradley gyalogsági harcjármű. Ezen felül még az orosz agressziót elszenvedő országba tart 100 régebbi gyártású M113-as páncélozott harcjármű, 18-18 M109-es 155 mm-es önjáró tarack és a hozzájuk tartozó lőszerszállító jármű 70 000 gránáttal és további 500 nagy pontosságú, írányított gránáttal, valamint 36 105 mm-es vontatott tarack és csaknem 100 ezer tüzérségi gránáthozzá való lőszer. Az amerikai csomag része még 2000 páncéltörő rakéta és 10 ezer 120 mm-es aknavető gránát.

Ha ez nem lenne elég, Lengyelország bejelentette, hogy Leopard 2-es harckocsikat ad át Ukrajnának. Andrzej Duda lengyel elnök közölte: Lengyelország egy nemzetközi koalíció keretében döntött a fegyverek átadásáról. Az első adag harckocsi „remélhetőleg a más államok által felajánlott Leopard- és egyéb harckocsi-egységekkel együtt hamarosan megerősíti Ukrajna védelmét” – mondta Duda.

Az Egyesült Királyság kormánya eközben azt fontolgatja, hogy tíz Challenger 2 tankot ad az ukrán fegyveres erőknek, amivel példát is mutatna más nyugati országoknak.

Nem véletlen, hogy hirtelen megnőtt a Nyugat adakozó kedve, mert amint az időjárás engedi, az oroszok a tavaly februárinál is nagyobb támadást indíthatnak Ukrajna ellen – már ami az élőerőt illeti – mondta az rtl.hu-nak Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Vlagyimir Putyin eddig nem változtatott a céljain a háború kezdete óta: győzni akar, meg akarja szállni Ukrajnát, vagy legalább is annak egy jelentős részét. Szintén ez az oka annak, hogy az orosz elnök leváltotta Szergej Szurovikin tábornokot az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport éléről, és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt nevezte ki a helyére

A Nyugat arra jutott, hogy ahhoz, hogy az ukránok megállítsák ezt a nagyobb offenzívát, még több fegyverrel kell ellátni őket, illetve fokozni kell az ukrán katonák kiképzését.


Kaiser úgy kalkulál, hogy március végén, április elején száradhat fel a sár annyira Ukrajnában, hogy nehézfegyverzettel is támadásba lehessen lendülni. Az idei tél a szomszéd országban is enyhe az elmúlt évekhez képest, így jelenleg nem lehet nagy offenzívában gondolkodni. Legalább egy hétig kemény fagynak kellene lennie Ukrajnában (éjjel legalább mínusz 10 fok, napközben sem lehetne 0 foknál magasabb hőmérséklet) ahhoz, hogy a sár eléggé megdermedjen, harckocsikal és önjáró lövegekkel járható legyen, de idén leginkább az eső dominál. Az oroszok jelenleg erre a támadásra készülne  a mozgósítottak kiképzésével, illetve az elvesztett harcjárművek pótlásával, a sérültek javításával – mondta.

Mit adnak nekik a rómaiak nyugatiak?

Az ukránok és a nyugati országok is az offenzívára készülnek, de most másképp, mint korábban.

Eddig is adtak át harckocsikat az ukránoknak, de lényeges különbség, hogy korábban főként a megmaradt szovjet eszközökkel látták el őket.

A magyarázat az volt, hogy mivel az ukrán hadsereg is főleg ezeket használja, így meg lehet spórolni a kiképzést. A lengyeleknek más motivációjuk is volt az eszközök átadására: ők úgy látják, minden egyes elpusztult orosz eszközzel csak nyernek. Ezért is adták át a felújított T-72-eseiket az ukránoknak. Emellett ők most készülnek lecserélni az eszközeiket jóval modernebbekre, sőt, ha megvalósul a nyáron bejelentett ambiciózus lengyel program, akkor a NATO európai szárnyának legfejlettebb, illetve legnagyobb szárazföldi haderőnemét építi fel.

Olyannyira fejkorszerűbb eszközök vásárlásáról van szó (ezer darab negyedik generációs dél-koreai K2 Black Panther harckocsi), hogy a saját harmadik generációs Leopard 2-eseiket adnák át az ukránoknak, amelyek már bőven nem az 50 évvel ezelőtti technikát képviselik, hanem jóval modernebbet. Kaiser szerint a német harckocsik 2A4-es változatát adhatják át, amelyekkel az oroszoknál csak a T-90-es veheti fel a versenyt, de az elektronikájuk, tűzvezető rendszerük, optikai eszközeik sokkal jobbak a nyugati fegyvereknek. A másik csúcstechnika, a brit Challenger 2-es tűzerőben valamennyivel a Leopárdok mögött van, ugyanakkor a világ talán legjobb védettségű harckocsija. Ha adják vele a kiegészítőpáncélzatot is, akkor csak helikopterekről, repülőgépekről indítható páncéltörő rakétákkal lőhetők ki, de az igen veszélyes az orosz légierő számára az erős ukrán légvédelem miatt – mondta Kaiser.

Hatalmas orosz támadás készül, ezért adnak egyre komolyabb fegyvereket Ukrajnának
Leopard 2A4 harckocsik. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

A szakértő úgy véli, védekezésben ezek a harckocsik hatalmas segítséget jelentenének az ukránoknak, mivel, ha toronyig be vannak ásva, azaz védett állásokból tüzelnek, akkor egy század is nagy területet tud tartani a megfelelő gyalogsági támogatással.

Az egyik legmegosztóbb fegyverből, a Bradley lövészpáncélosból az Egyesült Államok adományozott Ukrajnának. A harcjármű már több háborús konfliktusban is részt vett, rengeteg kritika érte, jelentések bírálták, sőt még egy film is készült róla, a Pentagon Wars, aminek a magyar címe Hullagyártó Harckocsi lett. Kaiser Ferenc szerint ugyanakkor az is befolyásolja egy lövészpáncélos hírnevét, hogy egyetlen hadseregnél sem szeretik őket, például a részbeni leváltásukra, kiegészítésükre készült Strykereknek is rossz hírük van. Ennek oka egyszerűen az, hogy méretben közel akkorák, mint a harckocsik, de a páncélzatuk jóval vékonyabb, tehát sebezhetőbb. Ez azért van így, mert több embernek kell elférnie benne (3 fő a legénység és még 6 katonát szállíthat), illetve a súlyuk sem lehet túl nagy, mivel a mozgékonyságuk lényeges a harctéren.

A Bradley-knek egy komoly előnyük is van. Kaptak hozzá az ukránok 500 darab BGM–71 TOW páncéltörő rakétát is, ami közel négy kilométerig hatásos. Hogy értsük mi az előnye: hatékonyabb és pontosabb, mint egy harckocsiágyú, vagyis már akkor ki tud lőni egy tankot, amikor az még nem feltétlenül tud csapást mérni az ellenfelére. A szakértő szerint a Bradley is használható védelemben beásva, a rakétáival és a 25 mm-es toronygépágyújával nagy területet tud lefedni. Utóbbihoz ráadásul az ukránoknak annyi lőszert küldtek (negyedmilliót), ami után a gépágyúkat már cserélni kell.

Nyitókép: Brit Challenger 2 harckocsi az Urban Steele fedőnevű hadgyakorlaton a lettországi Adazi támaszpontján 2020. június 18-án. Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina.

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#leopard 2#harckocsi#Bradley#lövészpáncélos#vlagyimir putyin#ma

Címlapról ajánljuk