Külföld

„Képzetlen idióták” – még a háborúpárti orosz bloggerek is kikeltek a parancsnokok ellen a több száz fős veszteség után

rtl.hurtl.hu

2023. január 3. 10:58

Nem elég, hogy egy sor frissen behívott orosz katonát egy tömegben szállásoltak el egy a támadásoknak kitett épületben, de még lőszereket is tároltak a közelükben. Makijivkánál négyszáz orosz katona halhatott meg.

Az orosz védelmi minisztérium szerint 63, az ukrán hatóságok közlése szerint azonban nagyjából négyszáz orosz katona halt meg a Donyeck megyei Makijivka településén szilveszterkor végrehajtott ukrán rakétatámadásban. A rakéták egy, a frontvonaltól nagyjából 13 kilométerre található iskola épületét rombolták le, ahol a beszámolók szerint hatszáz orosz katonát szállásoltak el.

A támadás miatt ritkaságnak számító kritikus véleményeket tettek közzé ismert orosz katonai bloggerek, valamint orosz politikusok. A Telegramon több mint hétszázezer követővel rendelkező Archangel Spetznaz Z „szörnyűként” jellemezte, ami Makijivkában történt, és hozzátette:

Kinek az ötlete volt, hogy egy épületben helyezzen el ilyen nagy számú embert, amikor egy hülye is láthatja, hogy még egy tüzérségi találat is sok halottal és sebesülttel járhat?

Vladen Tatarszkij katonai blogger, akivel szeptemberben még Vlagyimir Putyin orosz elnök is találkozott, az eset kapcsán „képzetlen idiótáknak” nevezte az orosz katonai vezetőket, és közölte, hogy katonai törvényszék elé kell őket állítani.

A beszámolók szerint az épületben frissen behívott katonákat szállásoltak el, és az épület alagsorában, vagy közvetlenül amellett lőszereket is tároltak, és a muníció felrobbant az ukrán támadásban.

Andrej Medvegyev konzervatív orosz politikus és újságíró kijelentette, hogy „közvetlenül segíti az ellenséget”, ha a katonákat nem óvóhelyeken, hanem sima épületekben helyezik el, és hazaárulást emlegetett az esettel kapcsolatban. Más orosz politikusok „belső vizsgálat” lefolytatását követelték, és bírósági tárgyalást azoknak a tiszteknek, akik a katonák elszállásolásáról döntöttek.  

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy 2018-ben tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#Makijivka

Címlapról ajánljuk