Külföld

A német kormány megmakacsolta magát, nem adnak tankokat Ukrajnának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 20. 15:21

A német kormány pénteken szertefoszlatta az ukrán reményeket, hogy Berlin végre modern harckocsikat küld az orosz megszállás ellen harcoló hadseregnek. A német védelmi miniszter azzal érvelt, hogy nincs nemzetközi megállapodás a témában.

A németországi Ramstein katonai támaszponton védelmi miniszteri értekezletet tartottak pénteken az Ukrajnának közvetlen katonai segítséget segítséget nyújtó államok vezetői, írja a Politico. A találkozó egyik fő témája, ami napok, sőt hetek óta napirenden van, hogy eleget tesz-e Németország a kérésnek, és ad-e modern harckocsikat az ukrán haderőnek a várható tavaszi offenzíva megsegítésére.

Több európai szövetséges korábban nyilvánosan kérte Németországot, hogy legalább adjon engedélyt más országoknak saját Leopard tankjaik adományozására, ami a német gyártmányú járművekre vonatkozó exportkorlátozások miatt szükséges lépés. A videón bejelentkező Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a találkozó résztvevői előtt megismételte tankokra vonatkozó ukrán kérést.

A német kormány megmakacsolta magát, nem adnak tankokat Ukrajnának
Az ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólt az ülés résztevőihez – Fotó: Arif Akdogan/Anadolu Agency via Getty Images

Boris Pistorius német védelmi miniszter az értekezlet után a sajtónak azt mondta, hogy kormánya még mindig nem járult hozzá a német Leopard 2 harckocsikra vonatkozó kéréshez.

„Ma egyikőnk sem tudja megmondani, hogy mikor és hogyan születik erről döntés, és hogy mi lesz annak tartalma” – mondta újságíróknak. Pistorius azt mondta, hogy utasította a német hadsereget, hogy vizsgálják felül, milyen és hány Leopard tankot tudnak majd küldeni, ha megszületik a végső döntés. 

Pistorius szerint Olaf Scholz német kancellárnak kell meghoznia ezekről a kérésekről a döntést. Scholz azonban többször is jelezte, hogy azt szeretné, ha az Egyesült Államok lépne előbb, és szállítana amerikai Abrams tankokat Ukrajnába.

Amerikai tisztviselők ezt a kérést elutasították, arra hivatkozva, hogy az M1 Abrams tankokat nehezebb lenne működtetni és karbantartani az ukrajnai körülmények közt. Ehelyett az Egyesült Államok 100 másik páncélozott harcjárművet küld egy hatalmas, 2,5 milliárd dolláros segélycsomag részeként.

A német kormány megmakacsolta magát, nem adnak tankokat Ukrajnának
Egy új Leopard 2 A7V nehéz harckocsi – Fotó:  Sean Gallup/Getty Images

Ukrajna szerint azért van szükségük ezekre a modern NATO-kompatibilis harckocsikra, hogy ellenálljanak Oroszország várható tavaszi offenzívájának. A háború ugyanis várhatóan új szakaszába lép a tél végén, az oroszok lövészárkokat ásnak és aknákat raknak le egész télen, ezért az ukrán hadseregnek több páncélozott járműre és tankra van szüksége, hogy ellenálljanak az támadásnak és áttörhessék az orosz védelemi vonalakat.

„Ez egy döntő pillanat” – mondta Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere, amikor péntek reggel megnyitotta a ramsteini ülést. „Oroszország újracsoportosít, toboroz és megpróbál újból felszerelkezni” – figyelmeztetett, hozzátéve: „Ez nem a lassítás, hanem az elköteleződés ideje”.

Az ukrán felhívásra több európai szövetséges is válaszolt. Az Egyesült Királyság Challenger 2 tankok küldéséről döntött, a franciák pedig a Leclerc tankjaik küldését fontolgatják. Eközben számos más európai ország is jelezte, hogy szívesen átadnák német Leopard tankjaikat, ha Németország ebbe beleegyezne.

Szakértők szerint logisztikailag hasznos lenne, ha az európai államok Leopard tankokat adományoznának, mivel a karbantartást, a kiképzést és az ellátási vonalakat közösen könnyebb lenne megoldani.

Nyitókép: balról jobbra: Boris Pistorius német védelmi miniszter, Mark Milley tábornok, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke, Lloyd Austin, amerikai védelmi minszter és Olekszij reznikov ukrán védelmi miniszter – Fotó: Thomas Lohnes/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#németország#ukrajna#leopard 2#harckocsi

Címlapról ajánljuk