Külföld

Putyinnak nincs annyi idegmérge, hogy minden kritikusát megölje – állítja egykori propagandistája

rtl.hurtl.hu

2023. május 11. 9:22

Marina Ovszjannikova csaknem húsz évig volt az orosz állami tévé munkatársa. A disszidens arról beszélt egy interjúban, hogy Vlagyimir Putyinnak nincs elég idegmérge ahhoz, hogy végezzen minden kritikusával, szerinte az orosz elnök teljesen elszigetelődött. 

Putyinnak nincs elég Novicsokja minden ellenfelének. A Novicsok egy katonai idegméreg, amellyel többek között Alekszej Navalnijt is meg akarták ölni 2020-ban. Amikor a háború elkezdődött, sokkal többen kezdtek el a rezsim ellen felszólalni, és a jövőben még többen fognak így tenni – mondta el Marina Ovszjannikova, az orosz állami televízió korábbi újságírója egy interjúban.

Ovszjannikova korábban azzal vált nemzetközi szinten ismertté, hogy élő adásban rohant be az állami propagandatévé műsorába, miközben egy háború ellenes transzparenst tartott a magasba.


Az Oroszországból elmenekülő riporter a háború kirobbanásakor hagyta ott a Kreml 
propagandagépezetét, mert az ukrajnai inváziót már nem tudta tétlenül nézni – mesélte el a Sky News brit hírcsatornának adott interjújában. 

Ovszjannikova csaknem húsz éven át dolgozott az orosz állami tévében, jelenleg viszont már Putyin kritikusai közé tartozik. Az interjúban állította, hogy Ukrajna meg fogja nyerni a háborút, ez pedig meg fogja osztani az orosz elitet, Putyin rezsimje belülről fog összeomlani.

Valószínűleg senki sem fogja megölni vagy megmérgezni Putyint. De lehet, hogy egy nap valaki a belső köréből odamegy hozzá, és azt mondja: Vlagyimir, elveszítjük a háborút, ideje menni

– mondta Ovszjannikova.

Arról is kérdezték, hogy az orosz politikai elitből képes lehet-e bárki megbuktatni Putyint. Az orosz disszidens elmondta, hogy mivel Alekszej Navalnij, a legbefolyásosabb orosz ellenzéki börtönben van, jelenleg nincs olyan vezető vagy aktív szervezet, amely képes lenne konszolidálni az embereket.

Ovszjannikova hősnek tartja Navalnijt, de szerinte még a halála sem lenne elég ahhoz, hogy az emberek az utcára vonuljanak tüntetni, mert félnek a rendőrterrortól.

A 46 éves aktivistát egy Moszkvától 250 kilométerre található büntetőtelepen tartják fogva, állításai szerint terrorizmus vádjával akár további 30 évre is börtönbe zárhatják. Navalnij ügyvédje szerint az sem zárható ki, hogy újból meg fogják mérgezni az orosz ellenzéki politikust.

Mint arról az rlt.hu is beszámolt, kémkedés gyanújával letartóztatták a Wall Street Journal riporterét Oroszországban. Evan Gershkovich egyebek mellett a Wagner-magánhadseregről akart írni, a hidegháború óta ő az első amerikai újságíró, akit kémkedéssel vádol Moszkva.

Evan Gershkovichot túszul ejtették, és váltságdíjként fogják használni. Olyan, Putyinhoz lojális emberekre cserélik majd ki, akik jelenleg amerikai vagy brit börtönökben ülnek

– kommentálta a volt orosz propagandista Gershkovich letartóztatását.

Nyitókép: Christophe Ena / AP Photo

#Külföld#ukrajnai háború#vlagyimir putyin#orosz#állami#televízió#újságíró#interjú

Címlapról ajánljuk