Külföld

Zelenszkij beszédet mondott Hágában: Mindannyian szeretnénk látni, hogy egy másik Vlagyimir jelenik meg itt

rtl.hurtl.hu

2023. május 4. 14:23

A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban adott ki letartóztatási parancsot az orosz elnök ellen.

Beszédet mondott a hollandiai Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) székhelyén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenyszkij azt mondta„Nincs béke Ukrajna számára igazság nélkül” című beszédében: Vlagyimir Putyint bíróság elé kell állítani az ukrajnai invázió megindításáért, írja a France24.

„Mindannyian szeretnénk látni, hogy egy másik Vlagyimir jelenik meg itt, egy olyan, aki megérdemli, hogy megbüntessék a bűneiért itt, a nemzetközi törvény fővárosában” – mondta, arra célozva, hogy a Volodimir és a Vlagyimir ugyanazon név két változata.

Hozzátette, hogy szerinte biztos, hogy ez megtörténik, amikor Ukrajna megnyeri a háborút. „Aki háborút indít, az büntetést érdemel” – mondta. A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban adott ki letartóztatási parancsot az orosz elnökkel szemben több tízezer ukrán gyerek deportálásáért.

A lap elemzője arról írt, hogy Ukrajna valószínűleg nem kap meg mindent a háború végeztével, amit Zelenszkij elnök a nemzetközi porondon követel: Oroszország nem is ismeri el az ICC fennhatóságát területén. Viszont az elnök mint mindig, most is tiszta, pontos képet adott arról, hogy mi az ukrán álláspont a háborúval kapcsolatban.

Nyitókép: Yves Herman/Pool via AP

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#hága#icc#beszéd#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#háborús bűn

Címlapról ajánljuk