Külföld

Iráni katonákat börtönöznek be a lelőtt ukrán utasszállító ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. április 16. 20:21

Tíz embert ítéltek el.

Börtönbüntetéssel sújtották Iránban a fegyveres erők tíz tagját a Teherán fölött három éve lelőtt ukrán utasszállító ügyében, közölte vasárnap az igazságügyi tárcához közel álló Mizán hírügynökség.

Az MTI szerint az illetékes katonai törvényszék a légvédelmi erők egyik parancsnokát 13 év szabadságvesztéssel sújtotta. Kilenc másik vádlott ennél rövidebb börtönbüntetést kapott.

Számos hozzátartozó és a teheráni vezetés bírálói szerint Irán megpróbálta eltussolni a történteket, a felelősöket pedig nem vonta megfelelően felelősségre. „Így néz ki az igazságszolgáltatás az Iszlám Köztársaságban” – mondta Hamed Esmaeilion, Kanadában élő iráni aktivista, aki a családját vesztette el a tragédiában és azóta a külföldi ellenzék egyik vezéralakjának számít. Az eljárásról azt mondta, kirakatper volt és ismételten azzal vádolta a teheráni vezetést, hogy szándékosan lőtték le az utasszállítót.

A bíróság ugyanakkor emberi hibára hivatkozott ítéletében és 150 ezer dollár (51 millió forint) fájdalomdíjat állapított meg. Az ukrán légitársaság PS752 Teheránból Kijevbe tartó járata 2020. január 8-án zuhant le 176 emberrel a fedélzetén. Többségük iráni és kanadai állampolgár volt.

Nyitókép: Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images

#Külföld#irán#repülő#ítélet#ukrajna#katona

Címlapról ajánljuk