Külföld

Orbán Viktor neve is feltűnik a kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentésekben

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. április 12. 10:51

Több mint százoldalnyi titkos és szigorúan titkos amerikai hírszerzési jelentés került nyilvánosságra az elmúlt napokban. A kiszivárgott iratokból kiderült, hogy az amerikaiak többet tudnak az orosz haditervekről, mint arról, mire készülnek az ukránok, akik ellen szintén kémkednek, akárcsak saját szövetségeseik ellen. Egy CIA-s dokumentumban pedig Orbán Viktor is szerepel.

A Pentagon vezetése „pánikba esett”, miután több mint százoldalnyi titkos hírszerzési jelentés került nyilvánosságra az elmúlt napokban. Ezekben főleg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos titkos és szigorúan titkos információk olvashatók, egyebek mellett a tervezett tavaszi ukrán ellentámadásról. Ráadásul elképzelhető, hogy azok csak a jéghegy csúcsát jelentik, és további iratok közzététele várható. 

Lehallgatott oroszok és ukránok

A kiszivárgott iratokból nyilvánvalóvá vált, hogy

az amerikai hírszerzés annyira sikeresen kémkedik Oroszország ellen, hogy tudják, milyen akciókat terveznek, és azokról időben figyelmeztetni tudják az ukránokat 

írta a New York Times. Annyira, hogy jobban tudják, mire készülnek az oroszok, mint azt, hogy mit terveznek az ukránok.  

Az iratok alapján az amerikai hírszerző szervek szinte minden orosz biztonsági ügynökségtől képesek információkat szerezni. Tudták például, hogy az orosz vezérkar hogyan készül fellépni az ukránoknak adott nyugati tankok ellen, hogy milyen dezinformációs kampányt tervez az orosz katonai hírszerzés. Sőt azzal is tisztában voltak, hogy milyen célpontok ellen tervez rakétatámadást az orosz védelmi minisztérium, ahol a CIA képes lehallgatni beszélgetéseket, mint a kiszivárgott dokumentumokból kiderült.

Ezek után szinte nem is meglepő, hogy az amerikai hírszerzés az Ukrajna elleni háborúban hírhedtté vált orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport működéséről is belső információkkal rendelkezik.

Az egyik kiszivárgott hírszerzési tájékoztató szerint az orosz veszteség nagyjából kétszázezer fő, amiből a harcok közben elesett katonák száma 43 ezer is lehet. Ez nagyjából az a szám, amit amerikai tisztségviselők korábban is említettek.

Ukrán gondok

A kikerült amerikai hírszerzési tájékoztatók aggasztó előrejelzéseket tesznek az ukrajnai háború várható eseményeiről:

a tavaszra tervezett ellentámadással Kijev nem fogja elérni a kitűzött célokat, és az ország légvédelme májusra mér képtelen lesz megvédeni az ukrán katonákat az orosz légitámadásoktól.

A Washington Post cikke szerint az egyik február elején készült, szigorúan bizalmas iratban olvasható, hogy az ukrán hadsereg „jelentősen kisebb” eredményeket fog elérni a tavaszi offenzívával, mint amire az ukrán vezetés számít, a katonai kiképzések hiányosságai és a lőszerhiány miatt. Kijev a hírszerzési jelentés szerint arra készül, hogy keleten és délen indít támadást az orosz csapatok ellen, de ezzel csak „mérsékelt sikereket” fognak elérni.

A Postnak nyilatkozó amerikai tisztségviselők közölték, hogy korábban ugyanerről tájékoztatták az amerikai kongresszus pár kiválasztott tagját is. A nekik átadott hírszerzői összefoglaló szerint Kijevnek nem sikerül majd akkora területet visszafoglalnia, mint a tavaly őszi ellentámadás során. Ugyanakkor a lapnak az illetékesek elmondták, hogy márciusban magas rangú amerikai tisztségviselők megbeszéléseket tartottak erről ukrán tisztségviselőkkel, akik látszólag elfogadták az amerikai álláspontot, és annak megfelelően módosítják az ellentámadással elérni kívánt célokat.

Emellett az iratokban tételesen felsorolják, hogy a nyugati szövetségesek mennyi, és milyen felszereléseket – tankokat, páncélozott járműveket és tüzérségi eszközöket – adtak Ukrajnának, valamint hogy hány katonának nyújtanak kiképzést, és ők mikorra lesznek harcra készek. 

A kiszivárgott jelentések nem túl rózsás képet festenek az ukrán légvédelem állapotáról. 

A február végi állapotokat tükröző iratok szerint áprilisban elkezdenek teljesen elfogyni a légvédelmi rakéták és lövedékek, május 23-ára pedig már nem fogják tudni megvédeni a frontvonalon szolgáló ukrán katonákat az orosz rakétáktól és drónoktól. 

Az ukrán légvédelem kulcsfontosságú az ország számára. Anélkül az orosz vadászgépek és bombázok szabadon tudnák támadni az ukrán katonákat és a tüzérséget, és ez a háború kimenetelét is nagyban befolyásolná. Az ukrán légierő szóvivője a Wall Street Journalnak kijelentette:

Ha elveszítjük az égi háborút, annak nagyon súlyos következményei lesznek Ukrajna számára.

Az orosz légierőnek még óriási tartalékai vannak. Ahogy azt Mark A. Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök tanácsának elnöke februárban elmondta az MSNBC amerikai hírtelevíziónak adott interjújában:

Az orosz szárazföldi erőket szétmarcangolták, de az orosz légierőt nem.

A New York Times megemlíti, hogy az orosz légierőnek nagyjából kilencszáz vadászgépe és 120 bombázója van. Ezeket a drága eszközöket a háború első évében az ukrán légierő meglepően hatékony működése miatt nem vetették be.

A Times-nak több amerikai védelmi és katonai tisztségviselő megerősítette, hogy a Pentagon hónapok óta aggodalommal figyeli az ukrán légvédelem kimerülését. Az amerikai kormányzat azóta már reagált is: Joe Biden amerikai elnök április elején bejelentette, hogy az Egyesült Államok legújabb, több mint kétmilliárdos katonai segélycsomagjának részeként légvédelmi eszközöket is adnak Ukrajnának.

Az egyik jelentés felsorolja, hogy az ukrán hadsereg mekkora veszteségeket szenvedett egy év alatt: 17 500 ukrán katona halhatott meg a harcokban, és több mint százezren sebesültek meg. Ez nagyjából megegyezik azzal, amint nyugati tisztségviselőktől korábban is hallani lehetett.

Egy iratból kiderül, hogy az amerikai hírszerzés az ukrán elnököt is megfigyeli, amire Zelenszkij egyik közeli munkatársa úgy reagált, hogy „nem meglepő” – írta a CNN

Egy lehallgatott beszélgetésre hivatkozva a jelentés közli, hogy Zelenszkij drónokkal támadott volna orosz területeken állomásozó orosz csapatokat.

Egyiptomi fegyverek az oroszoknak

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök negyvenezer rakétát, valamint tüzérségi lövedékeket és lőport akart titokban eladni Oroszországnak – derül ki az egyik iratból. A Washington Post beszámolója szerint a szigorúan titkos dokumentum február közepén készült, és abban egy az egyiptomi elnök, valamint katonai tisztségviselők közötti beszélgetés összefoglalója szerepel. Egyikük minden bizonnyal a fegyvergyártásért felelős egyiptomi miniszter.

Szíszi a minisztert arra utasította, hogy a rakétaeladásokat tartsa titokban, hogy „ne okozzanak gondot a Nyugattal” való kapcsolataikban. Hozzátette, hogy a munkásokkal el kell hitetni, a rakétákat az egyiptomi hadsereg számára készítik. Szalah Al-din erre közli, hogy több műszakban fognak dolgozni az emberek, mert 

ez a legkevesebb, amit Egyiptom a korábbi orosz segítségért cserébe megtehet

– olvasható a Post cikke szerint az iratban, ami nem részletezi, hogy pontosan mi is volt az a korábbi orosz segítségnyújtás. 

A kiszivárgott dokumentumból nem derül ki, hogy ezekhez az információkhoz hogyan jutott hozzá az amerikai hírszerzés. A Postnak egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselő elmondta, információik szerint a rakétaeladásról szóló terv végül nem valósult meg.

Szövetségesek megfigyelése, Orbán Viktor említése

A dokumentumokból kiderül, hogy az amerikai hírszerzésnek információi vannak arról, miről beszélgetnek Dél-Korea nemzetbiztonsági tanácsában. Egy másik iratban pedig lehallgatott kommunikációra hivatkozva számolnak be arról, hogy az izraeli hírszerzés, a Moszad támogatta a jobboldali kormány elleni tüntetéseket. 

Egy másik iratban, egy CIA-s hírszerzési jelentésben szerepel Magyarország és a magyar miniszterelnök is. Ebben a budapesti amerikai nagykövetségtől származó információkra hivatkozva közlik, hogy Orbán Viktor egy február 22-én tartott politikai stratégiai megbeszélésen az Egyesült Államokat a Fidesz „három fő ellenfele egyikének” nevezte. A CIA értékelése szerint ez azt jelzi, hogy erősödött Orbán „Amerika-ellenes retorikája”. 

Egy március 23-ára keltezett irat felsorolja, hogy a szövetségesek közül mely országok vesznek részt a legnagyobb létszámban az Ukrajnában harcoló különleges erőkben. Eszerint a britek 50 fővel harcolnak, ezt követi Lettország és Franciaország 17, illetve 15 katonával. Emellett 14 amerikai és 1 holland katonából állnak a háborúban bevetett különleges erők. 

Az irat nem részletezi, hogy a nemzetközi csapat pontosan hol van, és mivel foglalkozik, azt már a BBC fűzi hozzá, hogy a kis létszám ellenére igen hatékony alakulatról van szó. A brit védelmi minisztérium hivatalosan nem kommentálta a kiszivárgott dokumentumot, de kedden a Twitteren azt írták, hogy az állítólagos titkos iratok „súlyosan pontatlanok”, és az olvasóknak ügyelniük kell rá, mekkora hitelt adnak a hasonló állításoknak.

Rejtély, ki szivárogtatott, és miért

A kiszivárgott nagyjából százoldalnyi irat a Pentagon számára készített hírszerzési tájékoztatókból származik. Ezek egy részét az amerikai vezérkari főnökök tanácsának elnöke, valamint más katonai vezetők kapják, és több amerikai hírszerző szerv által összegyűjtött információk szerepelnek bennük. Egy részük szigorúan titkos minősítést kapott irat, másokat pedig külföldieknek nem lehet megmutatni.

Az iratok kinyomtatott fényképek, amelyek felére-negyedére hajtogatott papírokról készültek – mintha valaki zsebre vágta és magával vitte volna a hírszerzési tájékoztatóról, majd lefotózta volna. Ez arra utal, hogy a szivárogtatás mögött amerikai állampolgár áll. Az amerikai hatóságok nyomozást indítottak az illető azonosítására, de ez nem lesz könnyű feladat, az efféle iratokhoz ugyanis akár több ezer ember hozzáférhet.

A Post információi szerint a Pentagon vezetése „pánikba esett” a szivárogtatás miatt, és különösen szigorú korlátozásokat vezettek be azzal kapcsolatban, hogy kik férhetnek hozzá hasonló hírszerzési jelentésekhez. Ezt a New York Timesnak is megerősítették.

Az amerikai kormányzat egyelőre sötétben tapogatózik. John F. Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta:

Nem tudjuk, ki áll mögötte, nem tudjuk, milyen indíttatásból tette, és nem tudjuk, milyen más iratok kerültek még ki.

A szivárogtatás motivációiról több elmélet is született. Mick Milroy, az amerikai védelmi minisztérium egykori magas rangú tisztségviselője, aki azelőtt a CIA-nál és az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált, a New York Timesnak nyilatkozva „szándékos szivárogtatásnak” nevezte az iratok közzétételét, amivel szerinte „az ukrán, amerikai és NATO-erőfeszítéseket akarta valaki aláásni”.

Közben az ukránok és az oroszok is a másik felet vádolták meg a szivárogtatással, dezinformációs kampánynak tartva azt, amivel a másik fél háborús céljainak akarnak ártani, különös tekintettel a várható tavaszi ukrán ellentámadásra. Felmerült, hogy a CIA áll az egész mögött, vagy orosz hackerek szerezték meg és tették közzé az iratokat, hogy kínos helyzetbe hozzák Washingtont.

Ugyanakkor egykori amerikai tisztségviselők a New York Timesnak elmondták, lehetséges, hogy a szivárogtatásnak nem voltak politikai okai. Ezt erősíti a Bellingcat tényfeltáró oldal nyomozása, amiből arra lehet következtetni, hogy 

a szivárogtatónak nem volt semmilyen különösebb ideológiai oka a dokumentumok megosztásával, csak annyi, hogy le akarta nyűgözni internetes csevegőszobájának tagjait.

Az iratcsomag hetek óta keringett különböző közösségi oldalakon, mielőtt elért volna az amerikai sajtóhoz. A Bellingcat tényfeltáró oldal nyomozása szerint a dokumentumok először a főleg videojátékosok körében népszerű Discord csevegőprogram egy kisebb, alig húszfős csatornáján jelentek meg (a csatorna már nem elérhető), majd onnan kezdtek el terjedni először a Discordon, később a 4Chan fórumain, míg végül utat találtak a Telegramra és a Twitterre, és az amerikai sajtó is felfedezte azokat.

A Bellingcat értesülései szerint a nyilvánosságra került iratok „csak a jéghegy csúcsát” képezik, és nagy részük még nem került nyilvánosságra. Az első dokumentumok a csatornán októberben jelentek meg, és a Bellingcat újságírójának elmondása szerint leginkább jobboldali fiatalok tárgyalták őket, köztük kamaszok, akiket olyan nagyon mélyen nem érdekelt az orosz-ukrán háború, sokkal inkább a Call of Duty nevű lövöldözős játék, valamint a fegyverek és a katonai felszerelések.

Nyitókép: Az amerikai védelmi minisztérium épülete, a Pentagon – Fotó: Wikimedia Commons

#Külföld#pentagon#szivárogtatás#iratok#ukrajna#oroszország#egyesült államok#ma#titkosszolgálatok#cia#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk