Külföld

Így füstölt el 111 milliárd forintnyi orosz haditechnika: az orosz légierő elvesztette egyik legkorszerűbb stratégiai bombázóját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 19. 14:38

Az Ukrajna elleni totális háború kirobbanása óta ez lehet az első Tu-22M3 típusú stratégiai bombázó, amit az ukrán légvédelemnek sikerült lelőnie. 

Pénteken ismét nagy erőkkel támadta az ukrán városokat az orosz légierő, egyebek mellett Tupoljev Tu-22M3 nagy hatótávolságú stratégiai bombázókról indított cirkálórakétákkal. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a pénteki terrorbombázásokban legalább kilencen meghaltak, köztük három kisgyerek is.

Az ukrán védelmi minisztérium reggel azt közölte, hogy a légvédelem lelőtt 4 cirkálórakétát, 11 irányított légirakétát, 14 Szahed-típusú iráni drónt, és egyáltalán nem utolsó sorban egy Tupoljev Tu-22M3 bombázót, ami részt vett a péntekre virradó éjjel végrehajtott támadásokban.


Nem sokkal később több forrásból is megosztottak egy videót, amin egy lángolva zuhanó Tu-22-es látható. A roncsokról fotók is jelentek meg orosz telegram-csatornákon. A felvételek alapján kijelenthető, hogy kétségkívül egy Tu-22-es látható rajtuk.


Az ukrán katonai titkosszolgálat (GUR) ezzel kapcsolatban megosztott egy olyan videót, amin ukrán légvédelmi egység kontrollhelyisége látható. Az ukrán hivatalos közlés szerint a gép éppen repült visszafelé bázisára, amikor eltalálta egy olyan ukrán légvédelmi rakéta, amilyennel az év elején egy A-50 légtérellenőrző repülőgépet is lelőttek. A repülőgép 300 kilométerre az ukrán határtól, Sztavropol térségében zuhant le.


Az orosz katonai vezetés hivatalosan nem ismerte el, hogy az ukránok lelőtték volna a becslések szerint 300 millió dollárba (kb. 111 milliárd forintba) kerülő, pár évvel ezelőtt modernizált gépüket, amiből a Reuters cikke szerint mindössze 57 áll a légierő szolgálatában. Orosz források szerint műszaki meghibásodás vezetett a gép elvesztéséhez. Azt is közölték, hogy a gép két pilótája túlélte a balesetet. Ezzel szemben a térség kormányzója szerint a gép egyik pilótája életét vesztette, a másikat pedig még keresik a mentőalakulatok.


Amennyiben valóban az ukrán légvédelemnek sikerült lelőni a gépet, akkor ez az első Tu-22M3, amit az orosz légierő a háború során ellenséges rakétatalálat miatt elvesztett.

Az orosz légierő elvesztette egyik legkorszerűbb stratégiai bombázóját
Fotó: Alex Beltyukov / Wikimedia Commons
#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#tu-22m#lelőtt gép

Címlapról ajánljuk