Külföld

Tíz hónap után derült ki, hogy nem az életfogytiglanra ítélt gyilkosé a cellájában talált elszenesedett holttest

rtl.hurtl.hu

2023. március 29. 14:04

De akkor kié, és hol van most a „facebookos erőszaktevőként” elhíresült Thabo Bester? Forrong Dél-Afrika: elképzelhetetlen, hogy belső segítség nélkül meg tudott volna szökni a férfi a szigorúan őrzött börtönből, és politikai védelemre is szükség lehetett ahhoz, hogy szökött rabként magabiztosan járkálhasson Johannesburg előkelő negyedében. A hírek szerint egy sztárorvos volt a szeretője, aki a szökését is segíteni próbálta, és ha mindez nem lenne még elég megdöbbentő, a börtönből indított egy dél-afrikai hírességeket is megtévesztő médiacéget, azt állítva, hogy New Yorkból irányítja azt.

Azután, hogy az életfogytiglanra ítélt Thabo Bester cellájában tavaly májusban egy elszenesedett holttestet találtak a börtönőrök, aligha férhetett kétség ahhoz, hogy a „facebookos erőszaktevőként” ismert dél-afrikai bűnöző életét vesztette. Az elmúlt napokban azonban sorra derültek ki krimibe illő, megdöbbentő részletek a most is életben – és szökésben – lévő csaló, gyilkos és erőszaktevő üzelmeiről.

Thabo Bestert 2011-ben két rendbeli nemi erőszakért és két rendbeli felfegyverkezve elkövetett rablásért összesen ötven év börtönre ítélték. A Facebookon adott fel hirdetést, amiben modelleket keresett. Az egyik áldozatát egy szállodába csalta.

Azt mondtam neki, hogy zuhanyozzon le és öltözzön át. Én addig elmentem ragasztószalagot venni. Amikor visszatértem, egy törölközőben volt, és egy késsel megfenyegettem, majd kiraboltam. Dulakodás alakult ki köztünk, megvágtam az arcát és a kezét. Ezután késztetést éreztem arra, hogy megerőszakoljam

olvasta fel ügyvédje a férfi vallomását a tárgyaláson. A másik áldozat Bester partnerének barátnője volt, akinek szintén modellmunkát ajánlott.

Miután kivittem a barátnőmet a repülőtérre, flörtölni kezdtem a barátnőjével. Egy motelben közös beleegyezéssel szexeltünk. Kimentem, majd visszatértem ragasztószalaggal és egy késsel. Elraboltam az értékeit, köztük a BlackBerry-jét és a bankkártyáit

– hangzott a vallomás.

„A körülmények áldozata”

A bíróságon Bester arra játszott, hogy megsajnáltassa magát. Ügyvédje azt mondta, hogy a férfi a bűntudat miatt le akart ugrani egy magas épületről, de egy arra járó megakadályozta. Bester pedig könnyes vallomást tett, amiben azt állította, hogy gyerekkorában a szülei elhanyagolták és alkoholista nagyanyja gondjaira bízták.

Bester szipogva adta elő, hogy nagyanyja megkért egy férfit arra, hogy metélje körül, az viszont nem végezte el rendesen a beavatkozást, ehelyett megerőszakolta. Tízéves kora körül pedig nagyanyja egy barátja egy hétig fogva tartotta, és addig erőszakolta, hogy meg kellett műteni.

Tizenkét éves korától saját magáról kellett gondoskodnia, mert nagyanyja megbetegedett. Árvákkal és otthonról elszökött gyerekekkel lógott, majd egy idő után csalásokban vett részt, például hamis csekkeket váltott be. 2009-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott: azt állította, hogy az előzetesben csoportosan megerőszakolták rabtársai, akik azt keresték, hogy nem rejtett-e el valamilyen értéket a testüregeiben.

Az erőszaktevő a bíróságon azt mondta, tisztában van azzal, hogy borzasztó dolgokat követett el, de meg kell békélnie önmagával, és pszichológusra van szüksége, hogy értelmet nyerjen annak az embernek a létezése, akivé vált, mielőtt meghal a börtönben. Ügyvédje pedig a körülmények áldozatának állította be Bestert.

Mindannyiunknak felelősséget kell vállalnunk a történtekért

– közölte az ügyvéd, de a bírót mindez nem hatotta meg. Szerinte bármilyen szomorú is volt a férfi élete, mindig tisztában volt azzal, hogy mit cselekszik.

Thabo Bester fellebbezett, és két évvel később úgy ítélték meg, túlzott és aránytalan a két nő megerőszakolásáért és kirablásáért rá kiszabott ötven évnyi börtön. Húsz évvel csökkentették a büntetését, de nem ment sokra vele, ugyanis 

egy életfogytiglani büntetést is kiszabtak rá, amiért halálra késelt egy nőt, akivel együtt vakációzott. 

A fellebbviteli tárgyaláson két áldozata is vallomást tett. Egyikük azt mondta, hogy Istenhez fordult segítségért, és megbocsátott Besternek, hogy tovább tudjon lépni. Hozzátette: hálás a férfinak, hogy nem ölte meg, noha érzelmileg tönkretette. Másik áldozata azt mondta, hogy a Bester okozta trauma megváltoztatta: bizalommal fordult a férfihez, de a történtek után senkiben nem tud már bízni, egy taxiba is fél beszállni, mert attól tart, hogy az emberek nem azok, akiknek mondják magukat, és bántani akarják.

Az érinthetetlenség tudatában

Thabo Bester egy PPP-konstrukcióban működő börtönben töltötte büntetését, ami azt jelenti, hogy az állam a közfeladatának ellátását – jelen esetben a börtön fenntartását – a magánszektorra bízta. A G4S multinacionális biztonsági cég által működtetett börtön május 3-án értesítette az állami büntetés-végrehajtást, hogy Thabo Bester öngyilkosságot követett el, felgyújtotta magát.

Idén március 25-én a büntetés-végrehajtásért felelős minisztérium közölte, hogy a holttest vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a halált a fejet ért súlyos ütés okozta. Nem volt nyoma annak, hogy füstöt lélegzett volna be, sőt egyes szervei már a tűz idején oszlásnak indultak. A DNS-vizsgálat megállapította, hogy a holttest nem Thabo Besteré. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi szökésben van. A közleménybe azt is belefoglalták, hogy a börtön üzemeltetésére kötött, 2026-ban lejáró szerződést nem óhajtják meghosszabbítani.

A dél-afrikai sajtóban már tavaly novemberben megjelentek olyan értesülések, hogy Bester valójában nem halt meg. Fotókat is közöltek, amelyeken egy rá hasonlító férfi élelmiszert vásárol Johannesburg egyik fényűző negyedében. A rendőrök és börtönőrök szakszervezete szerint a börtön vezetése egészen addig megpróbálta szőnyeg alá söpörni Bester szökését. 

Pedig az is nagyon súlyos kérdés, hogy kié volt a megégett holttest, és hogyan került Bester cellájába?

A dél-afrikai Patriotic Alliance párt vezetője, Gayton McKenzie azt mondja magáról, hogy ismeri a börtönök működését. Az biztos, hogy tíz évet ült börtönben. Szerinte börtönőrök, rendőrök, sőt politikusok közreműködése kellett Bester szökéséhez. Ő is feltette a kérdést, hogy kié a holttest: behoztak valakit kintről, vagy megöltek egy rabot? Azt elképzelhetetlennek tartja, hogy a biztonsági kamerák ebből semmit nem láttak volna. Szerinte a tűz is irányított volt, különben felgyulladt volna a börtön és füstmérgezést kapnak a rabok. Ahhoz pedig, hogy valaki kijusson a börtönből, számos őrön kell keresztüljutnia, és a börtönből távozó autókat is átvizsgálják.

McKenzie úgy véli, hogy a férfi szökése után nagy pénzeket mozgathattak meg azért, hogy ne vizsgálják ki alaposan az ügyet. Szerinte politikai védettségre is szükség lehet ahhoz, hogy valaki egy ilyen szökést végrehajtson, majd az érinthetetlenség tudatában mászkáljon Sandton utcáin.

Volt pénz mindenre

Azután, hogy a napokban fény derült Bester szökésére, sietve elköltözött johannesburgi bérelt lakásából Nandipha Magudumana sztárorvos, aki a hírek szerint a férfi szeretője volt. Sőt, a szökésében is közreműködött: az összeégett holttestet el akarta vinni a börtönből arra hivatkozva, hogy szokásjog alapján házasságra lépett Besterrel, amit bizonyos feltételek teljesülése esetén a dél-afrikai jog törvényesnek fogad el. Ám a rendőrség ezt megakadályozta, mert további vizsgálatokhoz szükség volt a holttestre.

Ha mindez még nem lett volna elég megdöbbentő, a GroundUp portál feltárta, hogy Thabo Bester egy kamucéget is működtetett a börtönből, de kicsit sem aprózta el. Azt a látszatot keltette, hogy a cég az amerikai 21st Century Fox leányvállalata, luxusirodát bérelt, bejáratott médiaügynökségektől csábított el munkatársakat és hollywoodi hírességek részvételével hirdettek meg rendezvényt.

Johannesburg előkelő Sandton negyedében, a Hilton szállóban ünnepelték 2018-ban a cég megalapítását, dél-afrikai hírességek részvételével. A cég elnöke, Tom Motsepe New Yorkból jelentkezett be videókapcsolaton keresztül. Az egybegyűltek még a Happy Birthdayt is elénekelték neki, amikor kiderült, hogy születésnapja van. Az öltönyös, csuklóján elegáns órával megjelenő férfiról senki nem gondolta, hogy valójában az erőszakért és gyilkosságért elítélt Thabo Bester, és nem New Yorkban, hanem egy szigorúan őrzött börtönben van.


A GroundUp a cég több alkalmazottjával is beszélt, akik azt mondták, hogy „Tom” kézben tartotta a cég ügyeit és pénzt is küldött, amikor szükség volt rá. Nem látszott úgy, hogy lenne bármilyen üzleti terv vagy stratégia – állítólag több televíziós produkción dolgoztak, de soha semmit nem forgattak. Tartottak viszont meghallgatásokat, híres dél-afrikai színészek részvételével.

2018-ban a cég meghirdetett egy „Nők a médiában” konferenciát, ahol A-listás hollywoodi hírességek, köztük Halle Berry részvételét szánták nagy dobásnak. „Tom” a dolgozókkal elhitette, hogy aláírt szerződések vannak a sztárvendégekkel. Ám miután Halle Berry és Taraji P. Henson is nyilvánosan elhatárolódott az eseménytől, botrány kerekedett, és lefújták a rendezvényt.

A volt dolgozók szerint ezután a cég minden hitelét elveszítette, és még az igazi 21st Century Fox is beperelte őket. Később az is kiderült, hogy bár a dolgozók megkapták a fizetésüket, az adókat és járulékokat nem fizették be utánuk.

Sokakat kínzó kérdés, hogy egy elítélt szexuális bűnözőnek hogy lehet szabad hozzáférése az internethez, és az is érdekes, hogy honnan volt öltönye. A GroundUp által megkérdezett fogva tartottak szerint mobiltelefonhoz viszonylag könnyen juthatott Bester, és tanulási céllal laptopjuk is lehet a raboknak. Ahhoz viszont, hogy ilyen kiterjedt üzelmeket folytasson, elengedhetetlen volt, hogy a börtön személyzetétől kapjon segítséget.

A BOSA párt vezetője, Mmusi Maimane kijelentette, hogy Thabo Bester szökése miatt fejeknek kell hullaniuk. Szerinte azonnal új rendőrminiszterre van szükség azok után, hogy kiderült: Thabo Bester élő videóbejelentkezéseket tett a börtönből, meghamisította a halálát, szabadon járkált Sandtonban, most pedig az emberek segítségét kéri a kormány, hogy kézre kerítsék.

Nem vagyunk biztonságban! Kik vannak még szabadon?

– kérdezte, felsorolva több gyilkost is, akiket nem fogtak el. 

#Külföld#dél-afrika#nemi erőszak#rablás#csalás#gyilkosság#szökés#rejtély#ma

Címlapról ajánljuk