Külföld

Még nincsenek orosz atomfegyverek Fehéroroszországban a Fehér Ház szerint

rtl.hurtl.hu

2023. március 28. 6:37

Nem látják jelét. 

Az Egyesült Államok szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy Oroszországból taktikai nukleáris katonai eszközöket szállítottak volna Fehéroroszországba – közölte a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs vezetője hétfőn újságírók előtt.

John Kirby szerint annak sem látták jelét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a taktikai nukleáris eszközök fehéroroszországi telepítéséről tett bejelentése olyan döntéssel is járt volna, hogy Oroszország taktikai atomfegyvert szándékozna bevetni Ukrajnában. A Fehér Ház illetékese közölte: Washington nagyon szorosan nyomon követi az eseményeket, de jelenleg semmi nem indokolja, hogy változtasson „stratégiai elrettentő” pozícióján.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este jelentette be az orosz állami televízióban, hogy megállapodást kötöttek Fehéroroszországgal arról, hogy taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni a szomszédos ország területén. Ezt egy nappal azután tette, hogy Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt államfő és miniszterelnök arról beszélt, hogy Moszkva akár atomfegyvert is bevethet a Krím-félsziget megvédésére.

Rácz András Oroszország-szakértő vasárnap a Híradónak azt mondta, nem Ukrajna, hanem NATO elleni fenyegetésnek tartja a taktikai atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését.

 

Nyitókép: Sovfoto/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#fehéroroszország#atomfegyver#vlagyimir putyin#egyesült államok#fehér ház

Címlapról ajánljuk