Külföld

„Felgyújtalak, és végignézem a halálod” – nem emelnek vádat a tanárát lelövő hatéves diák ellen

rtl.hurtl.hu

2023. március 12. 18:54

Nem emelnek vádat a hatéves amerikai fiú ellen, aki óra közben rálőtt tanárnőjére. A viselkedési zavaroktól szenvedő gyerek erőszakosságáról volt híres az iskolában, aminek vezetése nem tett semmit azért, hogy megvédje tőle a dolgozókat.

Nem indítanak eljárást az ellen a hatéves amerikai fiú ellen, aki január elején lelőtte 25 éves tanárnőjét a Virginia államban található Newport News város egyik általános iskolájában – közölte a helyi ügyészség. Howard Gwynn ügyész az NBC News-nak elmondta, „problematikus” bíróság elé állítani egy hatévest, mert ilyen fiatal gyerek még nem fogja fel a jogi eljárást, és annak következményeit.

Bár a helyi törvények értelmében le lehet tartóztatni, és büntetőeljárást lehet indítani egy ilyen korú gyerek ellen, jogi szakértők már korábban úgy nyilatkoztak az amerikai sajtónak, hogy nagy valószínűséggel ez nem fog megtörténni.

A meg nem nevezett hatéves az osztályteremben, óra közben lőtt rá édesanyja fegyverével a tanárnőjére, a 25 éves Abby Zwernerre. A golyó mellkason találta a nőt, miután átment a kézfején, amit védekezésként kapott maga elé. A tanárnőt kórházba szállították, ahonnan azóta már kiengedték. Pontos állapotáról nem közöltek információkat. A fiút az eset után kórházba szállították, ahol közelebbről meg nem határozott kezelést kap.

tanárnőt lelövő hatéves vádemelés
Abby Zwerner. Fotó: Facebook

Vádemelés az anya ellen?

Gwynn megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy hivatala „vádat fog emelni bárki ellen, aki ellen vádat lehet emelni” az esettel kapcsolatban, a helyi rendőrség pedig jelezte, nem zárják ki annak lehetőségét, hogy ez az anya lesz.

A város rendőrkapitánya, Steve Drew, pár nappal az eset után a CNN-nek nyilatkozva közölte, hogy „valóban lehetséges”, hogy vádat emelnek a nő ellen. Virginia állam törvényei tiltják, hogy lőfegyvereket olyan helyen hagyjanak, ahol 14 év alatti gyerekek hozzáférhetnek, de ez nem számít bűncselekménynek, csak vétségnek, és maximum egy évig tartó börtönbüntetéssel és 2500 dolláros pénzbüntetéssel sújtható.

Azt máig nem lehet tudni, hogy a fiúnak hogyan sikerült megszereznie a 9mm-es fegyvert, amit édesanyja legálisan vásárolt. 

A család ügyvédje által nyilvánosságra hozott közleményükben a szülők elmondták, hogy mindig is fontosnak tartották a „felelősségteljes fegyvertartást”, és ügyeltek arra, hogy gyerekektől távol tartsák a fegyvereket.

A szülők közölték, hogy a tanárnő lelövésére használt fegyvert „biztonságos helyen” tárolták. A család ügyvédje a CNN-nek elmondta, hogy a pisztoly az édesanya hálószobájában volt, egy szekrény legfelső polcán, nagyjából két méter magasan és egy kulccsal nyitható ravaszzár is volt rajta. James S. Ellenson hozzátette, azt nem tudják, hogy a fiú ezek után hogyan jutott a fegyverhez.

„Felgyújtalak, és végignézem a halálod”

A fiú szülei közleményükben elmondták, hogy gyerekük „akut mentális problémától” szenved, de azt nem részletezték, hogy ez pontosan mit takar. Ügyvédjük az AP amerikai hírügynökségnek annyit mondott, hogy értelmi és magatartásszabályozási zavarokról van szó, és emiatt „egyéni nevelési programban” vett részt.

A szülők a közleményükben azt írták, hogy emiatt egyikük mindig vele volt az iskolában, és azon a héten ment először nélkülük, amikor lelőtte a tanárnőt. Az ügyvédjük hozzátette, hogy tudomása szerint „csak olykor-olykor” ült vele az órákon az egyik szülője, és szerinte „az iskola és a szülők közös döntése” volt, hogy erre már nincsen szükség.

tanárnőt lelövő hatéves vádemelés
Gyerek az iskolánál, ahol a lövöldözés történt. Fotó: Kristen Zeis for The Washington Post via Getty Images

A Washington Postnak egy anyuka és egy tanár párja elmondta, hogy a fiúról az egész iskolában tudták, hogy erőszakos és bomlasztó a viselkedése, hozzátéve, hogy az iskolai alkalmazottak nehezen birkóztak meg vele az órákon.

Az amerikai sajtóban megjelent beszámolókból kiderült, hogy a fiú még óvodásként hátulról rátámadt egy óvónőre, akit fojtogatni kezdett, úgy, hogy a nő nem kapott levegőt, és a gyereket egy másik alkalmazott tudta csak leszedni róla. Egy tanárnőnek pedig azt írta egy cédulán, hogy gyűlöli, és fel akarja gyújtani, és végignézni, ahogy meghal.

Előfordult, hogy a saját övével támadt gyerekekre, hogy megkorbácsolja őket, az osztályteremben bútorokat és tárgyakat kezdett el dobálni, ami miatt társai az asztalaik alá bújtak el, máskor pedig elbarikádozta az osztályterem ajtaját, hogy senki se tudjon kimenni. Két nappal a tanárnő lelövése előtt elvette, és földhöz vágta Zwerner telefonját, ami összetört. A lövöldözés napján pedig az ebédszünetben odament egy őt néző óvodás kislányhoz, és öklét felemelve azzal fenyegette meg, hogy bemos neki egyet az arcába.

Senki sem kapott segítséget

Egy tanár a Postnak elmondta, hogy a fiú nem kapta meg az igényeihez igazodó oktatást, epizódjai alatt nehéz volt segítséget szerezni neki és volt, hogy teljesen egyedül, felügyelet nélkül mászkált a folyosókon. A Post értesülései szerint Zwerner többször is segítséget kért a gyerekkel kapcsolatban, de ezek süket fülekre találtak, az iskola vezetősége pedig nem törődött az aggodalmakkal.

A Washington Post cikke szerint az iskola nem tett megfelelő lépéseket a sajátos nevelési igényű gyerek oktatására: a velük foglalkozó vezetőtanár túlterhelt volt, segítői pedig gyakran hiányoztak.

Az amerikai sajtónak nyilatkozó szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az eset szerte az Egyesült Államokban tapasztalható, rendszerszintű problémákra világít rá. Az iskolákban nincsen elég SNI-s gyerekek tanításával foglalkozó tanár, a pedagógusok nem kapnak megfelelő képzést arra, hogy kell kezelni az ilyen tanulókat, az egyéni oktatási terveket pedig nem megfelelően hajtják végre, ami pedig erőszakos viselkedésekhez vezethet.

A tanárnő a lelövése előtti órákban is próbált segítséget kérni a vezetőségtől, de nem tettek semmit.

Az iskolában a lövés előtti órákban elkezdett terjedni, hogy a fiúnál fegyver van, és erről többen is értesítették az igazgatóhelyettest, aki azonban semmit sem csinált – közölte Zwerner ügyvédje. A gyerek táskáját egy tanár átnézte, de nem talált benne pisztolyt. Zwerner egy kollégájának elmondta, látta, ahogy a fiú kivesz valamit a táskájából, és a zsebébe rakja, de a helyettes ezt is figyelmen kívül hagyta, utalva arra, hogy a kisgyerek zsebében nem férhet el egy pisztoly.

tanárnőt lelövő hatéves vádemelés
„Boldog Újévet” - áll az iskola tábláján, egy nappal a lövöldözés után. Fotó:  Jay Paul/Getty Images

Közben a fiú három másik gyereknek megmutatta, hogy pisztoly van nála, és elmondta, le akarja lőni Zwernert, majd azt mondta nekik, hogy őket is lelövi, ha ezt bárkinek elmondják. Az egyik gyerek azonban jelentette az esetet egy tanárnak, aki az igazgatóhelyettesnek szólt, ő azonban csak annyit közölt, hogy már átnézték a gyerek táskáját, és nem találtak benne semmit. Ezután egy másik iskolai dolgozó is szólt neki, hogy a fiúnál fegyver lehet, közölve, hogy át kéne kutatni a ruháját, de a helyettes erre sem volt hajlandó, mert „úgyis mindjárt vége a tanításnak”.

Az iskolában egyéb problémák is voltak – mondta több tanár a Postnak. Közvetlenül a lövés után két másodikos osztály például a folyosón kóválygott biztonságos helyet keresve, mert termüknek nem volt ajtaja, és nem gyakoroltatták be velük, mint kell tenni iskolai lövöldözés esetén. Egy tanár elmondta, többször is kérte az iskolavezetést, hogy szereljenek fel ajtókat a termekre, de azt a választ kapta, hogy az túlságosan sok pénzbe kerülne.

A hatéves fiú szüleinek ügyvédje szintén az iskola felelősségről tett említést. A Washington Postnak küldött közleményében kijelentette:

az iskolának kötelessége megvédeni mindenkit, különösen azt a gyereket, akit saját magától kell megvédeni.

Nyitókép: Jay Paul/Getty Images

#Külföld#hatéves#tanuló#diák#tanárnő#lövés#egyesült államok#iskola#SNI#ma

Címlapról ajánljuk