Külföld

Die Presse: „Ilyen ellenfelektől Orbánnak nem kell félnie” – Török Gábor szerint többé nem leng az inga jobb- és baloldal között

rtl.hurtl.hu

2023. március 5. 11:57

Sötét képet festett a magyar ellenzék és demokrácia állapotáról az osztrák lap.

„Ilyen ellenfelektől Orbánnak nem kell félnie” – írta a magyar ellenzéket bemutató cikkében a bécsi Die Presse, amit a hvg360 szemlézett. Mint Gyimesi Péter, az osztrák cikk szerzője kifejti, az ellenzék az elbaltázott választás után ma még megosztottabb, mint korábban, és teljes esélytelen, hogy átvegye a hatalmat Orbán Viktor Fideszétől.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc például Márki-Zay Pétert ostorozza és teszi felelőssé a választási kudarcért. A párt egyedül akar szembeszállni a Fidesszel, 2026-ig a kormánypárt egyenrangú vetélytársává akar válni – még úgy is, hogy az őszödi beszéd óta Gyurcsány a legnépszerűtlenebb magyar politikusok közé tartozik. Ez az oka annak, hogy a pár árnyékkormányában nem ő, hanem felesége, Dobrev Klára a miniszterelnök.

A Momentum lehetne ellenzéki oldalon a DK kihívója, azonban úgy tűnik, elvesztette fiatalos lendületét.

A lap idézte Nagy Ervint, a kormányközeli XXI. Század Intézet munkatársát, aki szerint egyik ellenzéki tömörülés sem jelent konkurenciát a Fidesznek a jövőben sem. Hunyadi Bulcsú a Political Capital-től úgy látja, hogy Orbán Viktor autoriter rendszere szűkítette a másik oldal mozgásterét, és a demokráciaellenes keretek a fő okai az ellenzék gyengeségének.

Hasonlóan látja Török Gábor politikai elemző, aki szerint a hatalmi gépezet úgy működik, hogy az ellenzék már semmilyen veszélyt nem jelent rá nézve. „Leállt az inga a jobb- és baloldal között. Orbánt csakis külső tényező képes megbuktatni” – fogalmazott.

Nyitókép: Orbán Viktor 2023-as évértékelője – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Külföld#külföldi lap#die presse#belpolitika#török gábor#fidesz#ellenzék#orbán viktor#gyurcsány ferenc#dk#momentum#Választás 2022#demokrácia#NER

Címlapról ajánljuk