KERESÉS search-close

belpolitika

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "belpolitika"

Sok múlhat Németországon

Bár 28 tagállamban tartanak Európai Parlamenti választásokat május végén, egy ország eredményére mindenki kiemelten figyel majd. Németország belpolitikai erőviszonyai ugyanis nagyot változtak a 2015-ös menekültválság óta, és ez akár az egész kontinens jövőjét befolyásolhatja. Előfordulhat az is, hogy egy német politikus lesz Európa következő vezetője, de az is, hogy pont a német választók akadályozzák ezt meg.

Merkel kancellár: menthető még?

Már Németország is keresi önmagát. A szeptemberi választásokon egyszerre érte történelmi vereség mindkét nagy pártot, egy szélsőségesnek tartott párt lett a harmadik parlamenti erő Berlinben és két hónappal a választások után sincs új kormány. Ez az Európai Uniót is elbizonytalanítja.

Csalhatott a polgármester

Költségvetési csalás miatt emeltek vádat Kunbaja fideszes polgármestere és két társa ellen. Még 2013-ban nyertek állami pályázaton 5 millió forintot belvízvédelmi munkákra, de az ügyészség szerint nem csatornatisztításra költötték a pénzt. A helyiek közül csak egy ember állt szóba az RTL Híradó stábjával, a többiek inkább elkerülték a kamerát. A polgármestert a hivatalban és e-mailben is kerestük, de nem értük el.

„Ha közcélokat szolgál a CÖF, helyes”

Helyes, hogy állami pénzből tüntet a Civil Összefogás Fórum a kormány mellett - mondta az RTL Híradó kérdésére Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Az átlátszó.hu közérdekű adatigényléséből derült ki, hogy a kormányközeli civil szervezet az állami tulajdonú Magyar Villamos Művektől 508 millió forint támogatást kapott tavaly év végén. Ez több mint amennyit állami támogatásként például az MSZP kap. Az LMP szerint most kiderült, hogy a CÖF állami pénzen kampányol a kormány mellett.

Nem vesz repülőgépet a kormány

Nem lenne ördögtől való, mégsem vesz repülőgépet a kormány - közölte Lázár János. A Magyar Nemzet írta meg, hogy a kabinet az OTP érdekeltségében lévő 14 személyes gépet vásárolná meg, amelyet a fideszes, de a korábbi szocialista kormányzat is többször bérelt. Az LMP-nél úgy látják, olcsóbb továbbra is bérelni, csak akkor van értelme magángépnek, ha a kormány titkolózni akar. Lázár János szerint azonban magángép helyett honvédségi szállítógépeket vesznek, amelyeket a kormánytagok is használhatnak.

Mikor írta alá Semjén a javaslatot?

Nem is volt Magyarországon Semjén Zsolt, amikor április 3-i keltezéssel javasolta, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja a felsőoktatási törvény CEU-t is érintő módosítását. A miniszterelnök helyettese éppen Teheránban tárgyalt. Lattman Tamás nemzetközi jogász szerint érvénytelen a Semjén Zsolt által aláírt okirat. A Miniszterelnökség elismerte: Semjén Zsolt három nappal korábban írta alá a dokumentumot, de szerintük a keltezés nem az aláírás, hanem az indítvány beérkezésének dátumát jelöli.

Lehel beismerte ügynökmúltját

Beismerte ügynökmúltját Lehel László, aki pár nappal ezelőttig vezette az Ökumenikus Segélyszervezetet. Maga kérte felfüggesztését, miután a Magyar Nemzet megírta róla, hogy beszervezte az államszocialista Belügyminisztérium. Lehel saját állítása szerint nem készített jelentéseket. Tartótisztjeinek csak szóban adott információkat elsősorban eseményekről, valamint az egyház és az ifjúság viszonyáról.

Ebadó: visszavonták a módosítást

Nem lesz új ebadó. A kormány a tiltakozások hatására visszavonta az állatvédelmi törvény módosítását. A javaslat szerint a vadász- és mentőkutyák kivételével minden kutya után adót kellene fizetni. Legalábbis így értelmezte a jogszabályt számos állatvédő egyesület az ellenzék és a sajtó egy része is. A kormány szerint azonban nincs szó új adóról, csak az eddigi szabályokat pontosították volna.

Nagy kedvezmény az exfeleségnek

Hónapokig titkolták, de most kiderült: az I. kerületi polgármester volt felesége havi 80 ezerért bérel egy csaknem 160 négyzetméteres, tetőteres, panorámás lakást a Budai Vár legelőkelőbb részén egy állami cégtől. A Magyar Nemzet perelt az adatokért. Hasonló méretű lakásokat általában havi 500 ezer forintért lehet találni a környéken. A budavári önkormányzat szerint a bérletről nem ők döntöttek, és az ingatlan árát a helyi lakásrendelet alapján állapította meg az állami cég.

Fidesz: nem baj a beszervezés

A Fidesz szerint nincs nemzetbiztonsági jelentősége annak, hogy a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójáról kiderült: ügynök volt a Kádár-rendszer idején. Kósa Lajos szerint az sem kellemetlen, hogy a szervezet jószolgálati nagykövete a miniszterelnök felesége.

Varga Simicskával példálózott

Simicska Lajos példájával magyarázta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogyan válhatott néhány év alatt a jegybank alelnökéből banktulajdonossá Balog Ádám. Bár vagyonnyilatkozata szerint három éve még több hitele volt, mint megtakarítása, most mégis milliárdokért vásárolhatta meg a korábban állami tulajdonú, és közpénzből rendbehozott Magyar Kereskedelmi Bank 10 százalékát. A Jobbik szerint Balog Ádám a politikának köszönheti vagyonosodását. Balog Ádám egy interjúban azt mondta: tisztán hitelből vásárolt.

Megvan Farkas Flórián irodája

Megtaláltuk Farkas Flóriánt, igaz, beszélni most sem tudtunk vele. A miniszterelnöki biztos az RTL Híradó információi szerint Budapest belvárosában, az Alkotmány utca 25. alatt kapott irodákat. Abban az épületben, ahol korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye működött. Farkas Flórián régóta bujkál az újságírók elől, az utóbbi években csak a Magyar Idők tudott interjút készíteni vele. Pedig sokan kérdeznék, például a romafelzárkóztatási programban eltűnt 1,6 milliárd forintról is.

Fikciónak tartják Nógrádi György állítását

Az amerikai nagykövetség fikciónak, a magyar kormány pedig politikai pletykának nevezte Nógrádi György egyik állítását. A biztonságpolitikai szakértő egy dombóvári előadásán arról beszélt: Orbán Viktor utódját keresi az Egyesült Államok. Úgy fogalmazott: „az Amerikai Nagykövetség bekérte a Fidesz egyik legmagasabb vezetőjét, hogy vállalja el a miniszterelnöki feladatot”. Tuzson Bence államtitkár szerint ezzel nem is kell foglalkozni.

Kétezer forint egy szavazóért?

Választási csalás gyanúja a Józsefvárosban. Feljelentést tett az MSZP, miután egy felvételen több férfi arról beszél, hogy kétezer forintot kapnak, ha embereket visznek szavazni az időközi választáson. Az azonban nem derül ki a videóból, hogy melyik jelöltnek segítenek ezzel. A Fidesz helyi szervezetének elnöke szerint elfogadhatatlan, ha törvénytelen eszközzel próbálják befolyásolni a választókat.

Viccet csináltak a Békemenetből

Viccet csinált a kormánypárti Békemenetből, és a kormány szerintük oroszbarát politikájából a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Így most Oroszország mellett tüntetett a viccpárt Budapest belvárosában. Felszólalóik kifogásolták, hogy Magyarországot pénzzel tömik Brüsszelből, ráadásul választásokat is tartanak és vannak még független médiumok. Az LMP pedig péntek este Putyin orosz elnököt vetítette fényfestéssel a Képviselői Irodaházra, ezzel népszavazást követeltek a paksi atomerőmű bővítéséről. A Fidesz szerint az ország érdeke, hogy jóban legyünk az oroszokkal.

Utasításra keresnek partnereket

Az uniós magyar nagykövetségeknek kell megtalálni a Civil Összefogás Fórum külföldi támogatóit. Az Index írta meg, hogy erre utasította a magyar külügyminisztérium a külképviseleteket. A Fidesz szerint bár a hazai civil szervezetek külföldi támogatásait törvényben kell szabályozni, a kormány melletti békemeneteket szervező CÖF külföldi partnereinek keresése rendben van, mert az nemzetpolitikai célokat szolgál. Az MSZP szerint elképesztő a kormány kettős mércéje. A CÖF szerint céljuk: „a népfelség tudományának uniós szintű megalapozása”.

Civilek: az új törvénytervezet megbélyegzés

Értelmetlen, csak arra jó, hogy megbélyegezze, aztán elhallgattassa a kormánykritikus civil szervezeteket. Ezt mondják az ellenzéki pártok a külföldről támogatott civil szervezetek működését szabályozó, új törvénytervezetről. A kormány szerint viszont erről szó sincs, csak regisztrációra köteleznék azokat, akik évente 7,2 millió forintnál több pénzt kapnak külföldről, és ettől kezdve hivatalosan is külföldről támogatott szervezetnek minősítenék őket. A civilekről az embereket is megkérdezte a kormány a nemzeti konzultációs levélben.

CEU professzor: „Sokként ért, ez egy rémálom”

Szembeköpték és durván széttörték az álmát, ezt írta nyílt levelében Ürge-Vorsatz Diána, nemzetközileg elismert klímakutató, a CEU professzora a felsőoktatási törvény módosítása után. Az ENSZ-ben is dolgozó magyar tudós azt mondja, világ életében Fidesz szavazó volt, de fontosnak tartja, hogy megértsék az emberek: a CEU nem külföldi ideológiák bérence. Tiltakozik az ELTE Bibó Szakkollégiuma is, itt tanult a miniszterelnök és a Fidesz legtöbb alapítója. Arra kérik a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a szerintük alkotmánysértő törvényt.

Civil rendőrök a tüntetők ellen

Civil ruhás rendőrök állták el a CEU-mellett tüntetők útját kedd este a Parlamentnél. Az épületet rendőrsorfal védte, eléjük álltak fel a kigyúrt férfiak, akiken nem volt semmilyen azonosító, egyikük dulakodásba is keveredett a tiltakozókkal, kollégája fogta vissza. A rendőrség szerint jogszerűen, szakszerűen és arányosan jártak el. A Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint viszont ez nem igaz. Az Együtt a Belügyminisztertől kéri az ügy kivizsgálását. Lázár János azt ígérte: kivizsgálják az esetet.

600 millió a csúszdaparkra

Csúszdaparkra ad 600 millió forintot Mezőkövesdnek a kormány. Ezt a 444.hu írta meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az egész ország vonzóbb lesz a turistáknak a csúszdaparkkal. Mezőkövesden korábban stadion és sportszálló is épült, szintén állami pénzből. A DK szerint a kormány azért ad újabb százmilliókat a városnak, mert korábban Tállai András államtitkár irányította.

Ifjabb Simicskát kizárják

Kizárják a Fidelitasból Simicska Lajos fiát, Simicska Ádámot - ezt a kormánypárt ifjúsági szervezetének vezetője közölte. Az egykori kormányközlei nagyvállalkozó fia 10 évvel ezelőtt lépett be a Fidelitasba, most azért zárják ki, mert egy interjúban arról beszélt: szerinte a Jobbik győz majd a jövő évi választásokon. A Fidesz szerint ezzel kiderült, hogy a Jobbikot ma már Simicska Lajos irányítja.

TAO: A Kúriához fordul a kormány

A Fővárosi Bíróság döntése szerint ki kell adnia a minisztériumoknak, hogy mely cégek mennyi TAO-támogatást juttattak sportcélokra. Így kiderülhet például az is, hogy mely társaságoknak köszönhetően került 14 milliárd forint a felcsúti fociakadémiára. A pert a Transparency International indította. Lázár János az RTL Híradónak azt mondta, a Kúriához fordulnak az ügyben.

Adóztatnák az áruházi parkolókat

Valóban a kormány napirendjén van az áruházláncok parkolóinak megadóztatása, a kötelező létszámbővítés, vagy a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék megadása – ismerte el Lázár János. Döntés viszont még nincs, erről konzultációt kezd a kormány a kereskedőkkel. Bár az Index által bemutatott előterjesztésben szerepel, Lázár János szerint nem a multinacionális kereskedelmi láncokat akarják megsarcolni. Az Együtt szerint, ha ezeket bevezetik, akkor ugyanolyan drágák lesznek a nagyáruházak, mint a kisboltok.

Nyakó István nem hagyja annyiban

A szocialisták szerint normális országban már a rács mögött ülnének a kopaszok, akik pontosan egy éve megakadályozták Nyakó Istvánt abban, hogy beadja a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését. A politikus csütörtökön visszament a Választási Irodához, és azt mondta, már csak a pótmagánvádas eljárásban bízik, hogy bíróság elé állíthatja a szerinte Fideszhez köthető kigyúrt férfiakat. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem akarta kommentálni.

Nemzeti konzultáció öt témában

Öt témában indít nemzeti konzultációt hamarosan a kormány – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben napirend előtt. Az öt téma rezsicsökkentés brüsszeli betiltása, az illegális bevándorlás, a civil szervezetek külföldi támogatása, az uniós támadások az adópolitika ellen és a munkahelyteremtő támogatások megvédése Brüsszellel szemben. Azt Orbán Viktor nem árulta el, hogy pontosan mikor indul az újabb nemzeti konzultáció.

Férfiak szoknyájáról beszéltek

„Nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni” - ezt mondta Orbán Viktor az Országgyűlésben Vona Gábornak. A Jobbik elnöke előzőleg azt mondta a miniszterelnöknek, hogy nyuszi módjára Tarlós István főpolgármesterre próbálja tolni a felelősségét a budapesti olimpiai pályázat esetleges bukásának. Volner János a Jobbik frakcióvezetője szerint a miniszterelnök homoszexuálisnak nevezte Vona Gábort, és ezért a házbizottság ülésének összehívását kezdeményezték.

Olimpia: ki kit értett félre?

Nem mi találtuk ki az olimpiát, és nem fogom eltűrni, hogy a fővárossal vitessék el a balhét - ezt mondta Tarlós István a Hír Tv-nek. A főpolgármester arcátlanságnak nevezte a Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozatát, amely szerint a pályázat Budapest ügye. Kósa Lajos pénteken beszélt erről, miután több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze a népszavazáshoz. Hétfőn már azt közölte, senki sem akarja a fővárost magára hagyni. A miniszterelnök a Parlament folyosóján azt mondta, az olimpia nemzeti ügy, amelyből párt ügy lett.

Nem volt nemzetbiztonsági kockázat

Nem volt nemzetbiztonsági kockázata annak, hogy több ezer orosz állampolgár kapott magyar vízumot mindenféle ellenőrzés nélkül - ezt mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter így kommentálta, hogy 2013-ban tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású oroszok kaptak beutazási engedélyt az unió teljes területére Kiss Szilárd egykori agrárattasé segítségével. Ez a Külügyminisztérium négy évig eltitkolt belső vizsgálatából derült ki. Az MSZP a nemzetbiztonsági bizottság előtt vizsgálná ki az ügyet.

Mengyi-vád: „a gyanúsítás teljesen megáll”

A nyomozás alapján teljes mértékben megállnak a Mengyi Roland ügyében tett gyanúsítások, ezt mondta a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője. A költségvetési csalással és más bűncselekménnyel gyanúsított fideszes képviselővel és hat társával szembeni nyomozást a héten zárták le, és az RTL Híradó úgy tudja, legkésőbb két hónapon belül vádat emel az ügyészség. A politikus jogi képviselője szerint alaptalan lenne a vádemelés védencével szemben.

Kitüntetést is adtak volna nekik

Fogyatékkal élő gyerekek jogait védik, korrupciós ügyek feltárásában segítenek, vagy épp a Magyarországra érkező menedékkérőknek nyújtanak segítséget azok a civil szervezetek, amelyeknek szigorúbb szabályozását tervezi a kormány. A Fidesz nem mindig volt velük ellenséges: a Társaság a Szabadságjogokért 2007-ben még Orbán Viktort képviselte egy perben, a Helsinki Bizottságot pedig állami kitüntetésre is alkalmasnak találták.

A külföldön élők is megkapták az utalványokat

Ausztráliába is küldött karácsonyi Erzsébet-utalványt a kormány – tudta meg az RTL Híradó. Az MSZP-nél azt mondják, nem értik, miért kell külföldre kiküldeni az utalványt, ahol nem tudják felhasználni. Az ajándékból több mint 70 országba jutott, a kézbesítés 52 millió forintba került. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a kormánynak az volt a célja, hogy lakcímtől függetlenül mindenki megkapja az utalványt.

Mészáros Lőrinc: Simicska segített

Simicska Lajos segítsége nélkül talán nem jutott volna idáig- ezt Mészáros Lőrinc mondta a Demokrata című lapnak. Felcsút milliárdos polgármestere arról beszélt, hogy régebben sok pályázaton indult együtt a Közgéppel és kölcsönt is kapott Simicskától. Mészáros szerint jóban vannak Simicskával, igaz mostanában nem nagyon találkoznak. Simicska Lajos viszonya 2015 februárjában mérgesedett el Orbán Viktorral. A Közgép azóta sokkal kevesebb állami közbeszerzést nyert, Mészáros Lőrinc viszont időközben - a Forbes szerint -  Magyarország 28. leggazdagabb embere lett.

Műtárgyak egymilliárdért

Egymilliárd forintért vásárolhatnak műtárgyakat Orbán Viktor új munkahelyére. A többször is módosított költségvetés után most úgy tűnik, összesen 21 milliárd forintért költözhet a Karmelita Kolostorba a miniszterelnök. Ebből a pénzből jut egymilliárd forint egyebek mellett antik bútorokra. A Magyar Műkereskedők Szövetségének elnöke szerint ennyi pénzből jó minőségben lehet berendezni a Miniszterelnökséget, de valószínűleg külföldről kell beszerezni a bútorokat. Az Együtt azt javasolja: inkább múzeumokból kölcsönözzön a kormány, ne vásároljon.

VICCES: Kunhalmi Ágnes saját poénján kacagott

Hosszú koncentrációval kezdte az év utolsó előtti napján tartott sajtótájékoztatóját Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő. Először a leeső tolla zavarta meg, később saját poénján kacagott.

Az MNB a legnagyobb befektető

Az ország egyik legnagyobb ingatlan-befektetője lett a Magyar Nemzeti Bank a portfolio.hu szerint. A Matolcsy György vezette jegybank és alapítványai az elmúlt években országszerte 18 ingatlant vettek meg összesen több mint 130 milliárd forintért. Az MSZP szerint tűrhetetlen, ahogy a jegybank a rá bízott közpénzzel gazdálkodik. Matolcsy György megvédte az ingatlan-vásárlásokat.

Újra Áder Jánost jelölik

Újra Áder Jánost jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz elnöksége - a testület erről Orbán Viktor javaslata alapján dobogókői ülésén döntött. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint a miniszterelnök a napokban fel fogja kérni az államfőt, hogy vállaljon még egy ciklust, de az ellenzéki frakciókkal is egyeztetnek. Áder János hivatala egyelőre nem kommentálta a döntést.

Feloszlatnák Rogán tárcáját

Már nincs szükség a kötelező betelepítési kvóta elleni kampányt irányító tárcára, azaz Rogán Antal minisztériumára, a szocialisták szerint. Az MSZP európai parlamenti képviselői azért kérik a tárca megszüntetését, mert a fideszes uniós képviselők is megszavazták azt a határozatot, amely arra szólít fel, hogy a tagországok a jövőben ne keltsenek gyűlöletet a menekültekkel szemben. A kormány szerint a kampány nem a menekültek, hanem az illegális bevándorlás ellen szólt. A Fidesz pedig az MSZP-t oszlatná föl.

Újabb 15 milliárd a költözésre

Újabb 15 milliárd forintot különít el a kormány arra, hogy a Budai Várba költözzön a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium. Ezt a pénzt 2018-ban költik el. A jövő évi költségvetésben 27 milliárd forintot szánnak erre a célra. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint fel kell újítani a várban található állami épületeket és új funkciót kell találni nekik. A DK az egész költözést pénzkidobásnak tartja.

Nem kérdezhettek Kövértől

Kioktatta a Mandiner újságíróját az Országgyűlés elnöke, amikor kérdezni próbáltak tőle a Parlamentben a tudósítóknak kijelölt folyosón. Kövér László nem válaszolt, de azzal fenyegetőzött, hogy szigorítani fognak az újságírók munkájára vonatkozó szabályokon. Aki rossz helyen kérdez, azt általában kitiltják. Az MSZP szerint a képviselőktől már most is alig lehet kérdezni a Parlamentben.

Magyarország kilépett


szerző:
2016.12.07. 18:28
Magyarország kilépett

Kilépett az egyik legjelentősebb korrupcióellenes együttműködésből Magyarország. A Nyílt Kormányzati Együttműködésnek 70 ország a tagja. A szervezet nyáron élesen bírálta a magyar kormányt, amiért szerintük aggasztó a közpénzek költésének átláthatósága. A Külügyminisztérium szerint a szervezet elferdítette a tényeket, és nem vette figyelembe az álláspontjukat. Civil szervezetek szerint a kormány a kilépéssel az ország kizárását akarta megelőzni.

Mészáros Lőrincé lett az Echo TV

Televíziót vett a felcsúti fideszes polgármester. Mészáros Lőrinc az Echo televíziót vásárolta meg Széles Gábortól. Minderről a kormányt nyíltan támogató üzletember lapja, a Magyar Hírlap számolt be. Már korábban is arról beszéltek a baloldali ellenzéki pártok és a Jobbik is, hogy a kormány médiabirodalmat épít. A kormánypárti politikusok szerint azonban nem csorbult a sajtószabadság.

Kínában még hirdetik a kötvényt

Több kínai internetes oldal 2017-re is hirdet magyar letelepedési kötvényeket. Erről a Magyar Nemzet írt. Van, ahol a csökkenő társasági adóval reklámozzák, máshol a magyar pártok harca miatt sürgetik a leendő vásárlókat. A kormány több tagja már két hónapja arról beszél, hogy a letelepedési kötvényt kivezetik, mert nem olyan jó üzlet az államnak, mint korábban. A nemzetgazdasági minisztérium szombaton azt írta: még nincs döntés az ügyben. A Jobbik szerint a kormány és a Fidesz csak a saját pénzére gondol, az emberek biztonsága helyett.

Orbánt is hibáztatja Tarsoly

Ő szinte semmiről sem tudott, de a megfelelő helyről kapott ígéretet a Quaestor megmaradására- ezt Tarsoly Csaba mondta a Magyar Narancsnak. A csalással és sikkasztással vádolt Tarsoly első interjújában azt mondta: Orbán Viktor rádió beszéde után rohamozták meg a Quaestort a befektetők, a felügyelet pedig – szerinte - évekkel korábban is észrevehette volna a szabálytalanságokat. Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta Tarsoly interjúja támadás a kormány ellen. A Jegybank szerint pedig a Quaestor egy újfajta felügyeleti eljárás miatt bukott le épp a BudaCash után.

Eltűnt a szerződés az irattárból

Eltűnt egy lakás adásvételi szerződése az V. kerületi önkormányzat irattárából. Annak az Aulich utcai ingatlannak a dokumentuma, amelyik egy fogorvoson keresztül végül Rogán Antal ügyvéd ismerősének birtokába került. A Magyar Narancs kérte volna a szerződést az önkormányzattól, de a jegyző azt közölte, az nincs meg. Az Együtt helyi képviselője szerint elképzelhetetlen, hogy egy adásvételi szerződés csak úgy eltűnjön az önkormányzatnál, hacsak nem titkolni akarnak valamit. Az önkormányzatot és a minisztert is hiába kerestük.

Tarsoly tárgyalt Pharaonnal

Mégis volt ujjlenyomata a magyar hatóságoknak Ghaith Pharaontól – írta meg a kormányközeli Magyar Idők. Az Interpol által 25 éve körözött szaudi üzletemberről egy hete még azt közölte a Belügyminisztérium, hogy nem vettek tőle ujjlenyomatot. Pharaonnal a Quaestor előzetesben lévő volt vezére is többször tárgyalt korábban. Tarsoly Csaba a Magyar Narancsnak adott interjúban azt mondta, a Külügyminisztérium ajánlására tette ezt. A Demokratikus Koalíció szerint a kormány hazudozik. A kormány nem válaszolt az RTL Híradó kérdéseire.

„A támadások erősítik Rogánt”

Minden egyes támadás megerősíti Rogán Antal pozícióját, ezt mondta Orbán Viktor a Parlamentben. Ellenzéki képviselők szerint a miniszterről kiderült, hogy többször nem mondott igazat, ezért a kormányfőnek le kellene váltania. Az ellenzék közben újabb táskaügyet emleget. Az Együtt szerint a miniszter az Index egyik videóján egy több százezer forintos táskát tart a kezében. Arra kíváncsiak, miből telik erre Rogán Antalnak. A Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszában a börtönbüntetését töltő Portik Tamás sameszának nevezte Juhász Pétert.

Népszavazás: új szabályok?

Átírná a népszavazásokra vonatkozó szabályokat a Nemzeti Választási Iroda. Pálffy Ilona elnök az RTL Híradónak azt mondta: az országgyűlési választásokhoz hasonlóan, a népszavazásoknál is szabályozni kellene a kampánypénzek elköltését. A kormány szerint mindjárt itt a következő választás, de megfontolják a javaslatot. Az MSZP inkább új törvényt szeretne, mert a mostanival szerintük a magas érvényességi küszöb miatt szinte lehetetlen érvényes népszavazást tartani. 

RTLII: Hol lakik Matolcsy György?

Elkente a választ és ezzel gyakorlatilag beismerte Matolcsy György, hogy Patai Mihálynak a Bankszövetség elnökének lakását használta - állítja az MSZP. A Nemzeti Bank elnöke a Parlamentben szerdán képviselői kérdésre azt mondta, az ellenzék csak blöfföl, miközben hivatalos lakcíme Balatonakarattyán van. A lakásügyet még a Népszabadság robbantotta ki a lap felfüggesztése előtt.

Vonával tárgyalt Orbán


szerző:
2016.10.18. 18:38
Vonával tárgyalt Orbán

Csak akkor támogatja a Jobbik az alaptörvény módosítást, ha megszüntetik a letelepedési kötvényeket - Ezt Vona Gábor, a párt elnöke jelentette be, miután négyszemközt egyezetett Orbán Viktorral. A kormánynak szüksége van a Jobbik szavazataira, a Fidesz-KDNP-nek ugyanis nincs meg a módosításhoz szükséges kétharmados többsége. A miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára azt mondta: megfontolják a Jobbik javaslatát, ahogy a többit is.

Leragasztja a kormány plakátjait a DK

Leragasztja a szerinte megtévesztő kormányzati plakátokat a Demokratikus Koalíció. A Gyurcsány Ferenc vezette párt szerint a kabinet szándékosan kelti azt a látszatot, mintha a magyarok 98 százaléka szavazott volna a betelepítési kvóták ellen, miközben a többség el sem ment a népszavazásra, ezért az nem is lett érvényes. A Fidesz szerint az emberek egyértelműen fejezték ki a véleményüket, azt csak a DK nem érti.

Több mint 8 milliárdot költenek a kampányra

Több mint 8 milliárd forintot fordít a kormány a menekültekkel kapcsolatos hirdetésekre, ez derült ki az MSZP által kikért adatokból. Ahogy az is, hogy a népszavazási kampányra szánt közpénzből a legtöbbet a kormányhoz közel álló sajtótermékek kapták. Az adatokat az MSZP kérte ki. Lázár János miniszter szerint arról, hogy hol költik el a pénzt, nem a kormány, hanem az ezzel megbízott ügynökség dönt. A kormányzati megbízásokat, mint az utóbbi időben legtöbbször, most is Csetényi Csaba cégei kapták.

Népszavazás: igen, nem, érvénytelen

Igen, nem, érvénytelen szavazat vagy otthonmaradás - ebből lehet választani az október 2-i népszavazáson. Az Eötvös Károly Intézet a kvótarefendumról készített tanulmányában azt is vizsgálta: melyik lehetőség mit jelent valójában, és mi lehet a következménye. Szerintük a választóknak pontosan kell érteniük, hogy miről és hogyan döntenek október 2-án. A kormány szerint a felelős magatartás a szavazáson való részvétel és a nemmel voksolás. Több ellenzéki párt a népszavazás bojkottjára buzdít.

Kirakták Farkas Flóriánt a bizottságból

Távozik az Európai ügyek bizottságából Farkas Flórián. Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetője azzal indokolta a döntést, hogy a képviselő keveset járt be a bizottságba. Farkas Flórián a testület 65 üléséből mindössze ötön vett részt. Miniszterelnöki biztos viszont továbbra is maradhat havi egymillió forintért. Annak ellenére, hogy Farkas Flórián épp abban az időszakban vezette az Országos Roma Önkormányzatot, amikor a kormány belső vizsgálata szerint is szabálytalanul költöttek el 1,6 milliárd forintot. Az MSZP szerint a kormánynak el kellene számoltatnia Farkas Flóriánt.

150 ezer állás betöltetlen

Csaknem 150 ezerre nőtt a betöltetlen álláshelyek száma - közölte a hivatalos statisztikát az RTL Híradóval a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez alapján augusztusban 40 ezerrel több munkahelyre nem találtak jelentkezőt, mint júliusban. Ráadásul éppen Kelet-Magyarországon nő a leggyorsabban a munkaerőhiány, miközben ott a legnagyobb a munkanélküliség. Már a kormánypártok is beavatkozást sürgetnek, ők az állástalanok gyors átképzésében gondolkodnak. Az LMP szerint először inkább a további kivándorlást kellene megállítani.

Egymillió is lehet a négyzetméterár

Némelyik lakásnál egymillió forint körül lesz a négyzetméterár, mégis állítólag többszörös az érdeklődés a Kopaszi-gáton épülő lakások iránt. Ezt a hvg.hu írta meg. A beruházást Garancsi István milliárdos nagyvállalkozó cége végzi. A projekt állami hitelt kapott, és kiemelt beruházássá nyilvánították. Az RTL Híradónak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő szerint már a helyszínválasztással eldőlt, hogy ez lesz Budapest egyik legjövedelmezőbb ingatlanpiaci beruházása.

Szabálytalan volt a miniszterelnökség

Szabálytalanul buzdított a Miniszterelnökség egyik kiadványa az október 2-ai népszavazáson való részvételre - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság. A testület szerint a minden háztartásba eljuttatott tájékoztató volt hiányos, mert impresszumában nem szerepelt a kiadásért felelős neve. A Miniszterelnökség közölte: javítják a hibát. A választási bizottság jogsértőnek találta azt is, hogy Tiszaújvárosban leragasztották a Magyar Kétfarkú Kutya Párt népszavazási plakátjait.

Kiadta Mengyit a mentelmi bizottság

Felfüggesztette a parlament Mengyi Roland fideszes képviselő mentelmi jogát. Az ügyészség szerint Mengyi Roland azt ígérte: segít egy pályázat kedvező elbírálásában, és ezért 5 millió forint kenőpénzt kért és kapott. Mengyi Roland maga is kérte mentelmi joga felfüggesztését, mert azt mondta: a vizsgálatban tisztázhatja csak magát.

Tarlós: A kormány fizesse a büntetést!

Ha nem lesz dugódíj Budapesten és ezért az Unió büntetést szab ki, akkor azt ne a főváros, hanem az állam fizesse. Ezt mondta Tartós István főpolgármester az RTL Híradónak. Előzőleg Lázás János miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, nem akarják a dugódíjat. Ez viszont a 4-es metró építéséhez adott uniós támogatás feltétele volt.

Tiltakoznak a masszőrök


szerző:
2016.08.28. 18:30
Tiltakoznak a masszőrök

Tiltakoznak a masszőrök, amiért szeptember elsejétől nekik is online pénztárgépet kell üzemeltetniük, miközben például a fodrászok mentesültek a szigorítás alól. Azt mondják: nincs annyi bevételük, hogy értelme lenne az intézkedésnek, és mivel a többségük átalányadót fizet, nincs is értelme csalniuk. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont pont a csalások miatt ragaszkodik az online pénztárgéphez. A Demokratikus Koalíció szerint a kormány feleslegesen szigorú a kisvállalkozókkal.

Már ráfizetéses a letelepedési kötvény?

Ráfizetéses az államnak a letelepedési kötvények eladása - állítja a Népszabadság. A lap szerint a letelepedési kötvény kamata ma már túl magas, azaz az állam több pénzt fizet ki utánuk, mintha euróalapú állampapírt adna el. A kormány szerint a letelepedési kötvény a leginkább kiszámítható kötvény. A DK-nál viszont azt mondják, csak a kötvényt értékesítő off-shore cégek járnak jól.

Mészáros Lőrinc gyerekei cégét bízták meg

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége is kapott munkát a felcsúti kisvasút, valamint a szintén felcsúti Makovecz-stílusú kazánház építésénél. Ez a társaság honlapjáról derült ki. Az RTL Híradó kereste Mészáros Lőrincet, hogy nem érzi-e összeférhetetlennek, hogy az általa vezetett alapítvány a gyerekei cégének ad megbízásokat, de nem reagált. Az LMP szerint a projektekre adott pénzt másra is el lehetet volna költeni.

Utána kellett néznie, pontosan mit csinál a cége

Nem tudta Monor fideszes polgármestere, hogy saját cége, milyen munkát végez az Országgyűlés Hivatalának. Ezt a politikus mondta az RTL Híradónak. A 444.hu számolt be arról, hogy a polgármester érdekeltségében lévő cég nettó 24 millió 800 ezer forintért fejlesztheti a parlamenti könyvtár honlapját. Az LMP szerint baráti cégek zsebét tömi az országgyűlés hivatala is. Az országgyűlés hivatala szerint viszont a legjobb ajánlatot a fideszes politikus cége adta.

Találmánya is van Rogán Antalnak

Rogán Antal titokban feltaláló. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter két társával közösen évekkel ezelőtt jegyzett be egy elektronikus aláírási szabadalmat - írta meg a Népszabadság. A közgazdász végzettségű Rogán Antal úgy reagált: büszke arra, hogy részt vett a találmányt kifejlesztésében. A miniszter feltaláló-társai egy olyan cégben is közös tulajdonosok, amely az elmúlt években megsokszorozta a bevételét, részben egy kormány által létrehozott lehetőségnek köszönhetően. Az Együtt korrupciót sejt a szabadalom hátterében.

Elismerte, hogy öt helyről kap fizetést

Először letagadta, majd beismerte a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványai által létrehozott cég vezetője, hogy egyszerre öt pozíciója is van jegybankhoz köthető különböző vállalkozásokban. Fekete Zoltán azt nem árulta el, hogy mennyit keres, de azt mondta, mind az öt helyről kap fizetést. Ezután az alapítványok levélben azt közölték, Fekete Zoltán maga is rosszul tudja, és csak két posztért fizetik. A vezérigazgatót azután kérdezte erről az RTL Híradó, hogy bejelentették: több mint 7,7 milliárd forintért irodaházat alakítanak ki Széll Kálmán térnél lévő régi postaszékházból.

Nyilvánosak lesznek a tanulmányok

Nyilvánosságra kell hozni a Századvég 1,8 milliárd forintos jegybanki megbízatásának részleteit - így döntött a bíróság. A kormányközeli tanácsadócég egy tavalyi tenderen 680 millió forinttal drágább ajánlatot tett a versenytársánál, mégis őket választották. A jegybank szerint jobb pályázatot írtak, a Transparency International viszont attól tart, hogy a közbeszerzésen eleve a Századvéget szánták győztesnek.

Ötezer vagyonnyilatkozatba lehet belenézni

Nyaraló a gyerek, cég a feleség nevén. És ez csak két módja annak, hogy valójában sosem derüljön ki, milyen vagyonnal rendelkeznek a politikusok. A jelenlegi vagyonnyilatkozati eljárás szerint nem kell nyilvánosságra hozni, mi van a hozzátartozók nevén. A direkt36 és a Transparency International által indított portálon, a vagyonkereso.hu-n már több mint ötezer vagyonnyilatkozatba lehet belenézni.

Hivatali visszaélés gyanúja Lipóton

Egy termálkutat kér az irreálisan magas telekadó csökkentéséért cserébe a lipóti polgármester- tudta meg az RTL Híradó. Egy testületi ülés hanganyaga szerint a helyi termálfürdő tulajdonosainak ajánlotta ezt a település vezetője. A termálfürdő tulajdonosainak idén több mint 50 millió forintot kellene fizetniük. A hangfelvétel szerint „reálisra vissza lehet venni az adó mértékét”, ha a polgármester szállodájának kapja az egyik termálkutat. A polgármester szerint ez nem igaz.

Varga: Cél a teljes foglalkoztatottság

A Nemzetgazdasági Miniszter szerint egyre közelebb kerül az ország a teljes foglalkoztatottsághoz. Varga Mihály szerint a 2010-es kormányváltás óta több mint 600 ezer új munkahelyet hoztak létre. A szocialisták azt mondják, a munkanélküliek száma azért csökken, mert az állást kereső fiatalok és szakemberek inkább elhagyják az országot. A közmunkások száma közben tizedével nőtt tavaly óta, ez is javítja az adatokat.

Nyomoznak a Matolcsy vezette alapítványnál

Nyomozást rendelt el az ügyészség annál az alapítványnál, amelyet Matolcsy György jegybankelnök vezet. A gyanú szerint az alapítványnál dokumentumokat hamisíthattak meg. A nyomozást megalapozó bejelentést az ország legnagyobb feljelentője, Tényi István tette. Az alapítvány szerint Tényi bejelentése teljesen alaptalan, és hamis vád miatt jogi lépéseket tesznek.

Miniszterek vitáznak vendégmunkásokról

Nem támogatja a kormány a nemzetgazdasági minisztert, hogy vendégmunkásokkal enyhítsék az általánossá vált munkaerőhiányt - ezt közölte Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. Varga Mihály szerdán még konkrét intézkedésekről beszélt a gazdaság teljesítőképességének megőrzésért, először azt mondta, az európai unión kívülről érkezők elszállásolásáról is gondoskodni kell. Majd közleményt adott ki arról, hogy nem menekültek betelepítésére gondolt.

Hat milliárdból épülne sportcsarnok Felcsúton

Majdnem kétszer felépíthetnék a Pancho arénát a tervezett felcsúti sportcsarnok árából. A Figyelő című lap derítette ki, hogy a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány 6 milliárd forintból építene sportcsarnokot az 1800 lakosú faluba. A beruházás jórészt a társasági adókedvezményekből befolyó pénzből valósulna meg. Az Együtt szerint ez közpénz, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem az.

Rendőrök vitték el a Ligetvédőket

Egész nap küzdöttek egymással a Városligetben a Ligetvédők és a rendőrök. Az aktivisták hetek óta alszanak egy bontásra ítélt épületben, hogy megakadályozzák a Városliget beépítést, a fák kivágását. Szerdán azonban megszületett egy jegyzői határozat, ami alapján a rendőrök ellepték kora reggel a területet, és minden tiltakozót kivittek onnan. Az aktivisták felkészültek voltak, többen betonládákhoz láncolták magukat. Aztán délután megérkezett az első munkagép, de csak több órás küzdelem után és több száz rendőr segítségével tudott bejutni a munkaterületre. A miniszteri biztos szerint helyreállt a jogszerű állapot, és megkezdődhet az építkezés.

RTLII: Tulajdonos lett az Erste bankban az állam

Aláírták a szerződést, csaknem 39 milliárd forintért 15 százalékos tulajdonrészt szerzett az állam a magyarországi Erste Bankban. A pénzintézetet továbbra is az Erste irányítja, a kormány 1-1 külsős tagot delegál az igazgatóságba és a felügyelőbizottságba. Az elemző szerint ez például ahhoz elég, hogy egyeztessék a bank hitelezési gyakorlatát.

Tízezreket kérhetnek a lakáslottó szervezői

Havi több tízezer forintos szervezési díjat szedhetnek ügyfeleiktől a lakáslottó működtetői - derült ki a most megjelent végrehajtási rendeletből. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemzők úgy számolnak, többe kerülhet a Nemzeti Otthonteremtési Közösség tagjának lenni, mint amennyi állami támogatás jár vele. A kormányszóvivő szerint viszont kedvező a konstrukció. A szocialisták azt mondják, kizárólag a szervezők járnak jól, szerintük néhány kormány közeli cég.

Együtt: Családon belül üzletel a jegybank

Matolcsy György unokatestvérének bankja egy másik unokatestvér cégének adott 400 milliós kölcsönt a jegybank növekedési hitelprogramjából, majd ez a cég nem sokkal ezután beszállt egy harmadik unokatestvér vállalkozásaiba. A történet összes szereplője a Szemerey család tagja. Az Együtt szerint mindez azt bizonyítja, hogy családon belül üzletelnek a közpénzekkel.

Kiszállhatnak a szemétcégek

Július elsejétől nem viszi el a szemetet a Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Kft. - ezt a cég vezetői levélben közölték az érintet 33 település polgármesterével. A Gödöllőn és a környező 106 településen szolgáltató cég is ugyanebben e helyzetben van. Arra hivatkoznak, hogy az áprilistól működő állami holdingtól még egy fillért sem kaptak, és a rezsicsökkentés miatt elfogytak a tartalékaik. Mindkét cég a katasztrófavédelemhez fordult segítségért. Ott azt mondják, megoldják a problémát, sehol sem marad a szemét az utcákon.

Százmilliós állami hirdetések a Lokálban

Majdnem nettó 400 millió forintért hirdet a Szerencsejáték Zrt. a Lokál című heti és napilapokban idén, ezt a Magyar Narancs derítette ki. A Lokált a Modern Média Group adja ki, amelynek Habony Árpád, a miniszterelnök állítólagos tanácsadója az egyik tulajdonosa. A Szerencsejáték Zrt. azt írta, a hirdetési felületek kiválasztásakor mindig a hatékonyságot tartják szem előtt. Az Együtt viszont úgy látja, Habony Árpád lapjai piaci szempontból értéktelenek, és a Fidesz közpénzből épít médiabirodalmat magának.

ENSZ: Hátrányos helyzetben a magyar nők

Konzervatív családi ideológiával palástolja a nők hátrányos megkülönböztetését a magyar kormány - ezt állapította meg az ENSZ nőjogokkal foglalkozó csoportja. Szerintük aggasztó, hogy a sok politikus a férjhez menést és a szülést tartja a nők feladatának. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma visszautasította a vizsgálat eredményeit, szerintük sok intézkedéssel segítik a nőket. A Demokratikus Koalíció szerint több nő kellene az ország vezetésébe.

49 millió forintba került Orbán washingtoni útja

Majdnem 49 millió forintba került Orbán Viktor washingtoni útja március végén, derítette ki az Együtt. A delegációban a miniszterelnökön és családján kívül 20-an voltak, ami a párt szerint szokatlanul nagy létszám. Orbán Viktor Barack Obama amerikai elnökkel is találkozott, igaz nem tárgyaltak, de egy közös képet azért készítettek. A Külügyminisztérium a washingtoni útról azt írta, a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozó volt a középpontban. Az Együtt szerint azonban semmi haszna nem volt a miniszterelnök utazásának.

Matolcsy: Blöff, Blöff és blöff

Blöffnek nevezte Matolcsy György azokat az állításokat, amelyek a jegybanki alapítványok pénzköltéseiről szólnak. A Magyar Nemzeti Bank elnökét Bárándy Gergely kérdezte a Parlamentben. A szocialista politikus szerint a jegybanki alapítványok pénze Matolcsy György rokonaihoz folyik, és így jutott pénz a jegybankelnökről szóló könyv kiadására is. Matolcsy György válaszában azt mondta: balliberális politikai támadás folyik a jegybank ellen.

A Kelet-Afrikai könyvtárakat is kutatták

Amerikai és afrikai tanulmányutakat is fizettek a jegybanki alapítványok. Az RTL Híradó összesítése szerint több mint 200 millió forintot fizettek ki magánszemélyeknek. Az egyik nyertes például azt kutathatta, hogy Kelet-Afrikában milyen kihívások várnak a könyvtárakra, egy másik pedig azt elemezte: milyen nemzetközi következményei lehetnek a tanzániai választásnak. A Pallas Athéné Alapítványok szerint személyiségi jogokat sértene, ha elmondanák, kik nyertek. A szocialisták szerint a jegybanki vezetés ismerőseinek mehetett a pénz.

Együtt: A rokonainak kedvez Matolcsy

Több százmillió forint támogatást kapott a kecskeméti főiskola is a jegybanki alapítványoktól. Kecskeméten éppen a főiskolával együttműködésben alapított 12 milliárd forintért egy gazdasági képzéssel foglalkozó céget a jegybank hat alapítványa. A céget a kecskeméti fideszes polgármester férje, Szemerey Szabolcs vezeti, aki maga is Matolcsy rokona. Az Együtt azt állítja: a Nemzeti Bank alapítványainak pénzét Matolcsy György családtagjain keresztül folyatja ki.

Milliárdokat költöttek épületekre

Milliárdos tételek is szerepelnek a jegybanki alapítványok most nyilvánosságra hozott szerződéseiben. Az MNB-től kapott pénzből minden alapítvány vásárolt nagyértékű ingatlant. Az épületek közül többet át is építtetnek. A munkák egy részét olyan cég kapta, amelynek igazgatósági tagja Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester leendő veje. De kapott megbízást az alapítványoktól a milliárdos vállalkozó, Garancsi István cége is. Az alapítványok azt közölték, azért ezeket a vállalkozásokat választották, mert tőlük érkezett a legkedvezőbb ajánlat.

Ismerősök is kaptak pénzt az alapítványoktól

Százmilliókkal támogattak a nemzeti bank alapítványai Matolcsy György unokatestvéréhez köthető cégeket, de jutott pénz a jegybankelnök volt titkárságvezetőjének, és jobboldali véleményformálóknak is. Például a vs.hu kiadója összesen 630 millió forintot kapott. Ez aztán derült ki, hogy több mint egy éves titkolózás után az alapítványok nyilvánosságra hozták, mire költik a jegybanktól közgazdászképzésre kapott 200 milliárd forintot. A Fidesz alelnöke morálisan elfogadhatónak tartja a költéseket, a DK és az Együtt viszont feljelentést tesz az ügyben.

A Market újítja fel a Fidesz székházát

Garancsi István cége újíthatja fel a Fidesz székházat majdnem félmilliárd forintért – tudta meg az RTL Híradó. Az Együtt szerint azért nyert a Market, mert Orbán Viktor barátjának cégéről van szó, a Fidesz azt mondja, a döntésnél két szempontot vettek figyelembe: az árat és a határidőt.

40 ezerért adták el, most 1,9 millióért árulják

40 ezer forintért adott el a Főtáv egy 13 éves kisbuszt egy budapesti autókereskedésnek, ahol később 1,9 millióért árulták ugyanazt az autót - tudta meg a Bors. Egy általunk megkérdezett autókereskedő szerint, ha teljesen kiégett az autó, akkor lenne 40 ezer forint az ára. Csakhogy ennek a kisbusznak a lap szerint mindössze a karosszériájával és a fékjeivel volt gond. A Főtáv szerint csoportban adtak el több tucat autót, ennél a kisbusznál ezért jött ki az alacsony vételár. A DK feljelentést tesz az ügyben.

Tehenek vonultak a Lánchídon

Teheneket hajtottak át a Lánchídon a tiltakozó tejtermelők. Az alacsony felvásárlási árak és az olcsó, import tejtermékek ellen tüntettek. Azt mondták, hogy több száz szarvasmarhát kell levágni, ha nem kapnak segítséget - mert a jelenlegi feltételek mellett veszteséges a tartásuk. Petíciót adtak át, ők is azt szeretnék elérni, ha 5 százalékra csökkenne a termékeik jelenleg 18 százalékos áfakulcsa.

Olcsóbb a gáz, de nem a fogyasztóknak

Legalább 5 százalékkal olcsóbban kapják 1-jétől a földgázt a szolgáltatók, a fogyasztóknak viszont továbbra is ugyanannyiba kerül. Inkább a cégeknek kedvezett a Fejlesztési Minisztérium, hogy csaknem 50 százalékkal emelhessék az árrést, amellyel dolgoznak. Az energiaügyi államtitkár szerint erre a fenntartható rezsicsökkentés miatt van szükség.  Az MSZP szerint azonban egy átlagos ügyfélnek 20 százalékkal kellett volna, hogy csökkenjen a számlája a világpiaci árak zuhanása miatt.

Nem nyomoznak tovább Trafik-ügyben

Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény, és nincs értelme tovább nyomozni a szekszárdi trafikügyben. Három éve hangfelvétel készült arról, hogyan véleményezték az önkormányzati képviselők a trafikpályázatok jelentkezőit. Az akkori Fideszes polgármester arról beszélt, hogy elkötelezett jobboldalinak kell nyerniük. Az ügyészség szerint azonban nem bizonyítható, hogy a beszélgetésnek bármilyen hatása lett volna a pályázatok elbírálására.

Április 15-én lehet az újabb tanársztrájk

Április közepén a tanárok újabb - immár kétórás - polgári engedetlenségi akciót tartanak, ha a kormány nem ül le velük tárgyalni. A Tanítanék Mozgalom bejelentette, hogy április 12-én várja a kabinet képviselőit. Közben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a KLIK helyett 60 kisebb szervezetet hoznak létre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezekre nincs szükség.

Mindenki eljárást kezdeményez

Tömegesen kezdeményezne vagyonnyilatkozati eljárásokat Orbán Viktor ellen az Együtt. Juhász Péter erről a kormányfő édesapjának hatvanpusztai birtoka előtt beszélt. A politikus szerint Orbán Viktornak tisztáznia kell, hogy használja-e a birtokot, amelyet hivatalosan Mészáros Lőrinc bérel a miniszterelnök édesapjától. Közben a Fidesz budapesti szervezete bejelentette: Juhász Péter életmódja miatt ők is eljárást kezdeményeztek az ellenzéki politikus ellen.

Megszűnik a KLIK, az állam marad a fenntartó

Megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Az önkormányzatok viszont nem kapják vissza az iskolákat, továbbra is az állam lenne a fenntartó. Az Köznevelési Kerekasztal keddi sajtótájékoztatóján az is bejelentették, hogy az iskolák igazgatói több feladatot és nagyobb önállóságot kapnának, de a közbeszerzéseket továbbra is az intézményfenntartó kezelné. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez mind névleges változtatás, vagyis nem elegendő.

Nem lesz betétbiztosítás a NOK-ra

Senki ne lépjen be a Nemzeti Otthonteremetési Közösségbe, mert nem biztonságos - erre figyelmezteti az MSZP a lakáskeresőket. A kormány szerint a NOK-hoz hasonló kockázati közösségre sehol a világon nincs biztosítás, de a csütörtökön elfogadott törvény olyan szigorú feltételeket szab az Otthonteremtési Közösséget szervező magáncégeknek, amelyek kellő garanciát nyújtanak a családok megtakarításaira.

Csalást gyanít az ellenzék

420 milliárd forintnyi uniós építőipari beruházást hirdetett meg egyszerre a Nemzeti Fejlesztési Programiroda. A nyertesekkel négy évre szóló szerződést kötnek - a kiírási feltételeknek viszont alig néhány cég felel meg. Több ellenzéki párt szerint a pályázatot Mészáros Lőrincre és a Fidesz-közeli vállalkozókra szabták, az Együtt ezért bejelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál. A kormányt szombat óta hiába keressük az ügyben.

MSZP: Többen is küzdenek az elnökségért

Meg kell újítani a szocialista pártot, mert bajban van - ezt akarják a jelenlegi pártelnök Tóbiás József kihívói. Ketten is indulnak az MSZP elnöki posztjáért - Szanyi Tibor és Harangozó Tamás is bejelentette, hogy indul az elnökségért a június végi tisztújító kongresszuson. Tóbiás József abban bízik, hogy tovább vezetheti a pártot. Az MSZP a közvélemény-kutatások szerint a Jobbikkal van versenyben a legerősebb ellenzéki párt szerepéért, de támogatottsága kevesebb mint a fele a kormánypártokénak.

Budai Vár: Lemondtak az építészek

Még el se kezdődött az építkezés, már lemondott a várba tervezett kormányzati negyed miatt létrehozott Hauszmann bizottság három tagja. Nyílt levelükben azt írták, elfogadhatatlannak tartják, hogy több százmilliárd forintot költsenek kortárs megoldások helyett a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáira. A Miniszterelnökség sajnálattal vette tudomásul Hauszmann Bizottság 3 tagjának lemondását.

Hogy kerül a bakancs Orbán asztalára?

Bakancs a miniszterelnök asztalán. Az MSZP-sek tették a parlamenti padjára, mert szerintük Orbán Viktornak jár idén a jogtipró díj. Ezt először 2009-ben a fideszesek adományozták, akkor még ellenzéki pártként a szocialista belügyi államtitkárnak. Ő nem örült a bakancsnak, mint ahogy most az igazságügyi minisztérium államtitkára sem. Orbán Viktor helyett ő válaszolt, a miniszterelnök ugyanis hétfőn nem volt bent a Parlamentben.

Tanúként hallgatták meg az MSZP-s politikust

Tanúként hallgatta meg Nyakó Istvánt a rendőrség a választási irodánál történt botrány ügyében. Két hete a szocialista politikust megelőzte egy asszony a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezésével. Erdősi Lászlónét kopasz, kigyúrt férfiak segítették. Nyakó István szerint az egész jól megrendezett színjáték volt és a felbujtókat kellene megtalálni. A rendőrségtől hiába kérdeztük: nem árulták el, hogy mást meghallgattak-e már az ügyben.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való