Külföld

Négy hónapra egy dél-koreai reptéren ragadtak a sorozás elől menekülő oroszok

rtl.hurtl.hu

2023. március 2. 14:03

Dmitrijt és társait csak most engedték ki a szabad levegőre.

Több mint négy hónapot töltött Incheon repterén öt orosz férfi, akik Vlagyimir Putyin mozgósítása és a sorozás elől menekültek el Oroszországból. A dél-koreai igazságügyi minisztérium nem volt hajlandó menekültstátuszt adni nekik, ezért nem tudták elhagyni a repteret.

Mivel féltek visszamenni Oroszországba, az öt férfi azóta a repteren aludt és a helyi bevándorlási hivatal által biztosított ételeken élt. Csak most hagyhatta el kettejük a repteret, akiket a Bevándorlási Fogadóközpontba vittek tovább, amíg meg nem egyeznek az állammal.

Az nem derült ki a CNN szerint, hogy a férfiak ezidő alatt miért nem döntöttek úgy, hogy egy harmadik országba utaznak tovább. Vízumot lehet, hogy csak évek múlva kapnak, addig pedig csak előzetes engedéllyel hagyhatják el a központot, és saját költségen kell covid-tesztet végezniük.

A Dmitrij nevű orosz férfi azonban ezt is szívesebben bevállalja, minthogy kivigyék a frontra hazájából, ahol hátrahagyta feleségét és hét éves fiát. Arról beszélt, hogy ellenzi a háborút, és nem akar embereket ölni.

Úgy érzi, hogy a kormányzati intézményben sokkal jobb helyzete van, mint a reptéren: végre nem kell a csapban mosnia ruháit, valamint meleg vízhez is hozzáfér. Sok remény azonban nincs számára: Dél-Koreába ugyanis a menekültvízumért jelentkezők csupán egy százaléka nyer bebocsátást.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#dél-korea#reptér#menekült#orosz#sorozás#mozgósítás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk