Külföld

Putyin hadserege halottaknak, mozgássérülteknek, gyerekeknek és nyugdíjasoknak is küldött behívóleveleket

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 16:20

Nem ez az első jel arra, hogy elég kapkodva megy a mozgósítás.

Nem fog bevonulni a hadseregbe egy szentpétervári férfi, aki nemrég behívólevelet kapott. Nem arról van szó, hogy feltétlenül ellenállni akar Putyinnal szemben, csak épp már kilenc éve nem él. Ez csupán az egyik azon mozgósítási malőrök közül, amelyekről a Daily Star írt most cikket.

Korábban azt lehetett tudni, hogy Vlagyimir Putyin háromszázezer tartalékost mozgósítana, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy nem fog sikerülni összeszedni ennyi embert. Számos katonakorú orosz elhagyta már az országot, a behívólevelek közül pedig sok olyan orosznál landolt, akik képtelenek lennének harcolni különböző okok miatt.

A fent említett halott férfinak annyira át akarták adni a hatóságok a behívólevelet, hogy azzal fenyegették meg családját, hogy rájuk törik az ajtót, ha nem nyitják ki azt. Emellett olyanokról is tudni, akik túl idősek, vagy épp túl fiatalak ahhoz, hogy a törvény szerint hadra lehessen fogni őket – abban pedig biztosak lehetünk, hogy egy katona sem örül túlságosan annak, ha tíz, vagy hetven éves bajtársakra van utalva a csatamezőn.

A behívottak között számos olyan férfi is van, akik mozgássérültek, és kerekesszákkel élnek. A lap egy olyan esetről is tud, amikor egy komoly látásproblémákkal is rendelkező, veseátültetésre váró fiatalkorú lány kapott behívót. De olyan esetről is tudni, hogy egy vietnámi állampolgársággal rendelkező, Oroszországban élő nőt hívtak be.

Korábban az RTL Híradó is riportot mutatott be arról: drámai felvételeken búcsúznak családjuktól a besorozott hadköteles férfiak Oroszország városaiban. Bár a Vlagyimir Putyin által elrendelt részleges mozgósítás elvileg csak a katonai tapasztalattal rendelkező tartalékosokat érinti, háborúellenes tüntetők és diákok is kaptak behívóparancsot. A legtöbb embert az ázsiai területek nem orosz nemzetiségű lakói közül viszik el, egyes körzetekben a hadra fogható férfiak 25 százalékát mozgósították.


Nyitókép: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#mozgósítás#putyin#tartalékos#mozgássérült#nyugdíjas#gyerek

Címlapról ajánljuk