Külföld

FBI-igazgató: Kínai laboratóriumból szabadulhatott ki a koronavírus

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 6:36

Újabb amerikai kormányzati szerv állt ki az elmélet mellett, miszerint a világjárványt okozó vírus nem állatról terjedt át az emberekre. 

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda szerint a SARS-CoV-2 vírus egy a kínai kormányzat irányítása alatt álló laboratóriumból származik – közölte kedden Christopher Wray. Az FBI igazgatója a Fox News amerikai hírtelevíziónak elmondta:

Az FBI már egy ideje arra a megállapításra jutott, hogy a járvány legvalószínűbb kiindulópontja egy lehetséges laboratóriumi incidens lehetett.

Wray az interjúban kijelentette, hogy Kína igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy megnehezítse a világjárvány kiindulópontjával kapcsolatban végezett vizsgálatokat.

Az FBI igazgatója azután beszélt erről, hogy egy bizalmas hírszerzői jelentésben az amerikai energiaügyi minisztérium hírszerző és kémelhárító szerve is azt állította, hogy a világjárványt okozó koronavírus nem az állatokról terjedt át az emberekre, hanem egy kínai laboratóriumból szabadult ki.

Az amerikai hírszerző szervek évek óta nem tudtak közös álláspontra jutni abban, hogy a vírus a természetben alakult-e ki, vagy egy laboratóriumból szabadult el. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN-nek vasárnap elmondta:

Egyelőre nincsen biztos válasz a kérdésre az amerikai hírszerzők között. Vannak, akik az egyik, és vannak, akik a másik eshetőségre jutottak. És vannak, akik azt közölték, hogy nincsen elég információjuk a biztos válaszhoz.

Nyitókép: Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI igazgatója a szenátus hírszerző bizottsága előtti meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 14-én. Fotó: MTI/EPA/Pool/Saul Loeb

 

#Külföld#covid-19#világjárvány#járvány#koronavírus#kína#laboratórium

Címlapról ajánljuk