Külföld

Az amerikai hírszerzés szerint is laboratóriumból szabadulhatott ki a covid-19 vírus

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 6:51

Erről az amerikai energiaügyi minisztérium hírszerző szerve számolt be egy bizalmas, de kiszivárogott jelentésben. 

Elképzelhető, hogy a világjárványt okozó covid-19 vírus egy nem az állatokról terjedt át az emberekre, hanem egy kínai laboratóriumból szabadult ki – írta egy bizalmas hírszerzői jelentésben az amerikai energiaügyi minisztérium hírszerző és kémelhárító szerve. A jelentésről először a Wall Street Journal számolt be.

A CNN kettő minisztériumi forrástól is úgy értesült, hogy a jelentésben „alacsony magabiztossággal” állították, hogy a vírus véletlenül szabadult ki egy vuhani laboratóriumból. Ez általánosságban azt jelenti, hogy a hírszerzési elemzők nem tudnak határozottabb döntésre jutni egy kérdésben, mert nincs elég elérhető információ, vagy a rendelkezésre álló információ nem teljesen megbízható.

Az amerikai hírszerző szervek évek óta nem tudtak közös álláspontra jutni abban, hogy a vírus a természetben alakult-e ki, vagy egy laboratóriumból szabadult el. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN-nek vasárnap elmondta:

Egyelőre nincsen biztos válasz a kérdésre az amerikai hírszerzők között. Vannak, akik az egyik, és vannak, akik a másik eshetőségre jutottak. És vannak, akik azt közölték, hogy nincsen elég információi, hogy biztos választ adjanak.

Az amerikai energiaügyi minisztérium csak annyit közölt a jelentéssel kapcsolatban, hogy továbbra is támogatják hírszerzőik nyomozását a covid-19 eredetével kapcsolatban.

Nyitókép: Egy kínai laboratórium Vuhanban. Fotó: Feature China/Future Publishing via Getty Images

 

#Külföld#kína#egyesült államok#covid#koronavírus#laboratórium#covid-19

Címlapról ajánljuk