Külföld

Sortűzzel végezhetik ki az idahói egyetemi gyilkost

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 9:56

Négy egyetemistát késelt halálra, miközben az ágyukban aludtak. 

Kivégzőosztaggal hajthatják végre a négy idahói egyetemistát megölő Bryan Kohbergeren a halálos ítéletet – írta a New York Post. Bár az ügyészség még nem közölte, hogy a halálbüntetés kiszabását kérik-e az egész Egyesült Államokat megrázó, és a fél világot lázban tartó gyilkosságok elkövetése miatt őrizetbe vett 28 éves férfit, szinte teljesen biztosra vehető, hogy a kivégzését fogják kérni – írta a lap.

A kivégzést pedig nem a halálbüntetést alkalmazó amerikai államokban megszokott gyógyszeres módszerrel, hanem kivégzőosztaggal hajthatják majd végre – írta a Post. Idaho államban ugyanis február végén benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami visszahozná a golyó által végrehajtott kivégzéseket.

Az államban 1982 és 2009 között szerepelt lehetőségét a kivégzőosztag által végrehajtott halálbüntetés, majd betiltották. Bruce Skaug republikánus képviselő, az idahói képviselőház jogi bizottságának elnöke azonban szeretné visszahozni, mert az biztos eredményt hoz, nem lehet elrontani, és így szerinte humánusabb, mint az injekció általi halál.

Ezzel több szakértő is egyet ért. Egyikük, a halálbüntetésekkel foglalkozó Corinna Barrett Lain amerikai professzor, akit az rtl.hu is idézett egy, a világban alkalmazott különböző kivégzési módszerekről szóló cikkében, kijelentette:

A kivégzőosztag általi halál szinte azonnali. Egészen biztosan jobb, mint az öt-hat percen át tartó áramütés, a 6-10 percig tartó elgázosítás, vagy 10-20 percen keresztül lassan megfulladni a nyugalom álcája alatt.

Utóbbi kijelentésével arra utalt, hogy a korábban emberségesnek gondolt gyógyszeres kivégzésekről kiderült, hogy az elítéltek gyakran hosszú szenvedés után haltak csak meg.

A rejtélyes gyilkosság

Bryan Christopher Kohbergert ötven nappal azután tartóztatták le, hogy megölte az Idaho Egyetem négy hallgatóját, miközben a három húszéves és egy 21 éves egyetemisták az ágyukban aludtak.  

A 28 éves kriminalisztika hallgatót „nagyon okos” emberként jellemezték, akiben ugyan már gyerekkorában is „volt valami megmagyarázhatatlanul furcsa”, és nagyon érdeklődött a sorozatgyilkosok után, de azt nem feltételezték róla, hogy egy gyilkos lenne. Tanársegédként pedig a gyilkosságok után „vidám és lelkes” lett, jobb jegyeket adott mindenkinek. 

Az esetről Gál Sándor alezredest kérdeztük a Reggeliben, aki szerint a sorozatgyilkosok ismérve, hogy jól tudnak rejtőzködni, ezért is olyan nehéz felismerni őket.


Nyitókép: Ted S. Warren - Pool/Getty Images

#Külföld#gyilkosság#emberölés#Idaho#idaho egyetem#kivégzés#kivégzőosztag#halálbüntetés

Címlapról ajánljuk