Baleset-bűnügy

Rejtélyes gyilkosság: halálra késeltek négy alvó egyetemistát, a rendőröknek ötlete sincs arra, hogy ki tehette

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. december 10. 7:09

Majdnem egy hónap telt el azóta, hogy négy alvó egyetemistát halálra késeltek az ágyukban fekve egy kis álmos idahói egyetemvárosban, de a hatóságoknak még csak ötletük sincs arra, hogy ki követhette el az egész Egyesült Államokat sokkoló négyes gyilkosságot. A kisváros lakói közül sokan félnek kimenni az utcára, kamerákat szerelnek fel házukra, és kétszer is ellenőrzik, hogy bezárták-e az ajtókat, attól rettegve, hogy egy sorozatgyilkos mászkál szabadon a környéken. A félelmet a rendőrség egymásnak ellentmondó nyilatkozatai is erősítették. 

Segítségkérés egy eszméletlen emberhez. Az Idaho Egyetemnek otthont adó Moscow város rendőreit ezzel hívták ki november 13-én, vasárnap, pár perccel dél előtt egy, az iskola közelében található kétemeletes házhoz. A kiérkező rendőrök azonban végül négy fiatal holttestét találták meg: három lányt és egy fiút, akiket mind több késszúrással öltek meg.

Álmukban támadtak rájuk

Az Idaho Egyetem négy hallgatója a halottkémi jelentés szerint minden bizonnyal aludt, amikor a gyilkos egy nagy késsel rájuk támadt. Az áldozatok között volt, aki felébredt a támadás közben, az ő testükön ugyanis védekezésre utaló sérülések is voltak. Az elkövetőnek azonban sikerült annyira csendben végrehajtania az első és második emeleten elkövetett gyilkosságokat, hogy a földszinten alvó két lány nem ébredt fel.

idaho egyetem gyilkosság
A négyes gyilkosság helyszíne. Fotó: Angela Palermo/Idaho Statesman/Tribune News Service via Getty Images

A két túlélőnek végül csak másnap késő délután tűnt fel, hogy valami nincsen rendben, de az látszólag fel sem merülhetett bennünk, hogy lakótársaik holtan fekszenek az emeleti szobákban. A rendőrség közlése szerint ugyanis először csak pár barátjukat hívták át azzal, hogy a második emeleten lévő egyik áldozat valószínűleg eszméletét vesztette, és nem tudják felkelteni. Majd ezután hívták csak a rendőrséget.

Bulis éjszaka után haltak meg

Az Idaho Egyetem négy hallgatóját egy tipikus egyetemista szombat este után ölték meg.

A húszéves Xana Kernodle és barátja, a szintén húszéves Ethan Chapin a Sigma Chi nevű egyetemi diákszövetség épületében tartott bulin vett részt. A pár a rendőrség közlése szerint háromnegyed kettőkor ért haza az onnan csak pár perces sétatávolságra, egy zsákutcában található házhoz.

A 21 éves Kaylee Goncalves és gyerekkori legjobb barátnője, a szintén 21 éves Madison Mogen egy sportbárban töltötték az estét, az Idaho Egyetem focimérkőzése után. Hajnali fél kettőig voltak ott, majd tíz perccel később egy food trucknál tűntek fel, ahol látni lehetett őket egy élő internetes videó felvételein, ahogy ételt vásárolnak maguknak. Ezután egy autós vitte őket haza: egy térfigyelő kamera felvételeiből kiderült, hogy pár perccel hajnali kettő óra előtt értek a házhoz.


Ezután még legalább egy órán át fent voltak. Goncalves ugyanis fél három és három óra között legalább hétszer próbálta felhívni a szintén az Idaho Egyetemre járó volt barátját, aki aludt, és ezért nem vette fel a telefont. Testvérének elmondása szerint a lánynak szokása volt, hogy akár késő éjszaka is felhív embereket.

A két túlélő lány szintén a városban szórakozott szombat este, de nem együtt, és a rendőrség szerint hajnali egy órakor már mindketten hazaérkeztek. A hatóságok azt egyelőre nem közölték, hogy a négy áldozatot pontosan mikor gyilkolták meg, csak annyit, hogy valamikor vasárnap hajnalban.

Rejtély

Az egész országot megrázó négyes gyilkosság feladta a leckét a kis egyetemi város rendőrségének, aminek utoljára hét évvel ezelőtt kellett emberölési üggyel foglalkoznia. 

Közlésük szerint 2600 tippet kaptak e-mailben, több mint 2700-at telefonon és több mint ezret neten keresztül. A helyszínelők több mint négyezer fényképetés és több háromdimenziós modellt is készítettek a gyilkosságok helyszínéről, és több mint száz fizikai bizonyítékot gyűjtöttek be. Emellett vizsgálják és keresik a város közterületeit mutató térfigyelő kamerák felvételeit is.

idaho egyetem gyilkosság
Az idahói egyetemi gyilkosság áldozatai. 

A kisvárosi rendőrség négy nyomozóját, 24 járőrét és öt kisegítő munkatársát az idahói állami rendőrség húsz nyomozója segíti a helyszínen, és nyomozásban részt vesz a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI több mint negyven ügynöke, köztük a viselkedéselemző részleg profilozói is. Idaho kormányzója az állam vészhelyzetekre félretett alapjából egymillió dollárt szabadított fel a nyomozás megsegítésére.

Mindezek ellenére a hatóságok látszólag teljesen sötétben tapogatóznak, és majdnem egy hónappal a gyilkosságok után sem tudják, hogy mi történhetett. Nincsen gyanúsítottjuk, a gyilkos fegyvert sem találták meg, és abban sem biztosak, hogy célzott támadás történt-e. 

Egyelőre csak kizárni tudtak embereket, mint azt a fiatal férfit is, aki sokak szerint gyanúsan nézte a lányokat a food trucknál készült videófelvételen, a sofőrt, aki a két lányt eldobta haza, vagy Goncalves barátját, akit az áldozat többször is hívott a halála előtt.

Rettegő kisváros

A 25 ezer fős kisvárosban közben a félelem lett úrrá. A hálaadási ünnepek után a kollégiumokban lakó hallgatók harmada nem tért vissza az egyetemre, és sok előadást félig üres termekben tartanak, mert sok hallgató félelemből inkább a távoktatást választotta. Közben sokan videókamerákat szereltek az ajtókra és erős hevederzárokat az ablakokra, gázspray-t vásároltak maguknak, és többen elmondták, hogy az eddig nyugodt, biztonságos városnak számító településen már nem mernek egyedül maradni, vagy kimenni az utcára.

A közhangulaton csak rontottak a rendőrség nyilatkozatai arról, hogy célzott támadás történt-e, vagy a város többi lakója is veszélyben lehet-e. A rendőrség az elmúlt hetekben egymásnak ellentmondó bejelentéseket tett ezzel kapcsolatban. A legfrissebb közleményeik szerint úgy hiszik, hogy célzott támadás volt, de azt nem tudják, hogy az áldozatok, vagy valaki közülük volt-e a célpont, vagy az épület.

Felmerült az is, hogy Goncalvest esetleg egy zaklató követte. Ezt a felvetést a hatóságok egyelőre nem tudták bizonyítani, két lehetséges férfit már kizártak, de tovább vizsgálják a lehetőséget, hogy valaki valóban zaklatta a lányt.

Sorozatgyilkos?

A gyilkosság közben pletykaáradatot indított el az interneten, ahol a krimitörténetek szerelmesei amatőr nyomozót játszva kutatnak a lehetséges gyilkos után a közösségi oldalakon indult csoportokban, és szinte bárki gyanús számukra, köztük a két ott lakó lány, akik végigaludták a gyilkosságokat. 

Egy, a gyilkosság helyszínének közelében lakó joghallgató elmondta, csak fegyverrel a zsebében mer bejárni az órákra, miután netes „nyomozók” meggyanúsították a gyilkosságokkal, mert furcsán találták viselkedését.

Az eset miatt nagy figyelmet kapott három korábban elkövetett késelés is, amikor az áldozatokat szintén az otthonaikban támadták meg a hajnali órákban, az Idahóval szomszédos Washington és Oregon államokban. 1999-ben két huszonéves nőt sebesített meg egy támadó, 2020-ban egy 71 éves nőt találtak holtan, 2021-ben pedig egy férfi meghalt, felesége pedig megsebesült az otthonában. Egyik ügyben sem sikerült kideríteni, hogy ki lehetett a tettes.

Az amerikai sajtóban felmerült az is, hogy egy sorozatgyilkos követhette el a késeléseket, és többen is Ted Bundy nevét kezdték el emlegetni, aki a hetvenes években négy év alatt több mint harminc fiatal nőt gyilkolt meg, és több áldozatát is egyetemeken támadta meg.

Az Idaho Egyetem egyik végzős hallgatója – aki félelmében nem merte megadni a nevét – a New York Times-nak elmondta, reménykedik benne, hogy el fogják kapni a gyilkost, de minél több idő telik el, erre annál kevesebb az esély. Hozzátette:

És akkor Ted Bundyn kezd el járni az agyad, és azon, hogy miket művelt.

Nyitókép: Instagram

#Baleset-bűnügy#idaho egyetem#Idaho#gyilkosság#késelés#egyetemisták#rejtély#emberölés#egyesült államok#Külföld#ma

Címlapról ajánljuk