Külföld

„Vidám és lelkes” lett, jobb jegyeket adott mindenkinek – kitálaltak az idahói négyes gyilkosságot elkövető férfi ismerősei

rtl.hurtl.hu

2023. január 2. 16:54

Ötven napig tartó nyomozás után tartóztatták le a rejtélyes idahói egyetemi gyilkosság feltételezett elkövetőjét, akinek elfogása sokkolta azokat, akik ismerték. A 28 éves kriminalisztika hallgatót „nagyon okos” emberként jellemezték, akiben ugyan már gyerekkorában is „volt valami megmagyarázhatatlanul furcsa”, és nagyon érdeklődött a sorozatgyilkosok után, de azt nem feltételezték róla, hogy egy gyilkos lenne. Azonban azt még nem tudni, hogy miért ölt. 

Heteken át tartotta lázban az Egyesült Államokat és a világot négy egyetemista megölése, akiket egy nagy késsel gyilkoltak meg, miközben bérelt házukban aludtak az Idaho államban található Moscow egyetemvárosban. Eleinte úgy tűnt, hogy a város rendőrsége, valamint az őket segítő FBI ügynökei a sötétben tapogatóznak a rejtélyes gyilkossággal kapcsolatban, de végül ötven nap után letartóztatták az állítólagos elkövetőt.

A 28 éves Bryan Kohberger a bűncselekmény helyszínétől alig 15 percnyi autóútra, a szomszédos Washington állam egyetemének kriminológia tanszékén volt doktorandusz hallgató, és Pennsylvaniában, szülei házában fogták el, miután karácsonyra hazalátogatott. Bár az üggyel amatőr nyomozók ezrei foglalkoztak a közösségi oldalakon, és több lehetséges gyilkost is megneveztek, Kohberger neve sehol sem merült fel egyszer sem.

„Nem gondoltam, hogy Bryan képes lenne ilyesmire” – négy alvó egyetemistát késelt halálra
Az idahói egyetemi gyilkosságok áldozatai

Nagyon okos, de furcsa

Kohbergert „nagyon intelligens”, de ugyanakkor magányos és társaságban kissé furcsán viselkedő emberként írták le az amerikai sajtónak a letartóztatása óra eltelt napokban nyilatkozó volt gyerekkori barátai, gimnáziumi osztálytársai, főiskolai társai és egyetemi ismerősei. Ugyanakkor elfogásának híre „sokkolta” ismerőseit. Egyikük a Fox Newsnak elmondta:

Furcsa volt, és intelligens, de nem olyasvalaki, akit erőszakosnak hittél volna.

A gyerekkorát Pennsylvania állam keleti részén, kertvárosi környezetben töltötte. Akkori ismerősei és barátai elmondása szerint furcsán viselkedő „zseniként” könyvelték el, aki nehezen találja meg a hangot az emberekkel, magánakvaló volt és félénk – írta a Fox News. Egy középiskolai osztálytársnője elmondta, hogy „egyértelműen volt benne valami megmagyarázhatatlanul furcsa”, és iskolatársai, főleg a lányok rendszeresen szekálták, csúfolták és megdobálták.

A New York Times cikke szerint Kohberger a középiskola elején heroinfüggőséggel küzdött, de sikerült attól megszabadulnia. Mások indulatosként jellemezték, aki kickboxedzéseken adta ki dühét, aki „kegyetlen”, és „gonoszkodó” is tudott lenni. Egy volt barátja elmondta, több év után azért is szakította meg vele a kapcsolatot, mert erőszakossá vált.

Kohbergert a beszámolók szerint mindig is érdekelte, hogy az emberek miért cselekszenek úgy, ahogy. Erre rímel, hogy a középiskola elvégzése után pszichológia szakon végzett 2018-ban egy helyi főiskolán, majd utána pszichológiából és büntetőjogi igazságszolgáltatásból diplomázott a DeSales Egyetemen.

A pennsylvaniai katolikus magánegyetemen a híres igazságügyi pszichológus, Katherine Ramsland professzor előadásaira is járt, aki olyan könyvek szerzője, mint a The Mind of a Murder (Egy gyilkos elméje), How to Catch a Killer (Hogyan fogjunk el egy gyilkos) és Confession of a Serial Killer (Egy sorozatgyilkos vallomásai). Ramsland nem nyilatkozott az amerikai sajtónak.

Egy akkori iskolatársa, Brittany Slaven a New York Times-nak nyilatkozva elmondta, Kohbergert különösen a bűnügyi helyszínek és a sorozatgyilkosok érdekelték.

Az egyetem elvégzése után jelentkezett doktori képzésre a Washingtoni Állami Egyetem kriminalisztikai tanszékén, ahol augusztustól kezdett el tanulni. Egy hallgatótársa elmondása szerint a bűnözök gondolkodásmódja foglalkoztatta, hogy mi jár a fejükben, amikor bűncselekményt követnek el. A hallgató az „osztály fekete bárányaként” jellemezte Kohbergert, aki szeretett vitatkozni, különösen a nőkkel.

„Nem gondoltam, hogy Bryan képes lenne ilyesmire” – négy alvó egyetemistát késelt halálra
Az idahói egyetemi gyilkosság áldozatai. Fotó: Instagram

A PhD-s kurzusok látogatása mellett tanársegédként is dolgozott az egyetemen. A sajtónak nyilatkozó diákjai mind kiemelték, hogy túlságosan is szigorúan osztályozta a dolgozataikat, és szintén furcsa, kellemetlen érzéseket keltő, feszült, de félénk, visszahúzódó emberként írták le. A gyilkosságok idején többek elmondása szerint jobb jegyeket kezdett el adni, és kevesebb javítással adta vissza a dolgozatokat.

A gyilkosságok után ugyanúgy bejárt az órákra, mint előtte, de B.K. Norton elmondása szerint „élénkebb” volt, mint korábban.

Vidámabbnak tűnt, és lelkesebben vett részt beszélgetésekben

írta Norton a New York Times-nak küldött e-mailben.

A nő a New York Postnak nyilatkozva hozzátette, hogy Kohberger „elcsendesedett és fapofát vágott”, amikor a hallgatók a gyilkosságokról kezdtek el beszélgetni.

Semmilyen reakciójára nem emlékszem. Hosszan beszélgettünk arról az osztályban, de nem emlékszem arra, hogy bármit is szólt volna.

Norton – akinek több közös órája is volt vele – elmondta, hogy „sokkolta” a férfi letartóztatásáról szóló hír, mert „nem gondoltam, hogy Bryan képes lenne ilyesmire.”

Egy másik hallgató, akivel ugyanabban a PhD programban vettek részt, szintén megerősítette, hogy Kohberger a gyilkosságok után folytatta a tanulást, és lezárta a félévet. Ben Roberts a Seattle Times-nak elmondta, nagy változást nem vett észre a viselkedésében, csak annyit, hogy sokszor késett, és „egyre fáradtabbnak tűnt”, és „mindig volt egy kávésbögre a kezében”. Diákjai is arról számoltak be, hogy a gyilkossági utáni napokban nyugtalannak és zavartnak tűnt, valamint kissé zilált lett. 

Nem tudni, miért gyilkolhatott

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miért gyilkolt, és azt sem, hogy volt-e bármilyen kapcsolata az áldozatokkal. Az egyik megölt lány apja az ABC Newsnak azt mondta, hogy a családban senkinek sem volt ismerős a neve. Steve Goncalves ugyanakkor hozzátette, hogy pár órával letartóztatása után már találtak kapcsolatot lányuk és Kohberger között, amiről egyelőre nem mondhatnak semmit.

A Daily Mail közben arról írt, hogy a gyanúsított heteken át követhette az áldozatokat, mielőtt megölte őket. A lapnak erről a férfit követő egyik pennsylvaniai rendőr jóbarátja számolt be. A lap forrásának elmondása szerint a rendőr elárult nekik „őrült részleteket” az ügyről. Elmondása szerint Kohberger mobiltelefonja ugyanazokon a helyeken volt, mint az áldozatok, és „heteken át követte minden mozdulatukat”.

DNS és autója buktatta le

A hatóságok egyelőre semmilyen információt nem közöltek arról, hogy Kohbergert hogyan sikerült elkapniuk. Rendőrségi forrásokra hivatkozva több amerikai lap is arról számolt be, hogy a férfit DNS-vizsgálatok, valamint az autója, egy fehér Hyundai Elantra alapján sikerült azonosítani, amit a helyi rendőrség december eleji közlése szerint a gyilkosság helyszínének közelében láttak, amikor a négy egyetemistát megölték. 

„Nem gondoltam, hogy Bryan képes lenne ilyesmire” – négy alvó egyetemistát késelt halálra
A ház, ahol megölték a négy egyetemistát. Fotó: Angela Palermo/Idaho Statesman/Tribune News Service via Getty Images)

A CNN információi szerint a helyszínen talált DNS-t egy családfakutatásra használt nyilvános adatbázison futtatták át, hogy rábukkanjanak egy rokonára, majd azt követően állapították meg, hogy az övé a keresett Hyundai, amivel hazautazott karácsonyra Pennsylvaniába, a szüleihez. Az FBI ügynökei már akkor követték, amikor még úton volt, édesapjával, aki csak azért utazott ki hozzá Washington államba, hogy együtt hazaautózzanak. 

Csak most kezdődik a nyomozás

Kohberger ellen egyebek mellett négyrendbeli szándékos emberölés vádjával indítottak eljárást az egyetemisták megölése miatt. A férfi jelenleg még Pennsylvania államban van, és arra vár, hogy kiadják őt az idahói hatóságoknak, hogy ott hivatalosan is letartóztassák. Akár halálbüntetést is kaphat, ha a bíróság bűnösnek találja.

A hatóságok egyelőre szinte semmilyen információit nem hoztak nyilvánosságra az üggyel kapcsolatban. Moscow város rendőrkapitánya annyit elárult, hogy Kohberger egyedül követte el a gyilkosságokat, közölve, hogy nem terveznek újabb letartóztatásokat. Azt tudni lehet, hogy a gyilkos fegyvert, egy hosszú pengéjű kést, még nem találták meg.

A felmerült kérdésekre választ adhatnak az üggyel kapcsolatban a bíróságra benyújtott rendőrségi iratok, de azokat addig nem hozhatják nyilvánosságra, amíg a férfit a pennsylvaniai hatóságok ki nem adják Idahónak, ami leghamarabb kedden történhet meg.  

A helyi ügyész és a rendőrkapitány is jelezte ugyanakkor, hogy a nyomozást még nem zárták le, sőt az csak most kezdődik igazán. Bill Thompson ügyész a letartóztatás után kijelentette:

Ez nem a nyomozás vége. Igazából ez egy új kezdet. 

Nyitókép: Bryan Kohberger a letartóztatása után. Fotó: Monroe County Correctional Facility

#Külföld#idahói gyilkosság#idaho egyetem#bryan kohberger#gyilkosság#gyilkos#emberölés#ma

Címlapról ajánljuk